Rett i underkant av 8.000 Kampanje-lesere har stemt for å kåre «Årets medienavn 2016». Og én kandidat skilte seg tidlig ut og har holdt teten gjennom hele avstemningsperioden; Julie Andem, som har fått over 40 prosent av stemmene. Andem er manusforfatter og av de fleste regnet som «hjernen bak» NRK-suksessen «Skam».

- Det synes jeg er utrolig hyggelig og rørende, sier en glad prisvinner som er på en velfortjent, lang ferie etter å ha ferdigstilt sesong tre av «Skam» like før jul.  

Les også: - Vi er sjokkskadet over mottakelsen

Les også: Disse kan bli Årets medienavn - du bestemmer!

De ni andre nominerte som Julie Andem kjempet mot i denne avstemningen, har vært; Tapad-gründer Are Traasdahl, programleder Jon Almaas, tekstforfatter Gry Sagvolden i Schjærven, konsernsjef Are Stokstad i Amedia, Youtuber og Snapchatter Malin Nesvoll Vangsnes, sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten, Vipps-direktør Rune Garborg i DNB, administrerende direktør Maria Aas-Eng i Red Media og skuespiller Kristoffer Joner.

Saken fortsetter etter bildet.

Ti nominerte: Are Traasdahl, Julie Andem, Jon Almaas, Gry Sagvolden, Are Stokstad, Malin Nesvoll Vangsnes, Espen Egil Hansen, Rune Garborg, Maria Aas-Eng og Kristoffer Joner har kjempet om lesernes stemmer.

- Har et stort ansvar
Men ingen kunne hamle opp med «Skam»-skaperen, selv om det var tett i toppen i en periode. Kampanje spurte Andem hva hun tenker om sin påvirkningskraft på ungdom gjennom «Skam»

- Jeg tenker at «Skam» har stor påvirkningskraft på ungdom og at det gir meg et stort ansvar. Når det er sagt tenker jeg også at målgruppa er en veldig oppegående, reflektert gjeng, som er flinke til å stille kritiske spørsmål. Jeg får høre det hver gang de er uenig i historie eller budskap, sier Andem til Kampanje.

- Men hva er ditt neste drømmeprosjekt etter «Skam»?

- Det har jeg ikke noe godt svar på, jeg vet ikke enda, sier hun.

Snakker lite med pressen
Andem har vært særdeles restriktiv på hva hun har stilt opp på, og har knapt besvart noen mediehenvendelser. Overfor Kampanje forklarer hun dette med at tiden slett ikke strekker til for å håndtere pressen i tillegg til produksjon av serien.

- I sesong tre er produksjonstempoet så høyt og trøkket så stort at det blir umulig å prioritere pressehenvendelser. Dessuten, jeg synes det er veldig gøy å lage «Skam», men ofte litt kjedelig å snakke med pressen om det. Mest fordi jeg ikke har så mye å si om «Skam», som er smartere enn det jeg allerede sagt med «Skam», sier Andem, og understreker at hun ikke har søkt det offentlige lys.

For å dempe trykket fra norsk og internasjonal presse, har hun blant annet lent seg på redaksjonssjef tv i NRK P3, Håkon Moslet, og retter en takk til ham.

- Takk til norsk presse som i stor grad har respektert dette og vært veldig tålmodige og kule, samt Håkon Moslet som tar pressestøyten for meg gang på gang, uttaler Andem til Kampanje.

Drømte aldri om å bli kjent
Hun sier at med unntak av en liten periode i barndommen at det aldri har vært noe mål for henne å bli kjent.

- Jeg aldri har drømt om å være en offentlig person. Bortsett fra da jeg var 11 år, da drømte jeg en kort periode at jeg var den ukjente datteren til Michael Jackson og at han en dag, etter «Dangerous»-turneen, kom til å hente meg og ta meg med tilbake til Neverland, og at alle i Norge, eller først og fremst de i klassen da, bare var helt sånn: «Whaaat? Shiiiit», sier hun.

Saken fortsetter etter bildet.

Gullruten:

Under «Gullruten» i fjor kunne «Skam» innkassere pris for hele tre priser deriblant «Beste tv-drama». Her hele «Skam»-gjengen fra venstre Marianne Furevold (prosjektleder), Ida Kolstø (klipper), Daniel McStay (fotograf), Ulrikke Falch (Vilde) og Mari Magnus (netthistorieprodusent). Andre rekke fra venstre: Susanna Taylor (casting), Maja Holand (fotograf), Lisa Teige (Eva), Iman Meskini (Sana), Ina Svenningdal (Chris) og Josefine Pettersen (Noora). Bakerst fra venstre: Sigrid Skeie Tjensvoll (produksjonsleder), Tore Fossbakken (post produsent) og Julie Andem (regi og manus). Foto: Håkon Moslet

- Rager over det meste
Og den samme Håkon Moslet sier til Kampanje at «Skam»-suksessen har betydd mye både for og P3.

- NRK har en jevn strøm av innhold-suksesser, men «Skam» har en innovativ gjennomslagskraft som rager over det meste. Suksessen er en seier for den systematiske satsingen på programutvikling, og det er ikke minst en seier for NRK som kunnskapsbedrift. Julie ble ikke flink over natta, hun ble det gjennom å jobbe med nettdrama i NRK Super i nesten ti år før hun begynte å lage «Skam». For P3s del har vi som mål å være nyskapende i alt vi gjør, så dette er helt i tråd med strategien. Og så er det selvsagt helt vilt, innrømmer Moslet.

Han forteller at han ble helt satt ut første gang han møtte «Skam»-konseptet.

- Jeg ble helt satt ut første gang jeg ble presentert for «Skam»-logoen. Det var som å få seg en på tygga. Navnet, fonten, fargen – det slo rimelig hardt. De første klippene jeg så var mer lavmælte, men følelsen var nyfiken og god, sier han.

- Hvordan tror du en eventuell amerikansk versjon av «Skam» vil bli?

- Det vet vi foreløpig lite om, men hvis Simon Fuller foretar de rette valgene kan den endevende måten tv produseres og konsumeres på i USA, spår Moslet.

Dette er de tidligere vinnerne av prisen «Årets medienavn»:

2015: Prebz og Dennis
2014: Steven Van Zandt
2013: Trond Kvernstrøm
2012: Thomas Seltzer
2011: Johan H. Andresen
2010: Harald Eia
2009: Eyvind Hellstrøm
2008: «Du»
2007: Håvard Mælnes