Det ble en skuffende avslutning på VM i Lahti sett med norske øyne, uten medaljefangst til de norske herrene på femmila. I snitt 1.171.000 nordmenn satt klistret til skjermen for å følge Sundby og co. på NRK1. Det utgjorde 86,6 prosent av alle tv-seerne i dette tidsrommet.

Øvelsen ble ikke bare helgens mest sette tv-sending, den ble også den mest sette fra VM i Lahti, etterfulgt av kvinnenes 30 kilometer, som hadde et snitt på 949.000 seere og en andel på 86,3 prosent på lørdag.

Årets ski-VM har generelt hatt noe færre seere enn VM i Falun for to år siden. Da fulgte for eksempel hele 1.537.000 seere herrenes 50 kilometer, mens 1.206.000 fulgte kvinnenes 30 kilometer.

Et utvalg av 11 av de mest sette øvelsene viser at årets snittrating - eller seertall - er 25 prosent lavere enn for to år siden, mens markedsandelen er 6 prosent lavere. Medieanalytiker Håkon Lund Sørensen i NRK peker på flere årsaker til nedgangen.

- Ski-VM har litt lavere markedsandel og dermed også svakere posisjon i markedet. Ratingen påvirkes i større grad, og det handler om at ski og sport ikke er helt skånet for medieutviklingen. Tv-seingen har gått litt ned i år, men over to år er endringen ganske betydelig, sier Lund Sørensen til Kampanje.

Han legger til at seingen på nett samtidig har tatt seg opp.

- Men det er ikke nok til å kompensere for nedgangen i rating, sier han.

- Handler dette noe om de norske resultatene?

- Vi vet at når nordmenn gjør det bra, så gjør tv-seingen det bra, for vi liker å se nordmenn vinne. Men seertallene på dameøvelsene har også gått ned, og der har resultatene vært upåklagelige. Vi har tidligere i år sett at langrenn har hatt litt lavere seertall, så får andre vurdere hva det skyldes. En annen faktor som kan spille inn er at det var en hel uke vinterferie i Oslo og i store deler av landet under VM i Falun.

«Mesternes mester» ble helgens nest mest sette program etter femmila med 1.130.000 seere og en andel på 67,3 prosent. Denne helgen måtte «Nytt på nytt» ta til takke med en tredjeplass med 1.015.000 seere og en andel på 58,6 prosent.

Vi må ned til 19. plass for å finne et TV 2-program på helgens toppliste. Der ligger «Senkveld med Thomas og Harald», som samlet 511.000 seere og en andel på 33,9 prosent på fredag.  

Søndag rullet TVNorge ut flere nye premierer. Mest sett ble «Neste sommer», som trakk 454.000 seere.

Les mer: Solid start for TVNorge-kjendiser