Som tidligere varslet har Medietilsynet på oppdrag fra Kulturdepartementet gjennomført en undersøkelse om falske nyheter. Nå foreligger resultatene.

- Tallene viser nok at det er blitt økt bevissthet om dette, ikke minst etter det amerikanske valget. Og det jo selve bevisstheten om dette som er viktig for en offentlig virksomhet å arbeide videre med. Våre virkemidler er ført og fremst informasjon og å øke befolkningens muligheter for kritisk holdning til budskapene, eller mediekompetanse om man vil, sier Tom Thoresen leder av Medietilsynet til Kampanje mandag kveld. 

Les også: Tror falske nyheter og sosiale medier vil endre Medietilsynet

Les også: Volan: - Tror ikke tilliten til mediene er blitt vesentlig svekket

I undersøkelsen kommer det frem at over halve befolkningen (55%) tror de leser nyheter de ikke oppfatter som helt sanne ukentlig eller oftere. 45 prosent ser ukentlig eller oftere nyheter de tror er funnet på eller er bevisst usanne.

- Tallene er høye. Det er neppe tvil om at problemet er erkjent og trolig økende, både når det gjelder fenomenet og spredningsmulighetene og på noen spørsmål ligger vi over en tilsvarende svensk undersøkelse, fortsetter Thoresen. 

Når det gjelder egen evne til å oppdage om en nyhet er falsk eller sann, svarer 47 prosent at de er ganske sikre eller veldig sikre på at de klarer det. 40 prosent er usikre, mens 14 prosent vet ikke.  

- Vi må ta på alvor at mange nordmenn er usikre på sin egen mediekompetanse og evne til kildekritikk. Jeg har derfor bedt Medietilsynet prioritere arbeidet med mediekompetanse i år. Jeg har også bedt tilsynet om å komme med forslag til informasjonstiltak basert på denne undersøkelsen, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland som har bestilt undersøkelsen. 

Ett annet av spørsmålene i undersøkelsen er hva brukerne gjør når hun eller han kommer over en nyhet som man mistenker er usann? Ifølge undersøkelsen, som er utført av Sentio, oppgir flest at de ikke foretar seg noe som helst (37%). Om lag en av tre oppgir at de sjekker via nettsøk.

23 prosent av befolkningen svarer videre at de en eller flere ganger har delt en nyhet som de senere fant ut var falsk mens 15 prosent har delt en nyhet som de visste eller mistenkte at var usann.

- Undersøkelsen viser at nordmenn mener det ligger et stort ansvar hos tradisjonelle medier for å øke befolkningens mediekompetanse og evne til kildekritikk. Det er jeg enig i, og jeg er glad for at mediene selv tar ansvar. Initiativet faktisk.no som flere redaksjoner samarbeider om er et spennende prosjekt, sier kulturministeren.

Sentio Research har gjennomført undersøkelsen over web og den består av et utvalg på 1000 personer i alderen 18-80 år fra hele Norge.  Utvalget er trukket slik at det er representativt for populasjonen med tanke på alder, kjønn og region. Undersøkelsen er utført i mars 2017

Hør podkasten her og husk at du som alltid kan abonnere på og høre alle episodene av Kampanjecast på iTunes,  Acast eller andre steder du finner podkaster. Kampanjecast produseres av Rubicon for Kampanje.