Onsdag åpnet kulturminister Linda Hofstad Helleland Nordiske Mediedager i Grieghallen i Bergen for andre gang i sin ministerkarriere. I året som har gått har Helleland mottatt Mediemangfoldets rapport, hun har kommet med stortingsmeldinger om fremtidig finansering av NRK og kommersiell allmennkringkasting, hun har startet slukking av FM-nettet, og regjeringen har, som hun også påpekte, begynt å høste erfaringer med digital nullmoms.
- Vi jobber hardt, både byråkratene i Kulturdepartementet og fra regjeringens side for en effektiv og fremtidsrettet mediepolitikk, sa hun fra scenen.
Hun røpte også at hun droppet kongeparets 80-års feiring for å feire med Medie-Norge.
Det hun ikke gjorde, var å lyse ut ny avtale om kommersiell allmennkringkasting, slik departementet har varslet at de vil gjøre før sommeren. Meldingen ble behandlet av Stortinget i april.
Les mer: Vil lyse ut ny TV 2-avtale før sommeren
Før avtalen utlyses, vil departementet møte potensielle leverandører én-til-én for å snakke om departementets behov og tilbydernes mulige løsninger.
Bakgrunnen for invitasjonen er at departementet ønsker innspill fra potensielle leverandører om den nærmere utformingen av kunngjøringen. Maksimal tid per leverandør er én time, og møtene vil bli gjennomført i løpet av de to neste ukene.
- Vi har sendt ut en utlysning om konkurransegrunnlaget for kommersiell allmennkringkaster, der vi inviterer aktører som ønsker å søke til å komme til departementet for å prate med oss for å komme med innspill på de kravene vi skal stille, sier Helleland til Kampanje.
Noe av det de ønsker innspill på, er hvordan det statsfinansierte oppdraget skal skilles ut fra annen virksomhet. Kulturdepartementet legger i utgangspunktet opp til et krav om at denne virksomheten må skilles ut i et eget selskap.
- Mange ventet en utlysning her i Bergen, men du velger å ta en ekstra runde én til én med interessentene, hvorfor det?
- Vi må jobbe med hvilke krav som er hensiktsmessige å stille og hvilke krav som er mulig å stille, slik at flest mulig kan søke, fortsetter statsråden.
- Når kommer utlysningen?
- Nå jobber vi som bare det og det har vi gjort med stor intensitet siden Stortinget fattet sitt vedtak også håper jeg og tar sikte på før sommeren, selv om man aldri vet hvilke utfordringer man møter underveis, sier Helleland.
Statens kompensasjon vil maksimalt kunne dekke tilbyders nettokostnader knyttet til oppdraget med inntil 15 millioner kroner euro i året, inkludert en rimelig fortjeneste. Departementet ber også om innspill fra aktørene på hva som er et rimelig avkastningsnivå på investert kapital gitt virksomhetens karakter.
Les også: Slik blir statens nye «TV 2-avtale»
Se intervju med Linda Hofstad Helleland fra Nordiske Mediedager her:
Kommentér