«Noen som har tips til hva jeg kan kjøpe? Av en eller anna grunn så har jeg veldig lyst å kjøpe noe, men hva?» 

«Er det noen her som ikke vil ha barn i det hele tatt/ er barnløse av eget valg? Hva er grunnen til at du/dere ikke vil ha barn? Får som regel alltid en kommentar om at det kommer til å endre seg når man møter den rette, jeg er fortsatt ung osv. Er 23 år, har møtt "den rette", og har visst i ganske mange år at jeg ikke vil ha barn.»

Slik lyder to av de ferskeste postene i Facebook-gruppa Hønehjørnet, en slags Kvinneguiden-gruppe med nesten 45.000 medlemmer.

Gruppa er lukket, og man må spørre om tillatelse for å bli med. To kriterier må oppfylles for at man kan bli medlem; 1) man må være kvinne, og 2) over 18 år.

Hønehjørnet ble startet av Katinka Nordahl i 2015, og har på kort tid blitt et fenomen på sosiale medier.

- Tanken var å lage et stort samfunn hvor jenter kan rådføre seg med andre og dele opplevelser og erfaringer. Det har blitt stort på veldig kort tid, det var jeg hadde som baktanke da jeg lagde gruppa, sier hun til Kampanje.

- Hvorfor tror du forumet har blitt så populært?

- Jeg tror folk føler seg trygge der inne. Noen ganger føles det egentlig ut som en veldig liten gruppe selv om vi er nesten 45.000 mennesker, fordi det er så godt samhold der inne. Fra begynnelsen satte jeg mål for gruppa og delt det med medlemmene, alle som er med har vært flinke til å legge til nye medlemmer. Det virker som om medlemmene får en glede av å legge til flere medlemmer. Vi jobber mot noe sammen.

13 administratorer
I Hønehjørnet-gruppa finner man saker om alt fra mammalivet til brudd, boligkjøp, sminke og forhold. Alle poster som legges ut må godkjennes av administrator-gruppa.

- Vi får inn 200-300 forslag til poster hver dag, men bare 20-30 prosent av disse legges ut. De fleste av postene lukes ut fordi de bryter reglene vi har laget. Adminstrator-teamet jobber nesten 24 timer i døgnet. Vi er veldig strenge, og dersom noe eskalerer stopper, vi det med en gang.

Nordahl forteller at det for tiden er 13 stykker som har oppgaven som administrator. 

- Det høres ut som en fulltidsjobb å følge med på forumet hele døgnet?

- Ja, det er nesten det, men nå som vi har gitt folk ulike ansvarsområder, er det lettere å begrense arbeidsmengden noe. Når det er sagt, er det flere av de som jobber som admins som ikke har fast jobb - mange er hjemmeværende. Noen av dem sliter kanskje med sykdom, men vil ha noe å gjøre, og da kan dette være veldig fint for dem.

- Er det noe dere ikke legger ut?

- Vi prøver å holde innlegg om slanking, vold og sykdom til et fåtall. Det er veldig mange som ønsker å legge ut poster om helse og sykdommer, men vi mener at man må kontakte lege om man har problemer med helsen. Medlemmene i gruppa er ikke leger.

Møter skepsis for utlevering av familimedlemmer
I Hønehjørnet spør brukerne hverandre om det meste.

Spørsmål som «hva slags skismøring skal jeg bruke til barnas ski i morgen», «noen som har kjæledyr» og «hva er best å spise etter å ha trukket en visdomstann», «hva skal dere ha til middag» og «har noen tatovering, vis den i så fall frem» er blant det som dukker opp. Det samme gjør selfies tatt av brukerne, morsomme/triste videoer og bilder.

De mest populære innleggene kan få flere tusen likes og flere hundre kommentarer.

Selv om en stor del av innleggene i gruppa kun handler om medlemmene selv, er det også flere som skriver om familie og venner.

Gruppa har tidligere blitt kritisert av jurist og forfatter av boken «Barn og Personvern», Sara Eline Grønvold. I et intervju med Dagbladet reagerer Grønvold på at folk, under fullt navn, klager over at mannen er utro, eller at sønnen har svetteproblemer. I og med at alle gruppas medlemmer skriver under fullt navn, er det ikke vanskelig å finne ut hvem de snakker om dersom man forsøker å finne det ut.

- Hvordan forholder dere som styrer gruppa dere til dette?

- Det er opp til hver enkelt å velge hva de selv ønsker å skrive i gruppen, men det er ikke alt vi slipper igjennom. Vi stopper innlegg daglig på grunn av personvern. Som hovedregel bør medlemmene våre tenke at de ikke bør skrive noe i gruppen som de ikke ville skrevet på sin egen profil eller i lokalavisen. Selv om det er en lukket gruppe, så er 44.700 medlemmer veldig mange, og man bør bruke sunn fornuft og nettvett når man skriver i gruppen. Alternativt går det an å spørre en venninne om å publisere anonymt innlegg. Vi i admin-gruppen har per i dag ikke kapasitet til å publisere anonyme innlegg for medlemmene våre.

- Kanskje mer hverdagslige jenter enn i magasiner
Flere av brukerne sender også live, noen bare prater mens andre farger håret. Brukerne som legger ut bilder og video er like gjerne sminket som usminket, pyntet og i joggedress.

- Er denne gruppen en slags motvekt til toppbloggere og kvinneblader?

- Det er kanskje mer hverdagslige jenter som legger ut ting i Hønehjørnet enn i magasiner. Det er ikke lov å legge ut innlegg om detaljer rundt plastiske operasjoner, vi prøver også å begrense innlegg om slanking. Det er et stort fokus på sunnhet og skjønnhet ellers i samfunnet, og vi ønsker ikke at veggen hos oss skal være full av det. Vi har mange unge jenter der inne, og det er viktig å tenke på forbilder og hva som er viktigst å snakke om.

Slik skal hun tjene penger
Nordahl har nå opprettet en egen Hønehjørnet-nettside.  

- Nettsiden er per i dag en base for konkurranser vi ønsker å kjøre i gruppen. Den ble opprettet for rundt en uke siden, så den er fortsatt under utvikling. Tilhørende nettsiden finnes også en oppskriftssamling som vi oppdaterer etter hvert som medlemmene sender inn bidrag. Vi jobber for tiden med flere ideer til hvordan siden kan bli bedre og mer populær.

- Er planen å tjene penger?

- Ja, vi ser for oss at etter hvert som nettsiden blir mer og mer populær er det lettere å tjene litt penger på annonser og konkurranser. En stor Facebook-gruppe er et veldig godt utgangspunkt for å nå ut til mange, men annonsering i en Facebook-gruppe er lite ideelt, avslutter hun.