Sist uke kunne Kampanje fortelle at TV 2 hadde valgt å satse på komiker Otto Jespersen igjen i programmet «Otto har fått nok». Bak programmet står tv-produksjonsselskapet Nordisk Film & TV som så langt har skygget banen når deg gjelder humor på tv.  

Men nå lover den nye Nordisk Film & TV-sjefen Erlend Røeggen mer latter fra tv-produsenten som står bak konsepter som «71 grader nord» og «The Voice».

- Humor er en veldig vital del av bransjen og en nisje som jeg har jobba mye med tidligere også er det jo slik at det er pågår en viss humorkrig der ute. TVNorge vil befeste sin posisjon som humorkanalen, mens andre vil inn. Det er godt marked for tv-humor, sier administrerende direktør Erlend Hernø Røeggen.

Les også: Otto Jespersen tilbake med nytt TV 2-program

- Har ryddet opp
Litt latter i hverdagen kan sikkert komme godt med i Nordisk Film & TV som legger bak seg et tøft fjorår i regnskapsbøkene. Endelige tall er ikke klare, men Røeggen kommer med et resultatvarsel allerede nå.

- 2016 var et annus horriblis for Nordisk Film & TV, men nå ser vi at grepene vi tok fungerte, sier han.

Han forteller om et år preget av «nedbemanninger, flytting og omstrukturering». 

- 2016 ble oppryddingsåret der vi tok mange grep. Men satsingen på humor og underholdning ble en lifesaver. Otto-satsingen kommer fra eget bryst og ble pitsjet inn av oss til tv-kanalene også var det veldig hyggelig at TV 2 lyst til å jobbe med Otto igjen, sier han.

Flere humorprogrammer er allerede solgt inn til NRK, deriblant et panelshow og en større underholdningssatsing, og allerede halvveis inn i 2017 forteller han om bedre resultater, «både økonomisk og kreativt.»

- Det blir et bedre overskudd enn på lenge selv om omsetningen ikke er som i toppårene. Det viser at vi har en lavere kostnadsbase og er blitt mer fleksible, sier han.

Gjør mindre dokumentarer
De siste to årene har Nordisk Film & TV tapt til sammen drøye syv millioner kroner. Omsetningen i 2015 endte på 123 millioner kroner, men en skal ikke lenger tilbake enn i 2013 da tilsvarende var 166 millioner kroner.  

 - Hva gjør dere mindre av i 2017?

- Vi gjør fortsatt «The Voice» og «71 grader Nord», men gjør mindre dokumentarer og ren faktaproduksjon. Vi har også luktet på drama og har pitsjet inn drama til alle kanalene, men det handler om veldig lange prosesser, sier han.

Humorsatsingen kommer i kjølvannet av ansettelsen av Esben Selvig som kreativ leder. «Dansken» Selvig har vært kreativ leder i et drøyt halvår.

Les mer: «Dansken» blir kreativ leder i Nordisk Film & TV

- Det har vært et fantastisk halvår. Gjengen på Nordisk har gitt gass i hele høst og vinter og nå ser vi endelig resultatene av innsatsen. Vi har flere egenutviklede serier som skal på skjerm og befester posisjonen som hoffleverandør av stor underholdning.

I tillegg har også Røeggen selv og Tore Haukenes erfaring med tv-humor fra tiden i TVNorge der de jobbet med blant annet Ylvis-brødrene og «Brille».

- Det tar tid å etablere nye humorprosjekter, men det blir en positiv spiral når vi åpner opp huset og knytter til oss bra folk. Da kommer det mye godt i kjølvannet og vi får et sterkt og produktivt humormiljø, sier Haukenes.

- Content koster mer enn det smaker
Nordisk Film & TV er en del av Banijay Zodiak Group som er verdens største uavhengige tv-produsent. I Norge er foruten Nordisk Film og TV også Mastiff og Yellowbird eid av konsernet.

Totalt så jobber det 11 personer i Nordisk, som har samlokalisert seg med Mastiff, men med frilansere blir det fort «40 rundt lunsjbordet».

- Kommer dere som konkurrentene Rubicon og Monster til å gå inn på content?

- Vi følger med på det, men synes foreløpig det koster mer enn det smaker. Vi bruker derfor lite energi på dette i dag. Vår digitale strategi er en å støtte opp om våre største satsinger, men vi kan snu oss fort og er klare til å hoppe hvis vi skulle bestemme oss for det. Vi er på ballen, sier han.