Denne våren markerer en historisk milepæl for Schibsted. Vi samordner annonsesalget, og åpner et varelager med alle merkevarer under samme tak. Omorganiseringen innebærer også at vi oppretter egne print-team. I 2017! Ikke fordi vi er nostalgiske. Men fordi det lønner seg.

Omdømmemessig behandles papiravisene som fjorårets mote. Noe umoderne du helst ikke vil kobles med, fordi det gir feil signaler til omverden. Vi innrømmer det, vi har selv kviet oss for å snakke positivt om papir. Fordi opplags- og lesertall går ned. Fordi det ofte er snakk om nedbemanning i samme åndedrag. Fordi dette selvsagt har gjort noe med omdømmet til alt som distribueres på papir.

Det har gjort at vi som fortsatt står med en fot i papiravisene er blitt redde for å ta til motmæle mot de som roper med trend- og ikke tallbrillene. Som er de aller fleste i en heller kaotisk medie- og kommunikasjonsbransje:

 «Vi må tenkte nytt, ungt og digitalt. Vi må disrupte før vi blir disrupta», lyder det samstemt fra mediebyråer, reklamebyråer, PR-byråer, contentbyråer, mediehus og annonsører, oss selv inkludert.

Alle skal finne sitt nye jeg, men i jakten på å reposisjonere seg som «det siste» i en bransje full av hipstere, er det lett å glemme det som fortsatt funker i dag. Vi snakker så intenst mye om overgangen fra tv og print til det digitale i vår bransje, og det skaper usikkerhet i en tid der alle er livredde for å bli akterutseilt.

Når mer enn halvparten av Norges befolkning snart er over 50 år sier det seg selv at det ligger mye kjøpekraft her.

Papir er altså blitt synonymt med utdatert, men tallene er ikke enige. Selv om formatet har hatt sin storhetstid har det fortsatt unike egenskaper som må ivaretas og verdsettes. Schibsteds fem største aviser hadde i 2016 en rekkevidde på 22 prosent utelukkende på papir, ifølge TNS’ siste rapporterte base, «Forbruker & Media ‘17/1». Det betyr at vi nådde nesten én million mennesker over 12 år i fjor via papir. Joda, de er blitt færre, snittalderen høyere - men dermed også en mye tydeligere demografisk målgruppe.

Når mer enn halvparten av Norges befolkning snart er over 50 år sier det seg selv at det ligger mye kjøpekraft her. Det er også en av årsakene til at Schibsted fortsatt i 2017 har mange store kunder som er avhengige av nettopp papiravisen som distribusjonskanal for å nå ut med sin markedsføring, enten med annonser i avisen eller via innstikk. Hadde de mistet vår analoge distribusjon hadde du sett det på børskursen deres. Dette er bakgrunnen for at vi nå velger å slå armene rundt papiravisen igjen, og satser ekstra på vårt print-team, ved å la salgs- og distribusjonsapparatet samarbeide mye tettere.

Effekten av det er at vi på distribusjonssiden kan kjøre CRM-matching og basert på det levere fysisk DM, med online retargeting på toppen. Slik kan kundene våre for eksempel kombinere fysiske vareprøver med en papirannonse i A-Magasinet. Folkene våre som jobber med dette er svært motiverte, fordi de ser hvilken magi som kan utrettes i krysningspunktet analogt og digitalt. Og alt dette skjer ikke på bekostning av vår digitale satsing, men ved siden av.

Vi gleder oss til ny organisasjon, til en ny vår og til å lansere vårt nye «House of brands», som kombinerer programmatiske og skreddersydde løsninger med lokal salgsstyrke - og 100 prosent kontroll på innholdet, slik kunden forventer. Er det noe vi har lært de siste årene, så er det at vi må ha flere tanker i hodet samtidig: Digitalisere oss for fremtiden i et rasende tempo, men samtidig ta ut potensialet i de analoge mulighetene som fortsatt gir utslag på bunnlinjen til kundene.