Navn: Tom Ottmar

Alder: 56 år

Stilling/firma: Gründer og hovedaksjonær i Omnitale

- Norsk mediebransje mener de er i ferd med å knekke brukerbetalingskoden - trenger de en redningsmann da?

- Hvor har du det ifra? Krisen herjer som aldri før. La oss ta Amedia, som vel er den «suksessen» alle snakker om, siden de har lagt betalingsmur oppå alle avisene sine og dermed økt abonnementsinntektene med fem prosent siste år. Samtidig sviktet annonseinntektene med 16 prosent. Totalt forsvant 400 millioner kroner eller ti prosent. Norsk Journalistlag har mistet over et tusen medlemmer siden 2010 og medlemstallet synker fortsatt. For å kompensere, pøses det på med stadig mer pågående reklame og det kreves mer betaling av brukerne. Det er et demokratiproblem. Det ødelegger mediet internett. Dette engasjerer meg voldsomt, det var ikke slik det skulle gå med en av historiens aller største oppfinnelser. Det kreves nye grep og Freecoin.no er mitt spede bidrag for øyeblikket.

- Hvis du skulle skrevet en påskekrim om bransjen – hva har skjedd og hvem har gjort det?

- Spør heller hva som ikke skjedde og hvorfor ingen gjorde noe. Jeg ville skrevet en krim om sløvhet i store bedrifter og kollektive skylapper i maktens kretser. Tenk så sårbart det er når alle tenker likt. Kanskje finner noen skumle typer i samfunnets ytterkant opp en hemmelig metode som gjør at de tusen journalistene og de glemte folkene i køen på NAV og ute i distriktene plutselig tar økonomisk og tankemessig hevn? Revolusjon 3.0? Å ja, dette minner om noe jeg tror jeg rablet ned på en serviett som 17-åring.

- Bypåske eller fjellpåske?

- Tysklandspåske. Jeg har familie i Tyskland og det er nesten en tradisjon at vi tar en tur til Malente, midt mellom Kiel og Lübeck. Der er det VÅR i skogen. 

- Hva har du helst i påskeegget?

- Marsipan. Prisen settes ned etter påske.

- Hvilken bok, film, serie eller podkast bør Kampanjes lesere bruke påsken på?

- Da smeller jeg til med to av de rundt 30 lydbøkene jeg rakk å høre det siste året (mens jeg sykler ... mye ...): Daniel C. Dennet: «Consciousness explained», som er et fantastisk forsøk på å forklare hvordan og hvorfor mennesket har bevissthet. Småvrien, men du verden for en bok. Alle som driver med nyskaping må også få med seg Jon Gertner: «The Idea Factory: Bell Labs and the Great Age of American Innovation». USAs Telenor har funnet opp alt fra radiorøret, via transistoren til satellittkommunikasjon. En av de ansatte var den halvgale matematikeren Claude Shannon som la det teoretiske grunnlaget for digitalisering av - alt. Obligatorisk. Audible.com har dem.

- I disse tider med mye prat om fake news, tror du på alt du leser i norske medier?

- Selvsagt ikke, det er proppfullt med feil og masse subjektive og spekulative vinklinger i spaltene. Slik har det alltid vært og det er helt greit. Det alvorlige er at hele bransjen lever i en boble hvor alle ser ting likt - og at nesten alt som kryper og går av makt og myndighet befinner seg inni den samme boblen. Det er en farlig monokultur. Jeg vokste opp i Nord-Troms og da ser man det tydelig. Det er lokalpressen og de sære publikasjonene som må reddes, ikke VG. Det kommer til å skje noe. You will see.

- Blir du med over på DAB eller gir du opp radioapparatet når FM-nettet slukkes?

- DAB er en ulykke. Ingen andre land har råd til å skifte ut et helt sendernett og tvinge befolkningen til å kjøpe nye radioer. DAB tilbyr for lite ekstra i forhold til FM. DAB er akterutseil av nettet. Det er på tide å sette opp igjen noen mellombølgesendere for å sikre beredskapen. De som har rullet ut DAB har gjort en fantastisk jobb, men det skulle aldri skjedd. Det er forresten også en påskekrim som noen må snart må skrive.

- Hva kan man lære av Rema 1000s lansering av Æ og deres bestevenn-strategi?

- Det enkleste er ofte det beste. Hvis du vil ha lojale kunder, lager du ikke en app eller skriker på tv og boards. Hvis du løser problemer med reklame, får du reklame. Noe sånt.

- Blir Snapchat det neste store innen markedsføring eller taper de kampen til Facebook og Instagram?

- Snap er vel sjanseløse? Det opptar meg null og niks om Face eller Insta eller Google eller Twitter går opp eller ned. Jeg fatter ikke at folk klarer å bruke så mye energi på disse multinasjonale selskapene - det er en monomani. To millioner nordmenn går konstant med nesa ned i disse appene. Det er som å pimpe Cola og proppe seg med burgere døgnet rundt. Jeg venter bare på at vi skal komme videre, på en eller annen måte. Dessuten hører jeg stadig flere si at tjenestene er i ferd med å bli drept av alt det kommersielle. Yes. På tide å tenke litt selv og nyte våren analogt.