I et åpent brev til pressen ber kronprinsesse Mette-Marit mediene holde seg unna sin sønn, nå 20 år gamle Marius Borg Høiby.

«De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse jeg mener ikke er dem verdig», skriver kronprinsessen.

Brevet blir møtt med undring fra pressen, som etterlyser konkrete eksempler på hvilke overtramp kronprinsen mener pressen har begått, samtidig som flere påpeker at Marius Borg Høiby selv har oppsøkt offentligheten, blant annet gjennom en statistrolle i NRK-suksessen «Skam» og gjennom sin tilstedeværelse i sosiale medier.

Nå vil Norsk Redaktørforening ta initiativ til et møte med kongehuset for å komme til bunns i kritikken.

Les mer: Norske redaktører vil møte kongehuset

- Skriver lite kritisk
En analyse M-Brain har gjort for Kampanje viser at Marius Borg Høiby får langt mindre medieoppmerksomhet enn sin kongelige familie, naturlig nok. I 2016 ble det skrevet 386 artikler om Høiby, og 222 av dem i riksmedier.

- På generelt grunnlag vet vi at norsk presse skriver lite kritisk om kongehuset. Selv dagens motsvar til kronprinsessens brev er stort sett ganske moderate, sier Oddmund F. J. Vaagsholm, leder for analyse og rådgivning, M-Brain Norge.

Til sammenligning ble det skrevet 1.381 artikler om prinsesse Ingrid Alexandra, 3.453 artikler om kronprinsesse Mette-Marit, 4.587 artikler om kronprins Haaken og 8.105 artikler om kong Harald.

- Av tallene vi har funnet i vår database ser man også at Marius' posisjon i forhold til de andre medlemmene av kongefamilien gjenspeiles, fortsetter han.

Kampanje har søkt Slottet for en kommentar til tallene.

- Står i forhold til egne initiativer
Ser man to år tilbake i tid, er det likevel ikke tvil om at interessen for Mette-Marits sønn har økt. I 2014 var antall omtaler bare 126 og i 2015 var han omtalt i 170 artikler.

Medieomtalen har altså tredoblet seg på to år.

- Det er en vekst og den står i forhold til Marius Borg Høibys egne initiativer. Det siste året har han selv takket ja til å delta i «Skam», en serie pressen har stor interesse for uavhengig av ham. Han har solgt luksusartikler med slottet som adresse, et stunt som ville påkalle oppmerksomhet uansett hvem som gjorde det, sier Vaagsholm.

88 av de 386 artiklene hvor Marius inngår handler bare om ham. I 105 av artiklene er både Mette Marit og Marius omtalt. I 50 av artiklene er både Haakon, Mette Marit og Marius nevnt. I 61 av artiklene er hele kongefamilien nevnt.

Her er en oversikt over hvor mye omtale ulike medlemmer av kongefamilien har fått det siste året:

 • Kong Harald: 8105 artikler, 921 av disse i riksmedier
 • Dronning Sonja: 5517 artikler, 786 i riksmedier.
 • Kronprins Haakon: 4587 artikler, 940 i riksmedier.
 • Kronprinsesse Mette Marit: 3453 artikler, 858 i riksmedier.
 • Prinsesse Ingrid Alexandra: 1381, 705 i riksmedier.
 • Marius Borg Høiby: 386 artikler, 222 i riksmedier.
 • Kilde: M-Brain Norge

Se og Hør topper omtalelisten
Selv om medieomtalen har økt, finner ikke Vaagsholm belegg i tallene for at Marius Borg Høiby har vært under et særlig press det siste året.

- Det er vanskelig å se at mediene har noen overdreven interesse for Mette Marits sønn. Hva som foregår før intervjusituasjoner kan vi vanskelig avdekke, men blant det som skrives kan man nødig si at han har fått en tøff eller kompromitterende behandling.

Flest saker hvor Marius Borg Høiby er omtalt finner vi Se og Hør (61 artikler), TV 2 (34) og NRK (22).

De mest omtalte saker hvor Marius er i fokus er:

 • Kronprinsessesønn Marius selger luksusbag på Finn – 81 saker
 • Kronprinsessens sønn skal studere i USA
 • Kronprinsparet vinket til barnetoget på Skaugum
 • Kronprinsessens sønn er med i siste episode av «Skam»
 • Fornøyd prinsesse gjorde comeback
 • Marius Borg Høiby har mottatt hatmeldinger etter Finn-annonse
 • Mette-Marits sønn har funnet tonet med drammensjente