I forbindelse med 20-årsdagen til Marius Borg Høiby fredag har kronprinsessen skrevet et åpent brev der hun blant annet kritiserer deler av norsk presse.

«De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse jeg mener ikke er dem verdig», skriver kronprinsessen.

En analyse M-Brain har gjort for Kampanje viser at Marius Borg Høiby får langt mindre medieoppmerksomhet enn sin kongelige familie, naturlig nok. I 2016 ble det skrevet 386 artikler om Høiby, og 222 av dem i riksmedier.  I 2014 var antall omtaler bare 126 og i 2015 var han omtalt i 170 artikler. Medieomtalen har altså tredoblet seg på to år. Flest saker hvor Marius Borg Høiby ble omtalt i 2016, fant vi i Se og Hør (61 artikler), TV 2 (34) og NRK (22).

Les mer: Tredobling av Marius-omtale i norske medier

- Ikke særlig treffende
Sjefredaktør Ellen Arnstad i Se og Hør sier til Kampanje at kjendisbladet ikke føler seg truffet av kritikken fra kronprinsessen.

- Nei, det gjør vi ikke. Vi har merket oss at kritikken ikke er konkretisert, utover en henvisning til NRK Dagsrevyens dekning av kronprinsfamilien for 17 år siden. Eller synes vi det var et flott og oppsiktsvekkende åpent brev fra en mor, og det er det verdt å ta med seg. I den grad kritikken likevel er myntet på Se og Hør, synes vi den ikke er særlig treffende. Vi har hatt en bred og fin dekning av 20-års dagen til Marius i tråd med den som er vanlig når medlemmer av kongefamilien har bursdag, sier Arnstad til Kampanje.

- Vil fortsette å følge kongefamilien
Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet sier til VG  at kritikken er en beskjed som også tidligere er meddelt mediene, og at kronprinsessens brev nå klargjør dette ønsket.

- Som det står i brevet, er det omfanget av dekningen fra deler av kjendispressen. Det handler om å møte seg selv i kiosken regelmessig. Det handler om det økte omfanget av den regelmessige dekningen som etter min mening byr på ymse nyhetsinnhold, sier Hagen.

- Se og Hør topper listen over mediene som skriver mest om kronprinsessens sønn. Vil dere dempe omtaletrykket fremover som en følge av kronprinsessens brev?

- Vi vil fortsette å følge kongefamilien, som Marius er en del av, etter vanlige journalistiske kriterier. Det avgjørende vil være om stoffet har nyhetsverdi for våre lesere, svarer Arnstad.

- Fremvekst av sosiale medier
- Kommunikasjonssjef Marianne Hagen sier kronprinsessens mediekritikk er en beskjed som også tidligere er meddelt mediene, og at kronprinsessens brev nå klargjør dette ønsket. Har kronprinsesse Mette-Marit et poeng  når det er snakk om en tredobling av antall saker i 2016 sammenlignet med 2015?

- Vi forstår godt at medietrykket kan oppleves som sterkere nå enn tidligere, men dette skyldes nok fremveksten av nye  publiseringsplattformer og sosiale medier like mye som de tradisjonelle medienes dekning av kongefamilien. Det er også verdt å merke seg at Marius selv har skapt en egen medieplattform gjennom Instagram-kontoen med over 41.000 følgere. Dette kan nok bidra til at Slottet samlet sett føler at den daglige dekningen er mer massiv enn det egentlig er dekning for å si. Se og Hør har hatt flere gode nyhetssaker om Marius, men samtidig respektert hans privatliv. Nå når Marius er myndig og står på egne bein, er det naturlig for oss å omtale de valg han tar. Det vil vi naturligvis fortsette med også i fremtiden når det har nyhetsinteresse, sier Se og Hør-redaktøren.

TV 2: - Han har søkt offentlighet
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 mener det er flere årsaker til at omtalen har økt.

- Én ting er at han passerer 18 år og blir myndig, det er én milepælsom gjør at det blir mer omtale. Det andre er at han i den perioden har søkt offentlighet. For oss handler det ikke om antall saker, men hvordan man gjør det. Man tar hensyn. De sakene vi har hatt har vært helt relevant å omtale, som «Skam», Finn-annonsen, russebussen og at han står på ski foran Slottet, sier Solbrække til Kampanje.

Hun presiserer at TV 2 har vist tilbakeholdenhet i dekningen av Marius Borg Høiby.

- Vi har aldri fotfulgt han eller vært opptatt av å konstruere saker rundt han. Når han selv søker offentligheten vil vi i større grad ta en vurdering om det er verdt å lage stoff på det. Vi har aldri omtalt kjærester eller den delen av privatlivet. Det jeg er opptatt av er at dekningen vi har av han skal være skikkelig og gjennomtenkt, sier Solbrække.

- Ikke konkret på hva hun mener
- Føler du deg truffet av Slottet som kritiserer omfanget av dekningen fra deler av kjendispressen?

- Det gjør vi ikke, og det er det som er problematisk med brevet. Hun er ikke konkret på de mediene hun mener. Det vil overraske meg om hun mener TV 2. De har ikke tatt kontakt med oss om noe som helst.

- Kommer dere til å dempe trykket fremover?

- Jeg mener vi alltid har vært varsomme i dekningen av han og akseptert at han er en ung gutt. Men samtidig tilhører han Norges mest profilerte familie og det vil alltid spille inn. Hvis det er noe vi mener har offentlig interesse, så vil vi omtale det også etter brevet. Det endrer ikke noe, fordi vi har hatt den linjen hele tiden.

- Sånn sett oppnår ikke kronprinsessen noe med dette brevet?

- I hvert fall ikke overfor for oss, for vi har grundige vurderinger i utgangspunktet. Det vil vi fortsette med.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet har ikke besvart Kampanjes henvendelser.

Her er en oversikt over hvor mye omtale ulike medlemmer av kongefamilien har fått det siste året:

 • Kong Harald: 8105 artikler, 921 av disse i riksmedier
 • Dronning Sonja: 5517 artikler, 786 i riksmedier.
 • Kronprins Haakon: 4587 artikler, 940 i riksmedier.
 • Kronprinsesse Mette Marit: 3453 artikler, 858 i riksmedier.
 • Prinsesse Ingrid Alexandra: 1381, 705 i riksmedier.
 • Marius Borg Høiby: 386 artikler, 222 i riksmedier.
 • Kilde: M-Brain Norge

De mest omtalte saker hvor Marius er i fokus er:

 • Kronprinsessesønn Marius selger luksusbag på Finn – 81 saker
 • Kronprinsessens sønn skal studere i USA
 • Kronprinsparet vinket til barnetoget på Skaugum
 • Kronprinsessens sønn er med i siste episode av «Skam»
 • Fornøyd prinsesse gjorde comeback
 • Marius Borg Høiby har mottatt hatmeldinger etter Finn-annonse
 • Mette-Marits sønn har funnet tonet med drammensjente

Sakene hvor Marius er omtalt fordeler seg slik mellom medier:

 • Se og Hør (61 artikler)
 • TV 2 (34)
 • NRK (22)
 • VG (20)
 • MSN.no (19)
 • Side2 (15)
 • Aftenposten.no (14)