NRKs dokumentarserie «Innafor» ble gjenstand for debatt i Kringkastingsrådet i dag. Bakgrunnen er kritikken som har kommet av programmet, og særlig i kjølvannet av episoden som handler om intimkirurgi.

Susannah Bush Eide, som har skrevet en kritisk kommentar om programmet i Aftenposten, var på plass for å innlede debatten

- Programmet blir en romantisk tragedie som bedrar og villeder seeren på grunn av et manglende skråblikk. Det er farlig å være upresis i dette feltet, og det gjennomskues i den økte interessen for plastisk kirurgi og salg av kropp. «Innafor» er et godt initiativ med uheldige følger, som dermed og dessverre pisker hardt mot seg selv, og sin egen hensikt, har hun skrevet i kommentaren.

Les også: K-rådet om «Trygdekontoret»: - Tror ikke mange fordommer forsvant

- Nærmer seg manipulering
Redaksjonssjef Morten Møller Warmedal i NRK avviste kritikken mot «Innafor». Han mener de har lykkes både med å nå en målgruppe NRK ikke vanligvis når med kritisk journalistikk, og med å skape debatt om en viktig tematikk.

Han viste også tre klipp fra programmet der det kom frem at programmet har hatt en kritisk slagside mot intimkirurgi.

Det fikk nestleder Kjersti Thorbjørnsrud til å fyre seg opp.

- Jeg var i utgangspunktet ganske kritisk til dette programmet, ikke minst fordi jeg har barn i målgruppen, men nå er jeg forbannet, fordi vi får et forsvar fra NRK som blir veldig ensidig. Hvis vi skal se klipp fra programmet må vi vise hva folk har klaget på. Dette nærmer seg manipulering av rådet, sier hun.

- Blir bekymret
Kringkastingsrådets nestleder er særlig kritisk til programleder Emma Clares rolle i programmet.

- Det NRK tar altfor lett på er rollen til programlederen. Jeg blir bekymret når jeg hører at denne personlige programledertypen er den nye kritiske journalistikken, det er noe av det som gjør programmet problematisk, sier Thorbjørnsrud.

Møller Warmedal avviser at han har forsøkt å manipulere rådet.

- Da jeg valgte å vise de tre klippene, hadde jeg ingen manipulatorisk hensikt. Jeg ville vise at vi har mange andre stemmer, sånn at det er en balansert fremstilling.

Les også: Stor økning for «sugardating»-nettsted etter NRK-program

- Et av de vanskeligste programmene
Men Kringkastingsrådet var langt fra samstemte i kritikken. K-rådsmedlem Filip Rygg sier han «i all hovedsak lyst til å gi mye honnør til NRK» for satsingen.

- Dette er et av de vanskeligste programmene vi har tatt stilling til noen gang. Jeg synes det var et fantastisk godt program, men hadde jeg hatt døtre i målgruppen, ville jeg gjort mitt for at de ikke skulle ha sett det, svarer Elin Ørjasæter.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tok programmet i forsvar i sin replikk.

- Det er ikke veldig lett å diskutere for eller mot, for dette er en veldig subjektiv oppfatning av et program. Jeg tror den typen fortellerform, som Kjersti Thorbjørnsrud synes er en stor fare - og man kan selvsagt falle i en grøft - er noe av det beste og mest nyskapende vi gjør. Jeg forstår at det skaper sterke sympatier og sterke antipatier, sier han.