Torsdag ettermiddag kunne Kampanje erfare at Discovery-sjef Harald Strømme slutter i selskapet. Nyheten ble kort tid etter bekreftet i en pressemelding fra Discovery.

Les mer: Harald Strømme slutter i Discovery

Eierne og Strømme har vært uenige om hva som må til for å oppnå ytterligere suksess framover. Derfor slutter Discovery-sjefen, en avgang som traff mediebransjen som en bombe i dag. 

- Kan du utdype hva uenigheten med eierne har dreid seg om?

- Nei, det kan jeg ikke, svarer Strømme til Kampanje.

- Har dere vært uenige over lang tid?

- Det er selvfølgelig en prosess som leder fram til en slik beslutning, men jeg har ikke lyst til å gå i detaljer om samtalene med eierne, det tjener verken meg eller selskapet.

- Var det aktuelt å fortsette?

- Som det står i pressemeldingen hadde eierne og jeg ulikt syn på hva som er nødvendige skritt for å oppnå suksess framover. Det er en ærlig sak, og når man er uenig med eierne, så er det naturlig at man tar konsekvensen av det. Slik fungerer det i næringslivet. Vi skilles som gode venner og jeg har stor respekt for eierne, sier den avtroppende Discovery-sjefen.

Han tar med seg Sindre Østgård ut av selskapet. Østgård, som er tidligere administrerende direktør i Tinius-stiftelsen, har bare sittet i Discovery-konsernet siden august i fjor.

«Verst tenkelig timing»
Strømme har, etter det Kampanje kjenner til, hatt stor frihet i Norge, og har jobbet godt med sine nye, amerikanske eiere i Discovery siden oppkjøpet i 2012. Norge har blitt Discoverys viktigste marked utenfor USA, med Sverige på andreplass. Strømme har på mange måter vært årsaken til den suksessen. Konflikten som har oppstått nå, skal etter det vi kjenner til skyldes at nye Discovery-representanter har kommet inn i stillingene som Strømme rapporterer til. Dette er mennesker som ikke har med seg historikken som har vært de siste åtte årene, og som ser annerledes på hvordan Discovery skal drifte sine tv-kanaler.

Strømmes avgang skjer kort tid etter at tidligere Miramax-topp, Michael Lang, ble ny nordisk Discovery-sjef.

Les mer: Blir ny nordisk Discovery-sjef

Discoverys formel har på mange måter vært at alle tv-kanaler utgjør det samme produktet, uansett marked, der man investerer i innhold og lemper ut programmene på tvers av alle markeder. Det strider med kanaloppsettet til Discovery i Norden, og det er her konflikten ligger, etter det Kampanje erfarer.

Det skal etter det Kampanje kjenner til også ha vært store uenigheter rundt valg av streamingteknologi og nett-tv-player i Discovery der det amerikanske mediekonsernet med oppkjøpet av Eurosport også sikret seg nettspilleren til sportskanalen i tillegg til Dplay som allerede var utviklet. Discovery skal visstnok ha besluttet å bygge videre på Dplay-tjenesten noe ledelsen i Norge ikke har vært enige i.

Kilder Kampanje har vært i kontakt med mener tidspunktet for avgangen er på det verst tenkelige, med tanke på at TVNorge skal i gang med norsk fotball og neste års store OL-satsing, hvor TVNorge har investert 2,5 milliarder kroner i norsk fotball og må bære store deler av kostnadene knyttet til det gigantiske OL-rettighetskjøpet.

- Det mest banebrytende året
Med Harald Strømme som sjef har TVNorge vokst kraftig, både i seermarkedet og økonomisk. Samtidig har Discovery brukt milliarder av kroner på store rettighetskjøp. Nå får ikke Strømme lede selskapet når Eliteserien sparkes i gang i mars, eller når OL-ilden tennes neste år.

- Dagen i dag er spesiell, for det er ett år til OL åpnes. Hvem skulle tro for noen år siden at OL skulle sendes på TVNorge. Når OL starter om ett år, så har vi i mellomtiden sendt en sesong med Eliteserien. Det året som ligger foran oss er derfor det mest spennende og mest banebrytende i selskapets historie, så jeg føler definitivt at jeg leverer fra meg et selskap som er veldig godt rustet for fremtiden, sier Strømme, og fortsetter:

- Nå har jeg vært her i åtte år og har fått gleden av å være med på et eventyr. Vi har doblet seerandelene og vi har firedoblet omsetningen og resultatet, vi satte oss et mål om bli norgesmestere i humor, og det er vi blitt, vi har tiltrukket oss folk på både programleder- og komikersiden vi knapt kunne drømme om, sier han.

Etter flere år med nær sagt sammenhengende opptur, går han av.

- Gitt at det er uenighet, er det naturlig for meg å slutte nå. Jeg hentet inn Sindre Østgaard i fjor sommer og mente at han var den beste til å være med å forme selskapets framtid. Når han nå velger å gå så er det fordi vi deler oppfatningen om hva som skulle gjennomføres av tiltak. Derfor kom han til selskapet og derfor går han.

Ordknapp om hemmelige planer
- Hva skal til for å toppe det du har vært med på i Discovery og TVNorge?

- Det ikke har vært et «one man show», må jeg få si, for det er mange som har bidratt underveis, og de er her fremdeles.

- Hva skal du gjøre nå?

- Jeg har noen konkrete planer på tegnebrettet, som kan gjøres sammen med noen andre, men det er for tidlig å si hva de handler om.

- Fortsetter du innenfor medie- og teknologibransjen?

- Det er det for tidlig å si noe om.

- Hvor lang karantenetid har du?

I første omgang får jeg tid nok til å lese ett par hundre bøker. Det har hopet seg opp de siste årene.

Saken fortsetter ettet bildet.

Ser fremover: Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland takker Strømme for det han har bidratt med i selskapet. Han legger samtidig vekt på at store deler av laget i Discovery består.

- Selvfølgelig leit

Kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland, forteller til Kampanje at de ikke har en konstituert sjef på plass.

- Vi har ikke en erstatter klar enda. Det kommer vi tilbake til så snart det er klart.

- Hvordan har de ansatte reagert?

- Folk synes selvfølgelig det er leit. Harald har vært vår leder de åtte siste årene, og mange har et nært og fint forhold til han. Da er det leit å miste lederen. Samtidig er det spennende å starte et nytt kapittel. Vi har vokst på oss en betydelig dose selvtillit og er en sterk og sammensatt gjeng. Vi ser frem til å realisere de store prosjektene Harald har vært med å bidra til å sette på plass. Det er under to måneder til Eliteserien settes i gang og det gleder vi oss til, men vi skal først takke av to gode kollegaer.

- Er timingen for avgangen uheldig?

- Timing kan man aldri ha kontroll på. Når sånne ting skjer, så er det viktig å si at det vi har fått til de siste årene, har vi fått til som et lag. Vi har stor tro på at det sterke laget skal levere godt på de store prosjektene som venter.

- Denne uenigheten som Strømme og Østgård snakker om, er de alene om den?

- Jeg kommer ikke til å gå inn på detaljer. Men sånn er det noen ganger. Forhold tar slutt og det er leit. I dag skal vi takke av og samtidig se fremover. Vi ønsker virkelig Harald og Sindre alt godt i fremtiden, og setter stor pris på det de har bidratt med til selskapet.