Mens mediebransjen feirer seg selv og diskuterer fag og utfordringer under Nordiske Mediedager, er toppsjefene i Norges største mediekonsern aller mest opptatt av forretninger langt utenfor landets grenser. Nærmere bestemt i Asia og Latin-Amerika. I Schibsteds hovedkvarter i Oslo har det de siste dagene vært latinamerikanske dager for alle pengene.
Sent i går kveld kunne Schibsted varsle aksjemarkedet om at de avslutter den fire år lange rubrikkalliansen med Telenor i Latin-Amerika og Asia. Mediekjempen og telegiganten har inngått en bytteavtale der de overtar hverandres andeler i fellesforetak om markedsplasser på nett i Latin-Amerika og Asia. På grunn verdiforskjellene mellom selskapsandelene vil Schibsted betale ut Telenor med 406 millioner dollar, rundt 3,4 milliarder kroner.
Les mer: Schibsted kjøper ut Telenor - avslutter rubrikkallianse
- Samarbeider gjerne igjen
Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal avviser at det ligger noen form for dramatikk eller uenighet bak beslutningen om å bryte alliansen med den norske telegiganten.
- Nei, ikke i hele tatt. Alle parter skjønte nok at på et eller annet tidspunkt ville dette samarbeidet bli oppløst. Det mener jeg er naturlig, sier Ryssdal til Kampanje.
Han utelukker ikke at Schibsted og Telenor kan finne sammen igjen.
- Ja, vi har gode erfaringer med å samarbeide med Telenor, så jeg samarbeider gjerne med dem igjen.
Selskapene inngikk i 2014 avtaler om fellesforetak innen markedsplasser på nett i Latin-Amerika og Asia. Nå selger Telenor sin eierandel på 25 prosent i OLX i Brasil og 50 prosent i Yapo i Chile, slik at Schibsted nå eier henholdsvis 50 og 100 prosent av disse selskapene.
Les mer: Schibsted slår seg sammen med konkurrent
Les mer: - Schibsted kvitter seg med all konkurranse
Samtidig overtar Telenor Schibsteds andeler i tilsvarende selskaper i Malaysia, Vietnam og Myanmar. Telenor kjøper også ut den tredje aktøren i disse selskapene, Singapore Press Holdings, slik at Telenor nå eier 100 prosent av de ledende markedsplassene på nett i disse landene.
- Gode rubrikkmarkeder i Latin-Amerika
Avtalen med Telenor innebærer at Brasil blir et stadig viktigere marked for Schibsted.
- Utenfor Skandinavia er Spania og Frankrike viktig for Schibsted, og så blir Brasil viktigere nå. Jeg er derfor veldig fornøyd med avtalen med Telenor.
Konsernsjefen har lenge være begeistret for de latinamerikanske markedene.
- Det er gode rubrikkmarkeder i Latin-Amerika, det går an å skape gode markedsplasser der. Vi har ledende markedsposisjoner i fem land i Latin-Amerika nå, sier Ryssdal til Kampanje.
- I Brasil har det vært en enorm vekst siden vi etablerte oss der i 2011. Jeg liker veldig godt vår utvikling i Brasil.
Så langt i dag er aksjemarkedet tilfreds med rubrikkinvesteringene, milliardavtalen med Telenor og Schibsteds resultat for første kvartal. Schibsted er nemlig en av vinnerne under dagens handel på Oslo børs. Ved 13-tiden har Schibsteds a-aksje en vekst på 9,3 prosent mens b-aksjen har økt med 8,4 prosent.
- Kjempespennende avtale
Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen mener Schibsted har gjort en god handel.
- Jeg synes dette er en kjempespennende avtale. Det Schibsted gjør innen rubrikk er superinteressant, sier Rasch-Olsen til Kampanje.
Men det var ikke Schibsteds milliardavtale med Telenor som skapte noe som kunne ligne på temperatur på en ganske dårlig besøkt resultatpresentasjon i formiddag. Schibsted-sjefene ble en anelse stresset da den erfarne Carnegie-analytikeren Preben Rasch-Olsen refset konsernet for dårlig informasjon om pengebruken i rubrikkmarkedet. Han var spesielt opptatt av at Schibsted i første kvartal hadde giret opp investeringene på rubrikkappen Shpock.
- Første gangen vi viser Shpock-tallene
Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal mener Schibsted på dagens resultatpresentasjon ga uvanlig mye informasjon om utviklingen for Shpock, som er en spydspiss mot rivaler som amerikanske Let Go og Tise.
- For første gang viste vi tallene for Shpock. Av de 28 millioner euro vi investerte på rubrikk i første kvartal, så gikk 18 til Shpock. Slike tall har vi ikke gått ut med tidligere, fordi vi vet at det er tall som folk er interesserte i, sier Ryssdal, uten å nevne konkurrenter.
- Klarer du å berolige markedet?
- Jeg mener at vi gjør de riktige tingene, vi må gripe mulighetene i markedet.
Les også: Griller Schibsted-toppene etter store digital-investeringer
Kommentér