I dag startet rettssaken mot Eirik Jensen, som er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av 14 tonn hasj. Landets største nyhetsredaksjoner vier store deler av dagen og den kommen uken til dekningen av rettssaken. Dekningen fortsetter i hvert fall til i sommer, når rettssaken skal avsluttes.

Ole Eivind Henden, redaksjonsleder i Dagsrevyen, mener det er flere grunner til at denne saken er av spesiell interesse.

- Dette er en unik og alvorlig sak som dypest sett dreier seg om tilliten til norsk politi. Det er også første gang i norgeshistorien at en politimann på dette nivået er tiltalt for korrupsjon og medvirkning til narkotikasmugling. Disse aspektene gjør at det er viktig å formidle hva som skjer i denne rettssaken ut på flere plattformer slik at vi når et stort publikum, sier Ole Eivind Henden, redaksjonsleder i Dagsrevyen, til Kampanje.

Henden sier at dekningen blir mest omfattende i den første fasen med forklaringene til Jensen og Cappelen, særlig fordi de har fått lov til å sende fra rettssalen. Han mener det har vært en utvikling på dette området, og at det de siste årene har vært enklere å få lov til å sende live fra rettssaker.

- Det har vært en utvikling i norske rettssaker der det har blitt lettere å få lov til å gjøre opptak/sende med forsinkelse. Men det er kun i saker med særlig interesse og offentlighetsbehov at NRK sender direkte. De seneste åra har det skjedd i Moland/French-saken i Kongo og i Breivik vs staten-saken i Skien.

NRK sender live fra retten med 1-2 minutters forsinkelse.

- Vi har «forlytt» på sendingen, og det er redaktører som tar fortløpende avgjørelser på hva som skal fjernes av opplysninger. Dette er basert på retningslinjer som vi har utarbeidet på forhånd. Vi drar ned lyden på disse punktene i produksjonen fra retten.

- Kamp om troverdighet
- Hvor mange timer regner dere med å sende live per uke?

- Det kommer til å være svært varierende, men fra 15-20 timer pluss til noen få sendinger i pausen i rettssaken.

Henden opplyser at det totalt er et titalls reportere fordelt på nett, radio og tv som jobber med saken nå i startfasen.

- Hva er utfordringene i dekningen av denne saken?

- Det er mange utfordringer i dekning av kriminalsaker på dette nivået. Etikk er svært viktig. Her kan det komme fram opplysninger som kan skade enkeltpersoner eller påføre dem store belastinger. Da er det viktig at vi gjør gode vurderinger rundt hvilke opplysninger vi skal gå ut med og hvilke opplysninger vi velger å ikke publisere. Dessuten er kildekritikken utfordrende fordi mange opplysninger er vanskelig å verifisere, og kan komme fra kilder som ikke vil stå fram. Dette er en rettssak som handler mye om kampen om troverdighet, og det er viktig at pressen er seg det bevisst.

Saken fortsetter etter bildet.

Får store konsekvenser: - Blir Eirik Jensen kjent skyldig, vil den være den største politiskandalen i Norge etter krigen, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2. Foto: TV 2.

TV 2: - Trygg på at vi består testen
Få andre saker kan måle seg med denne i år, mener fersk nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække.

- Det er en av de største forutsette nyhetssakene vi dekker i år. Både innsettelsen av Trump, Johaug-saken og stortingsvalget er selvsagt også store hendelser vi vil følge tett det kommende året, sier hun til Kampanje.

Solbrække ble nyhetsredaktør samtidig som TV 2 la all nyhetsproduksjon i Nyhetskanalen. Hun ble samtidig sjef for Nyhetskanalen.

Les mer: Solbrække blir nyhetsredaktør

- Blir dette også en slags test for den nye organisasjonen i TV 2?

- Vi har et velsmurt maskineri i Nyhetskanalen basert på 10 års erfaring, det er dette fundamentet vi bygger ny organisasjon på - så jeg er trygg på at vi skal bestå den testen.

- Hva gjør dette til en spesielt interessant rettssak?

- Blir Eirik Jensen kjent skyldig, vil den være den største politiskandalen i Norge etter krigen. Og et tillitsbrudd til politiet. Blir han frikjent, vil det være et enormt nederlag for spesialenheten, og ha konsekvenser for politiet da også.

TV 2 har tre reportere inne i rettssalen, i tillegg til nyhetsanker og rettskommentator. I morges hadde kanalen også fire fotografer i rettssaken, og i tillegg har tv2.no en egen reporter i salen.

- Har høye ambisjoner
Kanalen har mye å forsvare i månedene som kommer. Solbrække mener nemlig TV 2 har tatt en lederposisjon i dekningen av Jensen-saken.

- Vi har høye ambisjoner. Våre gravejournalister har allerede vist at TV 2 er nyhetsledende på saken, med en rekke avsløringer. Sist gårsdagens sak om at politiet hadde en hittil ukjent politiinformant som førte til det politiet mener er gjennombruddet i saken. I tillegg er vi opptatt av å dekke saken tett via Nyhetskanalen, med våre krimreportere og kommentator.

- Hva blir de største utfordringene knyttet til dekningen av denne rettssaken, sammenlignet med tidligere store rettssaker?

- Det er mange kilder, versjoner av sannheten og aktører, som det ofte er i straffesaker. Det er som alltid vår jobb å dekke saken fra flere sider, og belyse saken så godt det er mulig.

Saken fortsetter etter bildet.

Over ti på saken: VG-sjef Gard Steiro setter store ressurser på Jensen-saken, og sier den største utfordringen blir å prioritere stoff fra rettssaken.

VG: - Spektakulær rettssak
Fersk sjefredaktør og administrerende direktør i VG, Gard Steiro, har ikke nøyaktig tall på hvor mange journalister som jobber på saken nå, men sier at det i alle fall er over ti.

- Dette er en enorm og svært viktig sak, en spektakulær rettssak, så vi kommer til å bruke store ressurser på saken. Hvordan vi dekker denne saken i april/mai er vanskelig å si nå for det kommer helt an på hvordan saken utvikler seg fremover, men det er toppsak på VG i nærmeste fremtid.

Steiro sier det er mange utfordringer når det gjelder dekningen av saken, men at den største går på å prioritere stoff.

- Den største utfordringen nå er å formidle den massive informasjonen og de sannsynligvis motstridende forklaringene på en forståelig måte for leseren.

Les også: Gard Steiro: - Jeg er ikke så opptatt av papiravisens død