For andre gang på et halvt år står Jon Almaas på en programlansering for TVNorge uten helt å kunne fortelle hva det er han skal gjøre på kanalen. Hans nye talkshow, som har fått arbeidstittelen «Jon Almaas Show», kommer på lufta i høst, men foreløpig vil ikke Almaas si så mye annet enn at de forsøker å lage et talkshow som skiller seg fra de mange andre i sjangeren på norsk tv.

- Hvis man ikke har med så mange kjendiser og ikke har musikkinnslag, da er man på god vei til å gjøre noe nytt, for det er det veldig mange talkshows som har i dag, sier Almaas til Kampanje.

Programmet har premiere i september og skal etter planen gå på tirsdager.

- Du har ledet Norges mest populære tv-program. Hva tenker du om fallhøyden?

- Det er ikke så mange som ser på TVNorge så fallhøyden er veldig liten. Det er god, lun stemning. Vi backer hverandre og koser oss med de seerne vi har.

Se hele intervjuet med Jon Almaas i bunnen av saken.

Les også: Jon Almaas topper TVNorges humorhøst

- Skal forsvare lineær-tv-posisjonen
Heller ikke programdirektør Eivind Landsverk vil gå høyt ut med forventinger til programlederen som i nesten 20 år har samlet godt over én million nordmenn foran tv-skjermen i «Nytt på nytt».

- Det er veldig vanskelig å gå ut med forventninger. Pressefolk har en tendens til å sammenligne seertall med hva han hadde på NRK på fredager. Selvfølgelig betyr seertall alltid noe for oss, men vi har sett at der vi tidligere fikk 300.000 seere på suksesser, får vi 200.000 nå, og kanskje ser vi 180.000 i høst, sier han.

- Jeg etterlyser litt at pressen skal fokusere på totalseingen og være med å ta innover seg at brukermønsteret endrer seg, sier Tine Austvoll Jensen, sjef i TVNorge og Discovery Networks.

- Er Jon Almaas en investering for fremtiden, eller handler det om å ta ut det som er igjen på lineær-tv?

- Det handler om å forsvare lineær-tv-posisjonen. Det er helt åpenbart at de som er lineær-tv blir eldre og eldre, men vi må også ha et tilbud til dem og kanskje må vi satse bredere for å holde på dem. Så må vi se på hva vi kan gjøre digitalt som fungerer for yngre målgrupper, sier Landsverk.

Hovedkanalen TVNorge har hatt en andel på 6,3 prosent blant alle seere over 12 år fra januar til mai i år. Det utgør et fall på 0,9 prosentpoeng fra samme periode i fjor. Totalt sett holder Discovery-gruppen seg stabil med en vekst på 0,2 prosentpoeng.

Slippes først på nett
Mens hvite menn som pusher 50 skal holde på lineær-tv-seerne (Almaas rekker akkurat å fylle 50 før han inntar sitt nye talkshow-studio i september), skal et knippe hvite gutter rekruttere yngre seere til TVNorges nett-tv-plattform.

«Hvite gutter» er nemlig tittelen på TVNorges nye dramakomedie som skal vises først på Dplay i høst. Serien handler om fire kompiser som bor sammen på Oslos vestkant og deres møte med voksenlivet. Tankene går raskt til et sted mellom NRK-serien «Unge lovende» og HBO-seriene «Girls» og «Entourage».

- Vi prøver oss frem der og tenker å vise dette først digitalt, og så vil det også vises på TVNorge i etterkant, sier Jensen.

- Tror du det vil bli mer og mer vanlig?

- Ja, det tror jeg absolutt. Det er noe vil vi ha mye fokus på fremover, hvordan vi i enda større grad når frem til seerne der de er. Dette med humor er i DNA-et vårt, og vi har vært gode på å nå unge med humor, men bruksmønsteret endrer seg og da skal vi fokusere på å være tilgjengelig ikke bare der de er, men også på den måten de ønsker å få levert historien på.

TVNorge-sjefen tror likevel «Hvite gutter» også vil treffe godt blant eldre menn og kvinner.

- Det vil nok sikkert være mange skaptittere på det konseptet. Det kan nok favne ganske bredt, men det sikter nok først og fremst mot litt yngre seere.

- Har ikke programmene
I høst blir også Discoverys nett-tv-tjeneste Dplay bli ny. Den nye spilleren skal både bli mer brukervennlig enn tidligere og gi Discovery mer data om hvem som ser og hvor lenge.

- Det er viktig i en digital verden, sier Jensen.

- Men har dere programmene som trekker folk inn i en slik nett-tv-tjeneste?

- Nei, men jeg vil si at det vi gjør i høst er en begynnelse. Det er ingen som har det endelige svaret på hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Vi må prøve og feile noen ganger, også digitalt. Det har vært et mantra lineært. Det som er helt klart er at vi må få tilbake de yngre seerne, og da mener jeg ikke barn, men unge voksne som ikke ser særlig lineær-tv lengre, sier Landsverk.

Saken fortsetter etter bildet.Høstmeny: Disse ansiktene vil møte TVNorge-seerne i høst. Tre av skuespillerne fra «Hvite gutter» ser du på nest bakerste rad til høyre for soldaten fra Garden. Foto: Dag Robert Jerijervi.

Floppet på lørdager
Også i vår forsøkte TVNorge seg på en yngre målgruppe med Marcus og Martinus, som fikk en egen tv-serie på lørdager. Verken denne serien eller «Lost In Time» klarte å ta særlig med seere fra NRK og TV 2 i helgen.

- Siktet dere for ungt med Marcus og Martinus?

- Der siktet vi ungt, men vi prøvde også å treffe familieseingen og lørdagen er en dag med hard konkurranse. Den lå jo også i forbindelse med andre konsepter, blant annet «Lost In Time», som dessverre ikke innfridde helt i forhold til målene vi hadde satt oss, sier Jensen.

- Satser dere på lørdager også i høst?

- Jeg vil ikke si noe om hvilke dager vi satser på i høst.

- Dere har ikke blitt skremt fra å satse på lørdager?

- Nei, vi har ikke blitt skremt fra å satse på dager hvor familieseingen er høy og hvor mange samler seg rundt tv-skjermen.

To av vårens aller friskeste nysatsinger på tv - «Dødens tjern» og allerede nevnte «Lost In Time» - kom fra TVNorge, og kanalen gikk på en smell med dem begge. «Dødens tjern» ble tatt av skjermen før sesongen var slutt og «Lost In Time» fikk innvilget en kort pause etter at teknologien sviktet helt i første program og delvis i andre program. Da programmet var tilbake på skjermen, hadde seerne forsvunnet.

- Er tiden for å ta sjanser over i Discovery Networks?

- På ingen måte. Vi er nødt til å prøve og å tørre for å lykkes i fremtiden. Det er noe vi har tradisjon for å gjøre. Det er tvingende nødvendig både for å forlenge levetiden lineært, men også for å favne seere innenfor det digitale.

Se intervjuet med Jon Almaas på TVNorges høstlansering her: