I dag åpner det svenske mediekonsernet MTG sesongen for resultatfremleggelser, og det gjør de med ny omsetningsrekord for første kvartal. Konsernet, som har solgt store deler av sin øst-europeiske virksomhet for å satse på sin nordiske virksomhet og e-sport, omsatte for 4,2 milliarder svenske kroner i første kvartal. Driftsresultatet økte med 15 prosent til 183 millioner kroner.

Les mer: Rekordomsetning for MTG - satser på Norden og nettspill

For administrerende direktør Kenneth Andresen i MTGs norske radiokanal P4 er dette en gledens dag. Han kan nemlig også melde om tidenes beste resultat i første kvartal. Radiokonsernet har i løpet av sine 24 år på lufta, aldri hatt høyere omsetning i årets tre første måneder.

- Vi legger bak oss et historisk godt kvartal, der både byråomsetningen og direkteomsetningen øker. Vi opplever et radiomarked med god fart og vekst. En spesielt hyggelig trend i år er at vi ser en økende grad av nye annonsører som velger radio, sier Andresen til Kampanje.

- Hvor stor var omsetningen i første kvartal?

- Konkrete tall kommenterer vi aldri før året er gjort opp, sier Andresen.

Går mot strømmen
P4s omsetningsvekst står stikk i strid med Mediebyråforeningens tall for første kvartal, som viste en nedgang for radio på 11 prosent.

- Jeg merket meg at mediebyråtallene tidligere i uken viste en annen utvikling vi ikke kjenner oss igjen i, vi opplever både en økt byråomsetningen og vi ser allerede nå at det er veldig stor etterspørsel de nærmeste månedene, sier Andresen.

Les mer: Ferske reklametall viser ny vekst: - Facebook fosser frem

Senere i dag, mer nøyaktig kl. 10.00, forsvinner P4 fra FM-nettet i Trøndelag, Møre og Romsdal. Disse to fylkene følger etter Nordland i slukkingen av FM-nettet, som avsluttes med Troms og Finnmark i desember.

- Hva gir størst grunn til feiring, FM-slukkingen eller omsetningsrekorden?

- Begge deler er svært hyggelige nyheter, både at digitaliseringen går som den skal og at radio står så sterkt i markedet.

Tror ikke på DAB-prognose
Kampanje har tidligere omtalt en prognose fra radioselskapet 21st Venture som viser omfattende lyttertap med overgangen til DAB. Prognosen anslår for MTGs del at de vil beholde dekningen, men at mediekonsernet vil miste rundt 20 prosent av GRP-produksjonen.

- Tror du på en nedgang på denne størrelsen?

- De tallene som har kommet i første kvartal viser med all tydelighet at denne konverteringen går etter planen. Det er ingenting som skulle tilsi at 21st Venture har gjort en god prognose, sier Andresen.

Les mer: - NRK vil miste 500.000 lyttere på DAB (abonnement)

- Lytterne vil omstille seg
P4-sjefen viser til tall fra Kantar TNS som forteller om den daglig lyttertid på 123 minutter blant de som lytter på radio i første kvartal. Lyttertiden er uforandret fra første kvartal i fjor. I befolkningen totalt har lyttertiden falt med ett minutt til 83 minutter.

- Så dette er ikke et siste hurra før nedgangen starter?

- Hvis du ser på tallene fra TNS, så er det ingen tegn på at ikke radiolytterne blir med over. De bruker like lang tid på radio og det er like mange lyttertilfeller.

- Men er det ikke litt tidlig å konkludere?

- Det vil tiden vise, men ingenting tyder nå på at lytterne ikke omstiller seg og finner de digitale plattformene.