I Freias nye reklamekampanje for melkesjokolade, «Ta den gode tiden tilbake», har sjokoladeprodusenten betalt flere bloggere for å være offline fra blogg og alle sosiale medier i fem dager.

Flere av dem som var med på prosjektet fikk ikke lov til å verken varsle lesere eller følgere på forhånd.

Caroline Berg Eriksen (tidligere «Fotballfrue», red. anm.) er én av bloggerne som var med på kampanjen. Onsdag gjestet hun «God morgen Norge» på TV 2 for å snakke om reklamekampanjen.  

I programmet sier Berg Eriksen at det «har vært vanskelig» å logge av, og at hun har hatt mye dårlig samvittighet for å ha fri fra jobben i flere dager fordi hun egentlig ikke trenger det.

Men at bloggeren er med på et velregissert markedsføringsstunt signert Freia, kommer ikke godt frem i innslaget. Det er uklart hvilken eventuell økonomisk avtale Eriksen har med sjokoladegiganten. Berg Eriksen har på egen blogg merket innlegget om samarbeidet som annonse.

På «God morgen Norge» sine Facebook-sider har flere seere bitt seg merke i at det er Freia som står bak stuntet.

«Nå var jo dette en reklamekampanje for Freia - hvorfor merker dere ikke dette som kommersielt innhold, GMN?» skriver en tv-seer.

«Kva redaksjonelle vurderingar har GMN gjort, når denne seansen med Caroline Berg Eriksen blir sendt utan at det blir påpeika at «fri»-dagane bloggeren her har tatt er eit betalt reklamestunt i regi av Freia? Cecilie Staude bemerka at Freia stod bak, men utover det blei det ikkje nemnt frå redaksjonelt hald. Dette er slett arbeid TV 2», skriver en annen.

Ble nevnt av gjesten - ikke programlederen
Programleder Siri Avlesen Østli nevner heller ikke at bloggeren gikk offline fordi hun samarbeidet med og stilte opp for Freia. Men TV 2 avviser at de er ført bak lyset av Freia og bloggeren.

- Vi visste at Caroline Berg Eriksen var en del av en reklamekampanje. Vi var klar over samarbeidet, og dette kommer også frem i innslaget. I gårsdagens sending ble det nevnt av gjesten, og ikke av programlederen. Det kunne vært tydeliggjort av programleder, men det viktigste er at det ble nevnt, sier Sissel Randsborg, redaksjonsleder i «God Morgen, Norge» til Kampanje på spørsmål om hvorfor det ikke ble opplyst at det hele var en markedsføringskampanje i starten av innslaget.

Først tre minutter og 35 sekunder ut i sendingen nevner den andre gjesten, høyskolelektor ved BI Cecilie Staude, at Berg Eriksens fravær fra sosiale medier var en del av en kampanje for Freia. «Jeg syns det er viktig å nevne at dette er en kampanje», sier Staude før hun skyter inn at kampanjen var for Freia.

- Visste at det skulle med i samtalen
Men i sendingen blir denne opplysningen for seeren verken fulgt opp av Berg Eriksen selv eller programleder Avlesen Østli.

- At det nevnes av gjesten etter drøye tre minutter og 35 sekunder, er det tilstrekkelig og er det gjestens oppgave å opplyse dette?

- Vi visste at dette skulle med i samtalen, men det burde vært nevnt tidligere. Vi planlegger tre timer sending hver dag, og det er ikke alltid gjestene svarer slik at rekkefølgen på spørsmålene kan følges. 

Hun utdyper:

- Det er vanskelig å vite avsender i stadig flere saker. Caroline Berg Eriksen ble vurdert som en god gjest og tematikken er interessant, vi tenkte ikke at inngangen måtte være at det var en kampanje, men det var lagt opp til spørsmål om dette i studio. Når det er sagt, skal det være tydelig for våre seere, og det er vi bevisste på.

- Visste dere at bloggeren ble sponset av Freia?

- Ja, det visste vi selvfølgelig.

Men opplyste heller ikke på Facebook
Men selv om denne informasjonen ble «spart» til langt ut i sendingen og overlatt til gjesten fra BI å opplyse om, ble det heller ikke opplyst om dette i en Facebook-post fra «God morgen Norge», lagt ut tirsdag kveld.

Randsborg sier at redaksjonen visste at Berg Eriksen var en del av en reklamekampanje da de la ut Facebook-posten.

- Burde det i Facebook-posten vært nevnt at Berg Eriksen logget av fordi det var en kampanje?

- Vi er opptatt av at reklame merkes tydelig, også på Facebook. Vi følger samme prinsipp på Facebook som vi gjør i studio, sier hun. 

Oppdatert kl. 15.19: TV 2 har nå redigert Facebook-innlegget med at blogg-pausen var i regi av en reklamekampanje for Freia.

- Kunne tydeliggjort
Randsborg ønsker ikke å utdype hvorfor innlegget ikke ble merket i dette konkrete tilfellet.

- Er det greit å hjelpe bloggere med å spre en kampanje som er betalt for av en stor kommersiell aktør, uten å nevne det?

- I prinsippet skal vi opplyse, samtidig er det noe med at det handler om en tematikk som vi må kunne snakke om. Caroline Berg Eriksen logger av i fem dager, det er spennende. Man kunne selvfølgelig tydeliggjort det med at man var sponset av en kampanje.

- I «Vær Varsom-plakaten» står det at man skal skille mellom reklame og journalistikk. Tok dere stilling til det punktet da dere planla dette innslaget?

- Det gjør vi alltid. Vi skal lage journalistikk vi kan stå inne for, men vi lever av seere og Caroline Berg Eriksen er et kommersielt godt navn for oss, men vi skal fremdeles gjøre det tydelig overfor seeren hvem som er avsender, sier Randsborg.