I forbindelse med 20-årsdagen fredag har kronprinsesse Mette-Marit skrevet et åpent brev der hun blant annet kritiserer deler av norsk presse.

Kritiserer NRK Dagsrevyen
«De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse jeg mener ikke er dem verdig», skriver kronprinsessen.

Hun skriver at de stort sett hadde journalister som sto utenfor huset da Marius var liten. «NRK Dagsrevyen fulgte oss når vi lekte i Frognerparken om ettermiddagen. Marius var 3 år. Ikke engang Se og Hør ville finne på å gjøre det mot et barn i dag», skriver kronprinsessen.

Vanskelig å definere
Kongehuset opplyser at Marius Borg Høiby ikke skal ha egne offisielle oppdrag for Kongehuset, kun være til stede når det er naturlig av familiære årsaker.

«På bakgrunn av Marius Borg Høibys ønske om å få leve et liv utenfor offentligheten, vil han ikke lenger ha egne sider på Kongehusets nettsted», skriver kongehuset.


I sitt åpne brev skriver Mette-Marit at Marius har alltid hatt en rolle som har vært vanskelig å definere i det offentlige rom.

«Marius ble et symbol på det uvanlige valget vi gjorde da vi giftet oss, samtidig skal han ikke bære offentlige plikter som sine søsken. Han skal ikke ha en offentlig rolle og er ikke en offentlig person», står det i brevet.

Reiser til utlandet
17. januar flytter Marius til USA for å starte på et studium i økonomi og administrasjon i California. En av årsakene til at han reiser er for å slippe unna norsk presse.


«Derfor velger jeg nå å be deler av norsk mediene la ham få lov til å slippe et fokus han ikke ønsker, når han nå blant annet av den grunn velger å reise til utlandet for å studere», skriver kronprinsessen.

Jeg håper inderlig at de arketypene som ser ut til å prege en liten del av Medie-Norges tolkning av en 20-årings liv får motstand, skriver kronprinsesse Mette-Marit.

Les også:  Er hun landets mest ordknappe PR-sjef? (Abonnement)

Les også: Stanghelle refser Slottets PR-sjef