Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra NRK.

Fabian Stang klarte ikke å danke ut Michael Tetzschner fra tredjeplassen på Oslo Høyres stortingsliste. Tetzschner vant overlegent med 158 stemmer mot 58 av de 216 avgitte stemmene på nominasjonsmøtet i Oslo Høyre mandag kveld.

Maktkampen skjedde for åpen scene. Fra talerstolen gikk Stang i rette med dem som i nominasjonskampen har karakterisert ham som politisk lett.  

- I enhver valgkamp blir det noe grums. Noen har beskrevet meg som politisk lett og at jeg hadde appell til de dumme velgerne. Mine damer og herrer, dette er vanlige mennesker dere snakker om, advarte Stang.

- Lite synlig
Beskyldningene i høyrekretser mot Stang ble også viet stor oppmerksomhet i en reportasje på «NRK Dagsrevyen», som ble sendt samtidig med nominasjonsmøtet i Oslo Høyre mandag kveld.

Dagsrevyens reporter kunne fortelle seerne at Fabians Stangs motstandere karakteriserer ham som «en politisk lettvekter, tidvis lat og lite synlig i lokalpartiet».

- Det vakte oppsikt da Fabian Stang i januar prioriterte lunsj på Theatercafeen fremfor å delta i debattene på fylkesårsmøtet, kunne reporteren opplyse om.

- Feige politiske motstandere
Ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, reagerer sterkt.

- Det er oppsiktsvekkende at NRK Dagsrevyen gjengir slike uttalelser fra politiske motstandere som er for feige til å stå frem i åpent lende. Og det er karakteristikker det er nesten umulig å forsvare seg mot. Hva er en politisk lettvekter? Og er det sannsynlig at en statssekretær, tidligere ordfører og mangeårig advokat er «tidvis lat»? spør Stavrum i sin blogg på Nettavisen.

Han mener det burde være et minstekrav at folk som karakteriserer andre som «tidvis lat» og «en politisk lettvekter» at de har mot til å stå for sine meninger offentlig - og ikke drive med bakvaskelser i kulissene. Nettavisens sjefredaktør minner også om at pressens etiske regelverk, Vær varsom-plakaten, slår fast at kilden for informasjon skal som hovedregel identifiseres, og at man skal være spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder.

- Høy terskel for anonyme kilder
Stein Bjøntegård, publiseringsredaktør i NRK Nyheter, er enig i at man skal være tilbakeholden med å viderebringe personkarakteristikker når man siterer anonyme kilder.

- På gårsdagens nominasjonsmøte i Oslo Høyre var det viktig å forklare seerne hva kampen mellom Fabian Stang og Michael Tetzschner dreide seg om. Reportasjen var et forsøk på å forklare hvorfor Stang er så populær blant de menige medlemmene i Oslo Høyre, mens han ikke står så sterkt i de mer sentrale kretsene. Vi er enige i at det bør være høy terskel for å bruke anonyme kilder. Spesielt må vi være varsom med personkarakteristikker, sier Bjøntegård til Kampanje.

- Kunne med fordel vært formulert annerledes
Han forteller at hensikten med reportasjen var å belyse Stangs posisjon i Oslo Høyre.

- Reportasjen var et forsøk på å forklare hvorfor Stang er så populær blant de menige medlemmene i Oslo Høyre, mens han ikke står så sterkt i de mer sentrale kretsene. Karakteristikkene var et resultat av flere kildesamtaler de siste ukene, men kunne med fordel vært formulert annerledes, sier Bjøntegård.

Han legger til:

- For øvrig ble jo saken sendt mens vi ventet på resultatet av opptellingen. Nominasjonsmøtet var i gang og avstemningen var over. Vi påvirket altså ikke den politiske prosessen, men det hadde styrket saken hvis Stang hadde fått svare på beskyldningene.