Det har blitt en tradisjon for NRK å starte året med en påkostet norsk dramaserie. 2017 er ikke et unntak, og i går var turen kommet til «Valkyrien». Første episode ble sett av 885.000 seere og hadde en andel på 47,8 prosent. Andre episode, som ble sendt like etter, hadde 813.000 seere og en andel på 49 prosent.

Begge episodene er også tilgjengelig for seing på nett. Der har de samlet henholdsvis 44.000 og 32.000 seere. Det betyr at første episode allerede er sett av hele 929.000.

I «Valkyrien» spiller Sven Nordin rollen som en lege som leter etter en kur til sin døende kone. Med hjelp av sivilforsvarsmannen Leif, spilt av Pål Sverre Hagen, etablerer han en illegal klinikk på nedlagte Valkyrie stasjon i Oslo. Dramaserien er produsert av Tordenfilm for NRK.

Uslåelige «Kampen om tungtvannet»
I fjor var det andre sesong av «Mammon» som åpnet drama-året på NRK. 692.000 fikk med seg første episode. «Valkyrien» ligger altså allerede et hestehode foran.

Det skal imidlertid bli vanskelig å slå «Kampen om tungtvannet» fra 2015 som dro hele 1.259.000 seere på premieren.

- Alle store dramaserier vil alltid måles mot det som har vært størst. «Kampen om tungtvannet» var veldig stort da det ble sendt, uten at det betyr at «Mammon» eller «Valkyrien» er smått. Sånn sett kan det tenkes at hvilket som helst tv-program vil ha en utfordring med å måle seg, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

- Vi må nok vente en uke før vi har en bedre formening om hvor stor «Valkyrien» blir, legger han til.

- Annerledes og overraskende
«Valkyrien» har stort sett fått gode anmeldelsere, med terningkast fem i Dagbladet og terningkast fire i VG og Aftenposten.

«Valkyrien er langt fra perfekt, men dette er akkurat den serien nordisk spenning trenger akkurat nå. Serien er annerledes og overraskende, og bryter med etablerte forventninger om Den Nordiske Krimthrilleren som et nøye kalkulert regnestykke som skal gå opp», skriver Asbjørn Slettemark i Aftenposten.

Les også: MTG ble vinneren - NRK tapte mest i 2016

Det var statsministerens nyttårstale som ble mest sett på NRK i helgen med 943.000 seere, etterfulgt av «Hvem tror du at du er» med 916.000 seere.

TV 2 dro mest seere med «Tour de Ski», som samlet 452.000 seere på lørdag og 444.000 seere på søndag.

«The Stream gir tilbake» samlet 286.000 seere fredag kveld.