I fjor hadde NRK suksess med «Jeg mot meg», en tv-serie der åtte ungdommer med ulike psykiske lidelser gikk gjennom gruppeterapi sammen med psykolog Peder Kjøs. Deltakerne ble filmet både i terapi og på hjemmebane.

Nylig ble det klart at det skal lages en ny sesong av serien, og det er Kjøs som skal være terapeut også denne gangen.

- Først og fremst blir det jo nye ansikter og nye livprosjekter! Det blir spennende å få innblikk i nye og annerledes folk. Ellers prøver vi å ta med oss det som var bra i forrige sesong, og samtidig utvikle opplegget vårt videre, sier Kjøs til Kampanje.

Han utdyper:

- Noe av det jeg syntes var viktig i første runde var fokuset på prosess og utvikling, framfor sykdomstilstander og historikk. Vi ville få fram ungdommenes utviklingsprosjekt, heller enn at de skulle stå som eksempler eller representanter for ulike grupper eller klisjeer. Dette fokuset vil vi ta med oss og utvikle videre.

Har beholdt kontakt med flere deltakere
Kjøs sier han har beholdt kontakt med enkelte av deltakerne fra første sesong. 

­- Teamet og jeg har hatt varierende grad av oppfølging, best mulig tilpasset den enkeltes ønsker og behov. Noen har vi snakket med inntil for kort tid siden. Alle har nummerne våre og vet at de kan ringe når de vil.

- Er det noe dere vil gjøre annerledes denne gangen?

- Tja, dette er en diskusjon vi allerede er i gang med internt, men i utgangspunktet er det ingenting ved sesong en jeg var veldig misfornøyd med. Jeg kommer til å jobbe mest med terapeut-delen. Nå har jeg jo en erfaring jeg ikke hadde fra før, og dette vil påvirke arbeidet mitt. Jeg prøver å trekke så mye lærdom som mulig ut av forrige runde, og så håper jeg at det synes i den neste.

- Når det gjelder selve gruppen, håper vi veldig at vi finner minst én passende kandidat med en annen etnisitet enn den helnorske. Ikke fordi gruppen skal være «representativ», det er ikke noe mål, men fordi det skaper dynamikk at deltakerne har ulik bakgrunn. 

- Blir det like mange deltakere?

- Jeg vet ikke, det må vi se på ut fra de påmeldingene vi får, og så må vi jo naturligvis vurdere veldig nøye om vi skal forandre et format som vi syntes fungerte godt. Åtte deltakere er ganske vanlig i vanlig gruppeterapi.

Lager også terapipodkast
NRK er også i sluttfasen av produksjonen av en podkast fra terapirommet. I denne podkasten er det individterapi og ikke gruppeterapi som er i fokus.

Les mer her: NRK skal lage podkast fra terapirommet

Det er Kjøs som er terapeut også i denne serien.

- Vi nærmer oss nå slutten på opptaksperioden for podkasten, og dette arbeidet har vært enormt spennende og givende. Dette er individualterapi, noe jeg ikke kjenner til at har vært sendt som podlast før, merkelig nok - materialet og samtaleformatet passer utrolig godt til fordypning med hodetelefoner. Hvis NRK vil, er jeg absolutt klar for å lage mer.