Klokken 14.30 i dag går startskuddet for 13. etappe i verdens største sykkelritt, Tour de France. En historisk kort fjelletappe på 101 kilometer, der syklistene skal over tre 1. kategori-fjell , venter tv-seerne. 

Ferske seertall viser at 116.000 seere i snitt har fulgt direktesendingene på TV 2 de 11 første etappene siden starten i Düsseldorf 1. juli. Det er lavere enn etter tilsvarende antall etapper i 2016 (144.000) og rekordåret 2016 (165.000).

- To timer lengre sendetid
Men det mener TV 2 har en naturlig og helt udramatisk forklaring.

- For første gang får TV 2 sende fullproduserte sendinger fra Tour de France, noe vi er glade for å kunne tilby seerne. Sendetiden fra årets etapper er to timer lengre enn før. Tar man bort den økte sendetiden, er vi omtrent på samme nivå som sendingene fra fjorårets Tour de France. Det er også atskillig lavere tv-seing under de to ekstra timene som går tidligere på dagen, noe som igjen slår ut på snittallene, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Kampanje.

- Vi er alt i alt svært begeistret over at over 100.000 nordmenn i snitt følger de sju timer lange sendingene, sier han.

Rekord under dramatisk velt
Rekorden så langt ble satt under etappen søndag med 168.000 seere i snitt, en etappe som bød på stor dramatikk. En av Tour de France-favorittene, Richie Porte (BMC), veltet i en utforkjøring på den 9. etappen. Han gikk i asfalten på den smale veien da han feilvurderte en sving, havnet utenfor asfalten og gikk over styret. Han tok med seg iren Daniel Martin i fallet.

- Selv om de norske syklistene ikke er spesielt gode i fjelletappene, så stiger seertallene når vi kommer til fjellene. Vi har sett stigende tall de siste dagene og det er svært gode tall på slutten av etappene. Det forteller alt om hvilken enorm interesse det er for sykkelsporten og Tour de France i Norge, sier Dahl.

Seertallene nådde sitt foreløpige høydepunkt tirsdag med 360.000 seere på det meste. Denne rekorden kan stå for fall de neste dagene.

Les også: Nå slipper tv-kanalene å gå i brudd - TV 2 tester med Tour de France

TV 2 har sikret seg rettigheter til å sende Tour de France og en rekke andre sykkelklassikere i seks år framover. TV 2 hadde i utgangspunktet Tour de France-rettighetene til og med 2020.

Foruten storrittet Tour de France har kanalen sikret seg TV-rettigheter til blant andre Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège, La Flèche Wallonne og Critérium du Dauphiné.