- Jeg er så langt utenfor komfortsonen og jeg må si at jeg gleder meg til å få dette ut av verden. Dette er det desidert jævligste jeg har gjort noensinne, det kan du sitere meg på. Jeg har derfor ikke tenkt å gjøre dette igjen, smiler Even Aas-Eng til Kampanje.

Gründeren snakker om sitt dypt hemmelige og helt private prosjekt, romanen «Tidens tegn - en roman om angst, sex og falske nyheter». En bok som oppstod under helt spesielle omstendigheter i Aas-Engs liv. Mer om bokens handling litt senere.

- Jeg var tom for krefter
Det Even Aas-Eng aldri har fortalt før er at skrivingen og boken, som nå skal lanseres, ble hans redning da livet tok en uventet omdreining for fem år siden. Høsten 2012 var han inne i sitt andre år som digitaldirektør i Dagbladet. Eierne hadde gitt ham oppdraget med å skape nye, digitale inntektskilder. Investeringsbudsjettene var fete. Karrierepilene pekte oppover. Utsiktene var lyse.

Men så smeller det. Even Aas-Eng blir langtidssykemeldt.

- Jeg tror ikke noen som kjenner meg ville ha satt på meg toppen av listen over folk som kan bli utbrent, men det kan skje med mange og det skjedde med meg. Jeg fikk to lungebetennelser og attpåtil kyssesyken. I lang tid hadde jeg ignorert kroppens signaler og pushet meg så langt at jeg til slutt ble slått i bakken. Jeg var tom for krefter og det var helt tomt lenge. Jeg kunne ikke jobbe, jeg kunne ikke treffe folk, jeg kunne ikke trene. Det eneste jeg orket var å ligge på sofaen og ta noen små rusleturer. Jeg skjønte at det var noe alvorlig galt og da ble jeg livredd og så depressiv. Jeg ble så redd for at jeg skulle gjøre noe som kunne gjøre meg enda sykere, så jeg endte opp med å gjøre ingenting, forteller han.

- Ble fly forbannet
- På et eller annet tidspunkt kom jeg på at jeg alltid har drømt om å skrive en roman, og da satt jeg meg ned og begynte å skrive. Det fungerte uten at jeg ble altfor sliten. Slik startet det som nå er blitt en roman.

Mens Even Aas-Eng var sykemeldt, skjedde det store endringer på jobben i Dagbladet. Ledelsen svidde av en stor sum penger på Tippeliga-rettigheter, penger som Aas-Eng skulle bruke på digitalsatsinger.

- Jeg ble fly forbannet. Alle pengene var jo borte. Sammen ble vi enige om at jeg skulle forlate Dagbladet, sier Aas-Eng.

Så kom han gradvis til hektene igjen. Sommeren 2013 startet Aas-Eng investeringsselskapet Venture Factory.

- Jeg la ikke bort skrivingen helt, jeg holdt på litt i ferier og helger, men jeg har hatt nok av prosjekter å bruke tiden min på de siste fire årene.

Den uferdige boka ble liggende i skuffen, fram til han under et jobbintervju møtte forfatter og journalist Katinka Sletten.

- Jeg er ingen forfatter, så det hadde blitt en veldig dårlig roman uten hennes hjelp. Det jeg har lært under denne prosessen er at jeg evner å lage en historie og sette den ned på papiret. Det hun har bidratt til er å lage en flyt i fortellingen, jeg har bidratt med fagkunnskap. Sammen har vi formet sluttproduktet.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Samarbeid: Forfatter og journalist Katinka Sletten og Even Aas-Eng står klar med boken «Tidens tegn - en roman om angst, sex og falske nyheter». 

- Sitter med flere millioner på bok
Boken starter i India tidlig på 2000-tallet, og leserne følger den teknologiske revolusjonen, hele veien fra Google, gjennom Facebook og sosiale medier, frem til den brennaktuelle debatten om falske nyheter og bruken av «big data». Hovedpersonen er Sebastian, som forfatterne av boken beskriver som «en helt vanlig lærersønn fra Kongsberg».

- Kort fortalt følger vi Sebastian, som ved hjelp av et rykende engasjement og nysgjerrighet klarer å knekke koden for hvordan man tjener penger på den teknologiske utviklingen. Før han vet ordet av det sitter han med flere millioner på bok, og det skaper en del konflikter, både for moral og psyke, forklarer Katinka Sletten.

Selv om romanskrivingen trakk Even Aas-Eng ut av komfortsonen, er han trygg på bokens handling. 

- Jeg har ingen selvtillit på å skrive en roman og fortelle en fantastisk god historie.  Det er det Katinka som kan, mens jeg kan faget. Derfor er jeg helt sikker på at vi har skrevet noe som vil kunne gi mange mennesker et interessant innsyn i en annen verden.

- Er dette en bok for nerdene?

- Bokens tema er etter min mening spennende for alle. Dette er problemstillinger som angår alle, dette er en teknologisk revolusjon som får store konsekvenser for hele samfunnet. Mange i medie- og teknologibransjen kan mye om dette, men blant folk flest er det få som vet hvorfor Google og Facebook tjener de pengene gjør og hvordan og hvorfor de forandrer verden. I min roman prøver jeg å formidle dette. Dessuten håper jeg leserne vil synes at de i tillegg får en god historie også.

- Ingen selvbiografisk roman
- Hvorfor en roman og ikke en fagbok?

- En fagbok vil ikke kunne nå ut til mange mennesker. Jeg skal ikke si at min historie er viktig, men den er interessant. Digitale eksperter vil ikke lære noe nytt av denne boken, men ikke alle i medie-, teknologi- og kommunikasjonsbransjen er digitale eksperter, så derfor bør den kunne være både nyttig og spennende for bransjefolk uten digital spisskompetanse også. Når det er sagt, så er det jo selve historien om Sebastian og hvordan han slår seg fram som er hovedpoenget med romanen, det er det som er historien, og den håper jeg faller i smak hos alle som leser boken.

- Sebastian virker å være en heltefigur. Er det noen skurker i denne romanen?

- Ja, det er det. Men det er ikke gitt at Sebastian er en helt.

- Er det noe i romanen som er selvopplevd?

- Ja, i den forstand at historien handler om ting jeg har jobbet med, men det er på ingen måte en selvbiografisk roman. Jeg har ingenting med figuren Sebastian å gjøre, hvis noen måtte lure på det. Da jeg begynte å skrive denne fortellingen, så startet den i India. Der har jeg bodd og jobbet, og jeg har definitivt hentet impulser og inspirasjon derfra. På samme måte hadde jeg ikke kunnet skrive om Facebook og Google på den måten jeg gjør hvis jeg ikke hadde jobbet med det jeg gjør. Jeg har til dels gjort en karriere på samme måte som hovedpersonen i boken. Der slutter likhetene

Vil ikke kopiere «Wonderboy»
I 2003 kom forfatter Henrik Langeland med boken «Wonderboy». I romanen fulgte vi den unge direktøren Christian Hall i suksesskonsernet Scandinavian Media Group og hans arbeid med et av de mest spektakulære oppkjøpsraidene i norsk mediehistorie. Even Aas-Eng avviser at «Tidens tegn» er en ny «Wonderboy».

- Nei, det er det ikke. Det har skjedd så mye i mediebransjen siden den boken kom ut, og vi tar opp disse temaene på en helt annen måte. Denne boken dreier seg om hvordan Facebook og Google endrer, og utfordrer, de tradisjonelle forretningsmodellene i mediehusene. Dessuten tar vi selvfølgelig opp problematikken som er knyttet til «falske nyheter», sier Aas-Eng.

- Ingen forherligelse av IT-gigantene
- Du har selv bygd dine forretninger på Google og Facebook sine løsninger. Er boken nok et festskrift for disse amerikanske gigantene - og kommer du med enda mer ramsalt kritikk av de norske mediehusene?

- Nei, det vil jeg ikke si. Dette er ikke en historie som prøver å sette Google og Facebook opp mot de tradisjonelle mediene og det er heller ikke noe poeng i denne historien at noen selskaper er bedre enn andre. Rollene til disse selskapene i denne fortellingen gjenspeiler nok den virkelige verden, helt uavhengig hva norske mediehus, Kampanje, Even Aas-Eng eller andre måtte mene om det. Det er en bok som tar utgangspunkt i realitetene, mer enn en fortelling om hva som er rett eller galt. Jeg kan love alle i Schibsted at denne boken ikke er forherligelse av de amerikanske IT-gigantene, men de er heller ingen forherligelse av norske mediehus.

- Kan dine meningsmotstandere og tidligere kolleger måtte regne med å finne en syrlig takk for sist fra deg i denne romanen?

- Nei, det trenger de ikke å bekymre seg for. Derimot er det en del andre synlige samfunnsdebattanter som vil kjenne seg igjen og eller kanskje til og med være omtalt ved navn.

- Har du allerede startet arbeidet med en oppfølger?

- Nei, det har jeg ikke. Jeg har fått noen ideer, men det er ikke mer enn det.

Dropper forlagsbransjen
Romanen skal nå forhåndsselges som innbundet bok på nettbutikken Tidenstegn.com. Trykking, lansering og salg skjer uten drahjelp fra den mektige forlagsbransjen.

- Det ville blitt vanskelig for meg å selge og distribuere boken via et tradisjonelt forlag. Et viktig aspekt for meg under arbeidet med denne boken er å teste muligheten for å selge bøker på andre måter enn det den tradisjonelle forlagsbransjen gjør. All markedsføring og alt salg skal skje via digitale kanaler. Fordelen med egenpublisering er at inntektene havner hos forfatteren, den store ulempen er at man ikke sitter på distribusjonsleddet. Slik sett er sammenligningen med mediehusene interessant. Deres distribusjonsmonopol har slått store sprekker og jeg ser ikke bort fra at de store forlagenes monopol har større sprekkdannelser enn det de selv er klar over, sier Aas-Eng.

- Hvor mange bøker regner du med å selge?

-  Jeg bruker mine egne penger og kommer derfor ikke til å trykke opp et kjempestort førsteopplag. Målet er ikke å tjene masse penger, men det hadde vært morsomt å forhåndsselge nok bøker til at jeg kan prøve ordentlig til høsten. Hvis forhåndssalget blir ok, så kan det hende vi satser på e-bok og lydbok.