I går startet rettssaken mot den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen. Saken er høyt prioritert i samtlige av landets riksdekkende medier. I går skrev Kampanje om fellene mediene skal forsøke å unngå i saken.

Les mer her: Her er fellene mediene skal unngå i Jensen-saken

Tidligere krimreporter og programleder Per Henrik Stenstrøm mener det er «et mediesirkus» allerede. 

- Det eneste som mangler er pila fra sjakk-VM som viser hvem som leder. Dekningen er massiv og mediene slåss selvsagt om å lage de beste vinklene. Dessuten skiller saken seg litt fra mange andre krimsaker, den mangler et offer og pårørende som man må ta hensyn til. Her er det bare å gi full gass. Denne saken er spektakulær og uansett hva dommen blir, så får den enorme etterspill og konsekvenser. Det blir som tv-serien «Broen» og andre serier: Du vet at det blir flere sesonger, sier Stenstrøm.

I dag jobber som foredragsholder og rådgiver. Selskapet han jobber i, Stenstrøm og Motstrøm kommunikasjon, er tilknyttet PR-byrået First House. 

Han utdyper:

- Mediedekningen er helt enorm og ressurser og innsats kan virke helt ute av proporsjoner. Endelig er det fest for krimreporterne. De tråkker oppå hverandre i og utenfor retten, og dekningen første dag var nesten komisk. Når NRK følger tiltalte Eirik Jensen fra Eldens kontor til rettslokalet, fikk jeg flashback til O.J. Simpson-saken. Helt sprøtt å se slik dekning i lille Norge, sier han til Kampanje.

Orenthal James Simpson (O.J.Simpson) er en tidligere profesjonell amerikansk fotballspiller som ble utpekt som mulig gjerningsmann da hans eks-kone og hennes venn ble funnet drept utenfor hennes hjem i Los Angeles i 1994. Simpsons flukt fra politiet førte til en intens bilajkt som ble filmet av flere tv-kanaler. Rettssaken mot han fikk også enorm medieoppmerksomhet.

- Endelig er det fest for krimreporterne. De tråkker oppå hverandre i og utenfor retten, og dekningen første dag var nesten komisk, sier tidligere krimreporter og Etterlyst-programleder Per Henrik Stenstrøm. 

- Største siden Orderud-saken
Stenstrøm sier Jensen/Cappelen-saken er den største krimsaken i Norge siden Orderud-saken i 2001, dersom man ser bort fra 22/7-saken.

- Det er altså hele 16 år siden. Da er det ikke rart krimredaksjonene går av skaftet og fråtser i denne saken. Endelig får den gode, gammeldagse krimjournalistikken skinne. Her får de beste krimreporterne briljere både med god dekning og på kommentarplass. Reporterne både dekker saken og er ekspertkommentatorer. Uryddig vil mange mene, men når både TV 2, NRK, Aftenposten, VG og Dagbladet bestemmer seg for å være best på saken, da går det unna. 

Eks-krimreporteren sier videre at saken inneholder alt en reporter kan drømme om: En høyt betrodd politimann og en «gangster».

- Vi får innblikk i tunge kriminelle miljøer, det er kodemeldinger, det er informanter, det er penger, spaning og absolutt alt en krimforfatter eller filmskaper kan drømme om. Pluss litt til. Saken har definitivt samfunnsmessig betydning og det er selvsagt bra for rettssikkerheten av saken belyses fra mange hold. I tillegg er det klart at denne saken ikke blir begravet med en dom. Den vil rulle i årevis. Med ankesak og mulige gjenopptagelsessaker.

Stenstrøm mener det er svært viktig å henge på fra dag én.

- Enkelte medier har hengt hardt på hele tiden og det er interessant at en av de hovedtiltalte har snakket mye samt fått hjelp av lekkasjer, mens tiltalte Eirik Jensen stort sett har tiet. Han har riktignok gitt ut en bok, men det er klart det knytter seg stor spenning til hans forklaring. 

- Det krever mye å beholde oversikt
Stenstrøm tror medienes største utfordring blir å dosere saken slik at folk ikke blir lei av den fort.

- Saken er svært detaljrik og det vil kreve mye å beholde oversikt i denne saken, derfor vil den ha begrenset interesse i perioder. Krimreporterne vil selvsagt mene at alt er viktig og slåss for god dekning. Derfor tror jeg den største utfordringen blir å finne et passende nivå. Dette sa vi riktignok om Orderud-dekningen også, og den tok jo bare helt av. 

Rettssaken går for åpne dører, og flere medier prioriterer livestrømming fra retten denne uken. NRK og TV 2 sender med ett minutts forsinkelse slik at enkelte kilder og informanter anonymiseres.  

Les mer her: Presseorganisasjonene protesterer mot hemmelighold

- Hvor stor er risikoen for at informanter eller andre sårbare kilder blir blåst i løpet av saken?

- Jeg tror ikke anonymisering blir et altfor stort problem i denne saken. Det har vært så mye fokus på dette, og redaktørene virker forberedt. Men når Eirik Jensens forklaring kommer, er det nok noen som bør feste sikkerhetsbeltet. Det er vel ingen grunn til å tro at Jensen kommer til å spare noen. Og da blir det full fyr i teltet, tror jeg. Da vil det være nyttig å ha Vær Varsom-plakaten i lomma. 

- Håper på en balansert dekning
Stenstrøm har tidligere jobbet flere år som programleder for TV3-programmet Etterlyst, som krimreporter i Vi Menn og Se og Hør. Hans tips til journalister som dekker saken er å sørge for en balansert dekning.

- Jeg håper på en balansert dekning. Jeg har forståelse for at noen mener at Eirik Jensen er forhåndsdømt i mediene. Saken er uansett en skandale. Både om man ender med dom eller frifinnelse. 

- Spesialenheten for politisaker som ba om at dørene skulle lukkes når Jensen og Cappelen skal forklare seg. Det ble avvist. Hva betyr det for de involverte?

- Jeg tror det blir ubehagelig for alle unntatt Eirik Jensen som har vært veldig opptatt av å kunne forklare seg åpent. Retten har jo behandlet dette i to omganger og mener det er greit, så vi får stole på rettens vurdering.