TV 2-konsernet ble den store taperen i det norske tv-markedet i juni. Andelen av seergruppen over 12 år sank med 4,8 prosentpoeng til 25,2 prosent. Det viser ferske tv-tall fra Kantar TNS.

Hovedforklaringen er fotbal-EM, som TV 2 teppela sitt sendeskjema med i store deler av juni i fjor. For hovedkanalen TV 2 ble juni i år en ekstra trist og grå måned med en markedsandel på 15,5 prosent i hele befolkningen (12+). Det er en tilbakegang på 6,3 prosentpoeng. Så lav andel kan ikke tv-sjef Morten Wiberg i Carat huske å ha registrert for TV 2 i en junimåned tidligere. Han mener nedturen er oppsiktsvekkende.

- At TV 2 går tilbake sammenlignet med i fjor er naturlig fordi de sendte fotball-EM. Men at hovedkanalen har sin dårligste juni på 2000-tallet er ganske oppsiktsvekkende. Det tyder på at de ikke har hatt et veldig attraktivt sendeskjema, sier Wiberg til Kampanje.

- Det er veldig lite tillitsvekkende
Han mener TV 2-fallet i juni er alvorlig for tv-konsernet, ikke minst i et reklamemarked der kanalene må si nei til annonsørene på grunn av for lite varelager.

- Det er veldig lite tillitsvekkende overfor annonsørene når fallet i andel blir så stort som det har blitt. Med det presset som har vært i tv-markedet i vinter og vår, var ikke den store tilbakegangen til TV 2 det vi hadde håpet på. Heldigvis vitner høstens programsatsing vitner om at de har tenkt å slå tilbake, sier Wiberg.

Les også: Trøbbel i tv-paradiset - faller i reklamemarkedet

- Dette må vi løfte igjen
TV 2 innrømmer at fraværet av fotball slår hardt inn på årets junitall.

- Den viktigste grunnen til at vi fikk fall i juni er at vi sendte fotball-EM fra 10. juni i fjor, og flere av de store kampene gikk på hovedkanalen. Det merker vi på junitallene i år og det kommer vi også til å merke på julitallene, om ikke i så stor grad, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Kampanje.

Han svarer slik på utspillet fra tv-sjefen i Carat:

- Til tross for at nedgangen kan forklares med fotball-EM, er vi overhodet ikke fornøyde med junitallene. Dette må vi løfte igjen, sier Dahl.

- Når det er sagt, så er glade for at vi første halvår har vekst for hele TV 2-gruppen og hovedkanalen i hele befolkningen (12+) og i den kommersielle målgruppen 20 til 49 år. Veksten er størst i den kommersielle målgruppen. Selv om juni ble svak for oss, så er altså junitallene positive.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fryder seg: Juni ble en rekordmåned for TVNorge-eier Discovery Networks. Tv-gruppen leverer de sterkeste seerandelene for juni måned noensinne, og samtlige kanaler vokser. Her er Discovery-sjef  Tine Austvoll Jensen, og programdirektør Eivind Landsverk.

Seerrekord for Discovery
Discovery Networks ble den store vekstvinneren i det norske tv-markedet i juni, som ble en rekordmåned for det amerikanskeide tv-huset.

Discovery oppnådde en markedsandel av seergruppen over 12 år på 20,1 prosent, som er en vekst på 3,7 prosentpoeng sammenlignet med samme måned i fjor. Disvovery-gruppen er også størst av de norske tv-husene i juni i den kommersielle reklamemålgruppen, som består av seere fra 15 til 50 år. Her oppnådde Discovery en andel på 27,5 prosent, en framgang på 6,9 prosentpoeng.

- Vi har fått opp dampen og er virkelig på rett spor nå. Vi gjorde vår nest beste mai måned noensinne, og nå avslutter vi første halvår med tidenes beste juni, sier Tine Austvoll Jensen, sjef for TVNorge og Discovery Networks Norge, i en pressemelding.

Hun forklarer veksten slik:

- Vi får uttelling for investeringene vi har gjort i norsk fotball, og har i tillegg klart å løfte seingen på TVNorge. Alle våre kanaler øker i juni. Det er en god følelse å ta med seg inn i sommeren og når vi skal i gang med høstens mange store premierer, sier Jensen.

Vekst for MTG og NRK
Også MTG kan glede seg over økende markedsandler i juni. MTG oppnådde en andel av hele befolkningen på 8,9 prosent, en vekst på 1,1 prosentpoeng. I den kommersielle gruppen 20-50 år ble andelen 12,9 prosent, en økning på 2,4 prosentpoeng.

NRK var som vanlig størst av tv-husene i befolkningen i juni med en markedsandel på 37,1 prosent. Det er opp 0,7 prosentpoeng sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. I den kommersielle målgruppen 20-50 år hadde NRK en andel på 23,6 prosent, en nedgang på to prosentpoeng.