Onsdag, 11. januar klokken 11.11, må riksradiolytterne i Nordland over på DAB. Da slukkes FM-signalene og overgangen til DAB innledes i Norge.

Professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og tidligere sjef i Kanal 24, Arne Krumsvik, mener det er all grunn til å frykte FM-slukkingen.

- Jeg er bekymret for at dette blir en skikkelig mediepolitisk skandale. Vi ser allerede nå at det er tre aktører som får dominere Radio-Norge fullstendig. Et svensk selskap (MTG, red. anm), et tysk (Bauer Media, red. anm) og NRK. Slik at i hvilken grad dette egentlig skaper mer mangfold, kan man stille spørsmål ved. I tillegg gjør vi et gigantisk eksperiment. Her spiller man med høy risiko, uten å oppnå stor mediepolitisk gevinst, sier Krumsvik til Kampanje.

Les også: Nordmenn lytter mindre på radio - tror DAB gir ny nedtur (Abonnement)

- Tror det blir forferdelig rabalder
- Ser du også en oppside med DAB?

- For de tre aktørene som nå får lov til å bli enerådende, er det en oppside ved at de får ganske god kontroll. For publikum og mediepolitikken, er det vanskelig å få øye på åpenbare fordeler.

- Mener du man burde ha blitt værende på FM-nettet?

- Jeg tror jeg ville latt andre ta risikoen med å eksperimentere og kastet seg på det som blir fremtidens teknologi.

Krumsvik tror ikke radiosjefene kan vente seg at overgangen vil være like knirkefri som digitaliseringen av tv-sendingene.

- Jeg tror det blir et forferdelig rabalder. Dette skiftet er usedvanlig svakt forankret i befolkningen.

- Dette er ikke noe de ønsker?

- Det er ikke et sug i markedet.

Morgendagens feiring overlater Krumsvik derfor til dagens radiosjefer.

- Jeg har ikke tenkt til å spise kake.

- Unødvendig brutal overgang
Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media var styreleder i Kanal 24 i de svært turbulente årene 2003-2005. Han er sterkt kritisk til at det store radiohamskiftet er blitt så sterkt preget av bråk og misnøye.

- Jeg synes det har vært veldig mye konflikt og støy rundt DAB og slukkingen av FM-nettet. Årsaken er at myndighetene har lagt opp til en unødvendig brutal overgang. Norge er det eneste landet i verden som velger en slik løsning, så kanskje skulle noen ha spurt hvorfor ingen andre tvinger innbyggerne over på DAB, sier Koch til Kampanje.

- Det hadde vært mer klokt med en frivillig og mer myk overgang over tid og at man oppretthold to nett, FM og DAB, i et par år til.Jeg synes man burde tatt kostnadene ved å distribuere både på FM og DAB lengre enn det man gjør nå fordi den kostnaden er lavere enn de store utgiftene som kommer ved å bytte ut så mange apparater. Nå kommer vi til å oppleve at dekningen ikke er god når man slukker i regionene og da blir det enda mer misnøye.

- Blir sikkert mye skrik og skrål
Rune Brynhildsen er i dag kommunikasjonsrådgiver, men på starten av 2000-tallet var Brynhildsen sjef i P4. Han ledet radioselskapet da kanalen høyst overraskende for de fleste mistet konsesjonen sin til det som en gang het Kanal 24 (i dag Radio Norge, red. anm.). Bråk i eteren har dermed Brynhildsen vært med på før.

- Det blir helt sikkert mye skrik og skrål og ikke minst kritikk. Men når det har gått seg til kommer de aller, aller fleste til å se at dette blir til det bedre, sier Brynhildsen.

- Er du glad du ikke er radiosjef i dag?

- Jeg ønsker mine gamle kolleger lykke til. 2017 blir nok et turbulent radioår, med mye usikkerhet og kritikk, men ser vi lenger frem enn det så kommer dette til å bli riktig, riktig bra.

Hvis han skal være kritisk, så synes han «kringkasterne kom litt feil ut da de planla hele informasjonsjobben».

- Hva tror du skjer med lyttertallene?

- I løpet av et par år er det ikke sikkert en ser så stor nedgang i radiolyttingen. Radio står veldig sterkt i folkesjela og radio som mediekanal er robust nok til å stå imot teknologiskiftet.

- DAB er digg
Tidligere Kanal 24-sjef, Jan Erik Pedersen, sier han allerede rakk å bli glad i DAB da han byttet bil.

- Jeg hadde DAB i den forrige bilen min og synes det var veldig digg. DAB funka veldig fint for meg i de månedene jeg hadde den. Men så ble jeg misfornøyd med bilen etter å ha gått på en hybrid-smell og nå har jeg ikke DAB i bilen lenger, sier han.

 Han sier han kommer til å følge med på teknologiskiftet som starter onsdag.

- Er du glad du ikke er radiosjef i morgen?

- Jeg har bare fulgt med fra utsiden, men ut ifra hva man kan lese og få med seg, så skal vi utelukke at det blir en del problemer. Det ville ikke være overraskende om det blir noen utfordringer og da særlig med tanke på apparater. Det er mange apparater som skal byttes ut når du skal ha DAB både hjemme, i bilen og på hytta. Det holder ikke bare å bytte ut ett apparat.