1. desember 2015 lanserte den tidligere reklamemannen Øivind Lindøe et nytt kanaltilskudd på norsk tv: Matkanalen. Halvannet år senere kjenner 45 prosent av tv-titterne til kanalen, og i en tid der andre må kutte, forventer gründeren i år å doble omsetningen fra i fjor.

- Da jeg jobbet som konsulent i reklamebyrå var det mye matprat fra kundene. Personlig var det kanskje der det startet for meg, jeg fikk en økende interesse for matprogrammer, og i tillegg visste jeg jo fra jobben som reklamekonsulent at det var mye penger å hente i det markedet, sier Lindøe til Kampanje.

Ifølge Lindøe er 7 av de 10 største annonsørene i Norge fra matbransjen, og nesten halvparten av all reklame på lineær tv er matreklame. Det var dette som var utgangspunktet da Lindøe forlot reklamebransjen til fordel for Matkanalen i Haugesund.

- Jeg så at det var et vakuum, og en plass i dette markedet. Bare i Australia og New Zealand hadde de for eksempel fire ulike matkanaler allerede for flere år siden. At det er rart vi ikke har hatt dette i Norge før vi startet opp er gjennomgangstroende blant de jeg har snakket med, sier han. 

Les også: Ny matkrig på TV - TV 2 og TV3 med hver sin kjendisrestaurant (abonnement) 

Kappløper med VGTV og BBC Brit
Når kanalen gikk på lufta i 2015 sa Lindøe til Kampanje at de hadde satt seg et mål om å ta 0,7-1,0 prosent av det kommersielle, norske markedet. I tredje uke i juni i år hadde Matkanalen 0,31 prosent kommersiell markedsandel og kniver for tiden med VGTV som har omtrent det samme. Foreløpig er de over nisjekanalen MTV og rett bak BBC Brit i seerantall, men innholdsmessig er det først og fremst TV 2 Livsstil, FEM, NRK og TV6 de konkurrerer med.

- Når en bransje endres veldig, åpner det samtidig opp for muligheter, tror jeg. Jeg synes det er mer gøy enn skummelt, og ser ikke mørkt på det. Vi startet uansett på null, så vi har ingenting å tape, herfra kan vi bare klatre og vokse. Vi trenger egentlig ikke mer enn 0,5 prosent for å leve lykkelige og små med det.

I fjor gikk tv-selskapet med 600.000 kroner i minus, men i år regner de med et overskudd. De regner også med å doble nettoomsetningen utenom produksjoner fra 5 millioner til 9-10 millioner i løpet 2017.

- Så hadde det jo vært stort å doble dette igjen i 2018, slik FOX gjorde det i mange av sine første år - men vi får ta ett år av gangen. Vi har også planer om å etablere oss i Danmark i nær framtid. Danskene er like sulteforet på matprogrammer som vi er, samt at de programmene vi lisensierer for vårt marked med all sannsynlighet også vil treffe bra i Danmark. Vi har hatt en del møter, men har ikke noe klart ennå. Teknisk sett er det bare å trykke på en knapp, sier Lindøe.

Tror på fremtid med nisje-TV
Matkanalen har i 10 dager reist rundt i Parma-regionen for å spille inn ett av sine nye TV-programmer for høsten. Andre reisemål har vært Brasil, Columbia, Madrid, Wien, Milano og Hamburg. Serien «Børsbyene» starter også snart på web-tv hos Dagens Næringsliv. Til høsten blir også blant annet Vibeke Klemetsen, Anders Husa og Line Verndal å se som programledere på kanalen. Lindøe har også håp om å kunne lansere andre rendyrkede temakanaler.

- Vi har vært helt tydelige på at vi mener det er andre kategorier som mangler på tv-menyen i Norden, som rendyrkede nisjekanaler innen arkitektur og interiør, gjør det selv/DIY, trening og helse. Det er det jo også store muligheter for å lage nye kanaler! TV 2 Livsstil prøvde vel på dette, men det må jeg si at jeg bare oppfatter som et slags kvinnemagasin. 

Saken fortsetter under bildet.

Vibeke Klemetsen blir å se som programleder i programmet "Bare pasta" på Matkanalen i høst. Foto: Simon Olsen.

- Hva tenker du selv om fremtiden til lineær tv, da?

- Det vil selvfølgelig bli færre seere å kjempe om, men vi kommer fra et veldig høyt nivå hva gjelder seerminutter og reklameomsetning. Jeg tror overgangen til seing på digitale flater vil gå bedre for tv enn det har gjort for papiravisene, og at det hele vil gå mer sømløst digitalt enn vi tror nå. Jeg har egentlig et veldig avslappet forhold til det. Vi som er så små kan jo ikke drive denne utviklingen - vi må bare henge med i svingene. Det er ingen tvil om at spesielt de yngre tv-titterne forsvinner, så det er usikre tider - men på en spennende heller enn en skummel måte, sier Lindøe. 

Les også: - Dårligste juni for TV 2 på 2000-tallet

Les også: Stadig færre unge ser på «vanlig» tv – bruker like mye tid på strømming

- Dessuten tror jeg det har gått mye bedre enn vi har trodd, så jeg henger meg ikke helt på dommedagsprofeten, legger han til.

Matkanalen teller for tiden 5 årsverk og samarbeider blant annet med Viper Film, iProduksjon og Iversen Skogen.