NRK tar en samlet andel på 37,6 prosent av alle tv-seere over 12 år i april. Det utgjør et byks på 3,7 prosentpoeng sammenlignet med samme måned i fjor. NRK1 alene tar 29,5 prosent av alle seerne – en vekst på 2,9 prosentpoeng – mens NRK2 og NRK3 tar henholdsvis 4,9 og 3,2 prosent av seerne.

Forklaringen ligger i at NRK står sterkere enn sine kommersielle konkurrenter i påsken, som i andre høytider. Påsken lå i april i år, mens den i fjor lå i mars.

Firedobling av Eurosport Norge
NRK er likevel ikke den eneste vinneren i april. Også Discoverys tv-kanaler kan vise til vekst, godt hjulpet av Eliteserien, som hadde avspark på månedens første dag.

Fotballsatsingen gir en firedobling av Eurosport Norge, som er blitt Fotball-Norges nye hjem. Kanalen har en andel på 2,0 prosent i april, opp fra 0,4 prosent i samme måned i fjor.

Les også: Discovery strutter av selvtillit – sikter mot over 200.000 fotball-seere

Eurosport Norge har på kort tid vokst seg større enn TV 2 Sportskanalen, som har en andel på 0,6 prosent i april, men er fortsatt mindre enn TV 2 Zebra, som har en andel på 3,0 prosent - en vekst på 0,6 prosentpoeng fra samme måned i fjor.

Totalt øker Discovery-gruppen sin andel fra 19,0 prosent i april i fjor til 19,8 prosent i år.

Hovedkanalen TVNorge bidrar ikke til veksten. Den faller med 1,4 prosentpoeng til en andel på 7,0 prosent.

- Sammenlignet med fjoråret holder vi oss stabilt som gruppe. Det er vi fornøyde med. Samtidig konstaterer vi at vi ikke har levert godt nok på hovedkanalen denne måneden. Sekundærkanalene våre gjør likevel en fin måned, og vi har hatt suksess med Eurosport Norge og Eliteserien, noe som viser viktigheten av satsingen vi har gjort på sportsfronten de siste årene, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks.

TV 2: - Vanskelig å konkludere
Zebra-veksten bidrar til å bremse seerfallet til TV 2-gruppen, som har en samlet andel på 25,9 prosent i april - 1,9 prosentpoeng mindre enn samme måned i fjor. Hovedkanalen TV 2 faller like mye og går fra en andel på 17,6 i fjor til 15,7 prosent i år.

Kommunikasjonssjefen i TV 2, Jan Petter Dahl, sier til Kampanje at det «er vanskelig å konkludere» på den store satsingen til Discovery rundt norsk fotball.

- Det er så langt vanskelig å se hvordan det påvirker oss, men vi ser at den engelske fotballen vår på TV 2 Sport Premium øker sammenlignet med april i fjor.

For med den engelske fotballen er faktisk TV 2 Sport Premium større enn Eurosport Norge i målgruppen 20-49, og det til tross for at TV 2 har fotball på en premium betalingskanal. TV 2 Sport Premium har i målgruppen 20-49 en markedsandel på 2,4 prosent mot Eurosports 1,9 prosent. Det er også et klart signal om at den norske fotballen har en eldre seerprofil, da Eurosport i 12+ har en mye høyere markedsandel med hele to prosent.

- Vi synes det er usedvanlig hyggelig at TV 2 Sport Premium leverer så høye andeler som de gjør og vi ser det på både det lineære tilbudet og på TV 2 Sumo, sier Dahl.

- Påsken er x-faktoren
Men med en markedsandel på to prosent nærmer Eurosport Norge seg TV 2s nummer to-kanal, TV 2 Zebra. Ett prosentpoeng skiller nå de to kanalene etter at den nye sportskanalen allerede har lagt bak seg Viasat 4.

Men også Zebra øker uten at TV 2 vil løfte frem fotballprogrammet «FotballXtra» av den grunn. Kommunikasjonssjefen i TV 2 mener TV 2 Zebra økte som en følge av flere egenproduksjoner og programmer som dokuserien «Wunderland».

TV 2 står som kjent midt i en konflikt med Fotball Media om nyhetssendingene i «FotballXtra», der TV 2 viser alle mål fra Eliteserien, selv om de ikke sitter på rettighetene til serien.

Les mer: Tv-bråket fortsetter – TV 2s endringer ikke nok for Fotball Media

- Den store x-faktoren denne gangen var påsken og når påsken faller i april i år mot mars i fjor gir det en effekt på hovedkanalen, sier Dahl.

MTG er den andre av månedens tapere. TV3, Viasat 4 og TV6 har en samlet andel på 8,5 prosent, ned 1,1 prosentpoeng fra samme måned i fjor. Hovedkanalen TV3 mister 0,6 prosentpoeng av seerne, og er nede på 4,9 prosent i andel.