Ekstremsport-konkurransen X Games, som ble avholdt i Norge 8- 11. mars, gikk torsdag av stabelen i den amerikanske byen Minneapolis i delstaten Minnesota. Det er SAHR Productions, eid av blant andre Nicolai Sørensen, som tidligere har vært ansvarlig for både arrangement- og tv-produksjon i X Games Norge. Som et resultat av dette, har Sørensen fått bilderegi på nesten alle de store tv-produksjonene i X Games Minneapolis som startet torsdag. 

- Hadde jeg aldri sett for meg
- Dette er helt fantastisk å være en del av! Tenk at jeg skulle sitte her helt sentralt i en gedigen amerikansk produksjon - det hadde jeg aldri sett for meg, selv om jeg selvfølgelig ikke hadde sittet her i dag hvis jeg ikke hadde hatt ambisjoner om det, sier Sørensen til Kampanje på telefon fra Minneapolis.

- Føler meg beæret
I norsk tv-bransje er Nicolai Sørensen et kjent navn - men kanskje ikke i forbindelse med sport. Han kommer egentlig fra underholdningsbransjen, og har blant annet vunnet Gullruten flere år på rad for flerkameraproduksjon og regi av P3 Gull. Nå har Sørensen lange dager på den flunka nye amerikanske fotball-stadion "US Bank Stadium", der blant annet neste års Super Bowl skal utspilles. Men denne helgen huser den X Games. 

- Selv om X Games startet torsdag, var fredag definitivt den mest intense dagen. Alle konkurranser ble flyttet inn i på stadion, og det kommer til å smelle for alvor med flere av X Games' mest populære grener. Jeg føler meg veldig beæret over å være her, sier Sørensen.

Les også: NRK gjorde rent bord på Gullrutens fagpris

- Årets norske kultureksport
X Games-frontmann i Norge, Henning Andersen, er svært imponert over at en nordmann har fått ansvaret for noe så erkeamerikansk som action-sport i USA. 

- Jeg har jobbet med ham i mange år, og han er i en særklasse i Norge. Vi har gjort The Arctic Challenge, Snowboard-VM og X Games sammen, og alt holder et høyt internasjonalt nivå. Det spesielle med Nico er at han setter seg grundig inn i premissene for konkurransene han skal produsere. Han kommer ikke bare inn fra tv-siden, men ser produksjonen med utøverbrillene på, sier Andersen til Kampanje. 

- Dette må være en god kandidat til årets norske kultureksport. Hvilken norsk tv-produsent kan vise til noe tilsvarende? 

Når 700 millioner digitalt 
X Games sender fra tv-kanalene ESPN og ABC i USA/Nord-Amerika. Hjemme i Norge kan hele arrangementet ses på TV 2 Sportskanalen. I tillegg distribuerer den amerikanske sportskanalen ESPN programmene til ca. 110 land via sitt Disney-kontor i London, og Sørensen vil også nå mange digitalt: 

- Det som er spesielt med X Games er den unge målgruppen og det digitale engasjementet. For X Games Norway 2017 målte vi et digitalt engasjement på nesten 700 millioner mennesker. Mens gjennomsnittsseeren på tv nå er blitt over 60 år for public service-kanaler, så er gjennomsnittsseeren 34 år for X Games på lineær tv. X Games internasjonalt har 5,5 millioner følgere på Facebook og et enormt engasjement på Instagram, sier Andersen. 

Utøverne i X Games Oslo 2016 hadde til sammen 31 millioner følgere i sosiale medier. Utøverne får også tilgang på produksjonene til Nicolai Sørensen, som gir en enorm digital rekkevidde, ifølge Andersen. 

- X Games-sendingene holder altså svært godt stand i et kraftig fallende tv-marked. Sendingene ligger faktisk ganske likt med snittet på årets Tour de France-sendinger, men med langt større gjennomslag i sosiale medier, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Henning Andersen, også kjent som X Games-frontmannen, eier og driver SAHR Productions som de siste årene har vært ansvarlig for arrangement- og tv-produksjon i X Games Norge.

- Det er også svært interessant å se at X Games-sendingene i Norge holder stand mot konkurransen på NRK. Selv når NRK kommer med Lørdagsrevyen og Mesternes Mester lørdag den 11. mars, så blir de unge X Games-seerne på TV 2.

Programmene fra X Games Minneapolis kan ses på TV 2 Sportskanalen denne helgen.