- Vi lanserer en helt ny forretningsmodell for internett som gjør at mediene tjener mer, folk slipper å betale for nyheter med egne penger og annonsørene kan få kundene til å handle. Alt på en gang, sier Tom Ottmar, gründer og hovedaksjonær i Omnitale, til Kampanje.

Han har den siste tiden jobbet på spreng med en helt ny betalingsløsning for kjøp av digitalt innhold da han mener dagens reklamemodeller og kjøp og salg av digitale abonnementsløsninger i ulike Pluss- og Premium-tjenester ikke fungerer godt nok.

Det til tross for at de fleste mediehusene nå melder om økt salg av digitalabonnement og en digitalomsetning som begynner å demme opp for fallet på print og bortfall av de tradisjonelle displayinntektene. 

- Hva er galt med dagens ordninger?

- Dagens ordninger gir beviselig for små inntekter. Det er nedskjæringer og det har de siste årene vært en radikal nedgang i den totale annonseomsetningen i pressen. Dessuten er det en rekke nettsteder som ikke får til å tjene penger på annonser på en fornuftig måte i det hele tatt, sier han. 

Allerede før jul var Ottmar ute og lettet på sløret om at han holdt på med noe stort i en kommentar på Kampanje. 

Les også: - Jeg kan rett og slett ikke betale mer

Utvikler ny digital valuta
Han viser til tall som hevder at 99 prosent av pengene som annonsørene i dag betaler resulterer i ingenting «eller tomme annonsevisninger som ingen reagerer på.»

- Det er en sterk påstand. Mange annonsører er vel også fornøyd med digitalreklame også? 

- Påstanden er ikke min. Den gjennomsnittlige klikkraten for bannerannonser globalt ligger rundt 0,2 prosent. 30-40 prosent av brukerne blokkerer annonser. Svindel er et betydelig problem. Mange brukere opplever annonser som forstyrrende på en rekke ulike måter og det skaper dårlig image. Rapporteringen er heller ikke god nok som markedsdirektøren i Procter & Gamble nylig var ute og fortalte. Disse problemene er velkjent og grundig dokumentert. 

Ottmar har selv lang fartstid fra mediebransjen og har tidligere jobbet som både journalist og datautvikler. Han har blant annet vært sentral oppbyggingen av NRKs nettside nrk.no på midten av 1990-tallet og var også med å etablere og drive Startsiden.no i perioden 1996-2001 et selskap han senere solgte til Telenor. 

Gjennom selskapet Omnitale har han nå gitt seg i kast med gründerlivet med det for øye å utvikle en helt ny digitale valuta som skal hete Freecoins. 

- Mange har hørt om Bitcoins – er det noe av det samme?

- Dette har ingenting å gjøre med Bitcoins. Bitcoins er ekte penger som transporteres åpent på nettet med en sinnrik teknisk sikkerhetsløsning. Freecoins er metadata i et lukket system. De kan ikke sammenlignes.

- Har du presentert produktet til enkelte medier og hva har vært reaksjonen?

- Ja. Selv om utviklingen har skjedd i hemmelighet med NDA'er, er løsningen vist til rundt 40-50 ulike enkeltpersoner, hvorav flere i mediene samt MBL. Jeg vil anslå at cirka 98 prosent av reaksjonene har vært ubetinget positive. 

- Er Freecoins et forsøk på å redde mediene ut av krisen? 

- Ja! Men også å sørge for at folk får tilgang til informasjon bak betalingsmurer - og løse de nevnte problemene med dagens annonseløsning og skape en finansieringskilde for andre sårbare aktører.

- Som Onkel Skrue i pengebingen
Han beskriver Freecoins som et økosystem der man «gir folk en belønning for å reagere på annonser, i stedet for å betale medier og nettsteder for å vise dem».

- Deretter kan belønningen brukes til å betale for innhold og produkter på nettet, sier han.

Systemet er bygd opp gjennom de tre nettstedene Magicad.io (for annonsørene), Paybutton.io (for medier og alle andre nettsteder som trenger inntekter) og Freecoin.io (for folk flest).

- Disse nettstedene utgjør til sammen «Freecoin-systemet» og spiller sammen på en sinnrik måte. Det som flyttes rundt i systemet er ikke ekte penger, men Freecoins, som er en virtuell verdikupong. Mediene, derimot, mottar ekte penger og også annonsørene betaler med ekte penger, sier han.

Det er nettbrukerne som får og bruker den nye valutaen Freecoins.

- Brukerne kan boltre seg i Freecoins som onkel Skrue i pengebingen, for det finnes alltid flere Freecoins å få tak i ved å se på reklame. På denne måten tilføres folk stor kjøpekraft og betydelige verdier settes i arbeid, sier Ottmar.

Må utføre annonsehandlinger
For å motta Freecoins, som kan benyttes til å kjøpe innhold, varer og tjenester, må brukeren utføre «annonsehandlinger» som å se ferdig en hel video, navigere seg helt ned på landingssiden til annonsøren, besvare en spørreundersøkelse, abonnere på et nyhetsbrev eller delta i en konkurranse.

- Freecoin-systemet inviterer til at potensielle kunder kan gjøre noe. Hva dette «noe» er, bestemmes av annonsøren.. For dette betaler annonsøren en pris som de selv fastsetter, sier han.

Han mener derfor den nye digitale valutaen han lanserer også kommer annonsørene til nytte.

- Brukeren er i modus for å se annonser. Hun har bestemt seg for å tjene noen Freecoins og titter nedover en liste med tilbud for å finne det som interesserer mest. Når hun først vet at hun må klikke på en av dem, er det i hennes interesse å velge en annonse som hun opplever som nyttig og spennende.

Brukeren får dermed et aktivt forhold til annonsene, og det er vel mer enn man kan si om dagens annonser, mener Ottmar. 

- Hvordan skal du tjene penger på dette?

- Det tas en provisjon, både av annonsøren og av mediene: 15 prosent. Den er langt mindre enn det Google, Facebook og Apple tar.

- Kan det være aktuelt å slippe inn finansielle eller strategiske investorer  i prosjektet?

- Ja.