Et av de virkelig store globale tv-konsernene, Turner Broadcasting System (TBS), legger ned kanalen TCM i Norge og Norden. TBS driver over 160 kanaler på over 34 språk i 200 land i hele verden og der de mest kjente CNN og Cartoon Network.

Det er ikke første gang Time Warner legger ned tv-kanaler i Norden. For to år siden besluttet man å legge ned TNT Film, Showtime, Star og Silver. Nå følger også TCM etter.

Les også: Mediegigant vraker norske tv-kanaler

- Hvorfor velger Turner å legge ned TCM i de nordiske landene?

- Etter en strategisk gjennomgang har vi besluttet å stenge tv-kanalen TCM i Sverige, Danmark, Norge og Finland fra og med 1. juni i år. Vår nåværende portefølje speiler endringene i markedet når det kommer  til etterspørsel, sier informasjonsansvarlig i Turner i Norde, Emma Thalander, til Kampanje.

Hun sier videre at Turner fremover vil fokusere mer på de største merkevarene sine.  

- Vi tror et fokus på færre, men større varemerker kommer til å føre til bedre tjenester for seerne og føre til at vårt publikum vokser. Vi vil fokusere på  å bygge videre på våre styrker; våre globale varemerker, våre beste kanaler, mer rettigheter på underholdning og relevante digitale produkter,

- Er det andre Turner-kanaler som står i fare for å forsvinne  fra det nordiske markedet?

- Nej. Våra kanaler Cartoon Network, Boomerang, TNT och CNN International kommer til og finnes, sier Thalander.

Alle disse kanalene har forsvunnet fra tv-distributørenes tv-pakker de siste årene det være seg kabel-tv-selskaper som Get og Telenor.

- Dette stemmer at kanalen forsvinner fra våre plattformer. Og det er Turner som legger ned kanalen, sier kommunikasjonssjefen i Canal Digital, Tormod Sandstø.

Nedleggelsen skjer kun ett år etter at Telenor tegnet en ny stor og utvidet avtale med Turner.

- Avtalen med Turner står fortsatt, og som det ble meldt ut da er den langt mer omfattende enn isolert den ene kanalen. Avtalen vi inngikk handlet blant annet om nyheter, serier og barneinnhold, sier Sandstø.

Etter det Kampanje kjenner til kan beslutningene om å legge ned tv-kanaler sees i lys av at de internasjonale tv-selskapene må betale mer penger til rettighetsforvalter Norwaco og lavere betalingsvilje fra distributørene. Norwacos avtale for distribusjon av kommersielle kanaler omfatter godt over 100 kanaler.

- Kostnadene til Norwaco har ikke gått mye opp. Storparten er regulert ved konsumprisindeks, men det er riktig at det har kommet et såkalt tilleggsvederlag de siste årene. Dette er rettigheter som ikke har vært omfattet tidligere, sier kommunikasjonsansvarlig i Norwaco, Jon Knudtzon.

Knudtzon nevner løsninger som multiroom, multiscreen, utenfor hjemmet samt start-forfra-tjenesten som eksempler på nye rettigheter. Han ønsker ikke å kommentere spesifikt hvorfor han tror Turner velger å legge ned TCM.

Men også konkurransen fra Netflix og HBO rammer den tradisjonelle tv-industrien som må satse på andre områder som sport og lokal underholdning. Dette har igjen ført til økte kostnader for distributørene.

Les også: «Tidenes tv-satsing» svekker Canal Digital-resultat med 50 millioner

Les også: RiksTV-resultatet falt med 40 prosent – intern uro i selskapet