Sjefredaktørene Gard Steiro i VG, John Arne Markussen i Dagbladet og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var alle tilstede på Litteraturhuset i Oslo i dag for å presentere det nye selskapet Faktisk. De tre mediekonkurrentene hadde på forhånd varslet at de ville annonsere et historisk samarbeid.

Det nye selskapet som presenteres- Faktisk - blir et eget aksjeselskap som skal eies av VG og Dagbladet.

Bruker åtte ,millioner
Selskapet skal være ikke-kommersielt, og er avhengig av støtte fra bidragsyterne. Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets stiftelse og NRK bidrar med til sammen åtte millioner kroner i oppstartsfasen.

- Svaret på problemet med falske nyheter, er sterke og uavhengige medier med faktabasert journalistikk og høy troverdighet. Vi håper at Faktisk skal styrke redaktørstyrte mediers stilling som leverandører av kvalitetssikret journalistikk, og med det bidra til et mer opplyst ordskifte i Norge, sier sjefredaktør i VG, Gard Steiro, i en pressemelding.

IBM går inn som tenologisk partner, og skal bidra med ekspertise om kunstig intelligens og maskinlæring.

Egeberg blir redaktør
Gravejournalist i Dagbladet, Kristoffer Egeberg, blir ansvarlig redaktør i Faktisk. Helje Solberg blir styreleder.

- Jeg bestemmer hva som publiseres og hva som ikke skal publiseres. Vi skal også gå gjennom det som publiseres på NRK, VG og Dagbladet, i likhet med andre medier, og det er jeg ganske trygg på at vi skal få til, sier Egeberg på pressekonferansen.

Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen mener falske nyheter er et tiltagende problem i Norge.

- Det er i hvert fall et problem at alt man ikke liker kalles falske nyheter. Vi må rydde litt i begrepsverden, og det er det Faktisk skal hjelpe med. Også er det naturligvis et forebyggende element i dette, sier han på pressekonferansen.

- Det er like viktig å drive faktasjekk av påstander som kommer fra politikere i samfunnsdebatten, legger Steiro til.

Se pressekonferansen fra Litteraturhuset i Oslo her:

Les mer: Dagbladet, VG og NRK varsler «historisk» samarbeid

Den nye tjenesten skal både faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

- Vi ser fram til dette samarbeidet og jeg er overbevist om at dette er et viktig bidrag til å styrke tilliten til norske medier. Og ikke minst at potensialet er større fordi det etableres som et samarbeid mellom VG, Dagbladet og NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i en melding.

Blir Faktisk-redaktør:

Kristoffer Egeberg blir redaktør i Faktisk. Her vinner han Skup-prisen i 2015. Foto: NTB Scanpix.