I dag har de ansatte i Aller Media fått beskjeden om at konsernredaktør Ellen Arnstad slutter i forlaget hun har tilbrakt nesten hele sitt yrkesaktive liv. Dermed tar Arnstad et farvel med selskapet hun vært en del av de siste 26 årene og som gir ut ukeblader som Se og Hør, KK og Allers – alle blader Arnstad har jobbet svært tett med igjennom hele sin karriere.

- Jeg skal begynne mitt jobbliv nummer to. Det er en god timing og jeg er fortsatt bare 51 år. Nå skal jeg ta med meg all min læring og erfaring fra de utfordringene og endringene jeg har stått midt opp i min tid i Aller, sier Arnstad til Kampanje.

- Slutter du umiddelbart?

- Når jeg som toppleder tar en slik beslutning så må man gjøre det raskt. Jeg sitter i dag på et så stort ansvarsområde at når denne prosessen er ferdig og vi har informert om det som skjer, så er det naturlig at det også blir kommunisert hvilke endringer som følger av dette, sier hun.

Ingrid Skogrand overtar som konserndirektør med ansvar for forretningsområdet «Kvinne/Tema», mens Ulf Andre Andersen konstitueres som ansvarlig redaktør i Se og Hør og seoghør.no.

Les også: Ellen Arnstad slutter i Se og Hør

- Fantastiske år
Arnstad beskriver tiden i Aller som fantastisk selv om det har vært tøffe tider i mediemarkedet de siste årene med press på opplag og annonseinntekter.

- Jeg velger å slutte etter mange fantastiske år og har hatt et fantastisk jobbliv i Aller der jeg har fått nye muligheter til å utvikle meg hele tiden og alltid fått en ny jobb og nye oppgaver. Det er også derfor jeg har vært i konsernet så lenge som jeg har, sier Arnstad.

Til Aller kom hun som journalist i Allers før hun forsvant en liten periode til konkurrenten Hjemmet Mortensen. Så kom hun tilbake som redaktør i samme blad før hun senere startet opp magasinet Henne. Hun har i tillegg vært sjefredaktør i KK og hatt redaktøransvaret for Se og Hør og seher.no som forlagsredaktør og i sin rolle i konsernledelsen.  

Sønnen er på sykehus
Tilstanden til hennes syke sønn spiller også inn. For 22 år siden ga hun liv til sønnen Joachim, noe som skjedde samtidig med at hun lanserte Henne. Etter hvert viste det seg at sønnen var født med en sjelden genetisk sykdom og ble sterkt funksjonshemmet. Nå har situasjonen rundt sønnen forverret seg, kan Arnstad fortelle.

- Jeg har hatt dette som et bakteppe i mitt liv i mange år, men det siste halve året har tilstanden forverret seg og han ligger på sykehus. Jeg skal fokusere på min sønn som ligger på sykehus, sier hun.

- Hvor lenge har du gått og kjent på dette og vurdert å slutte?

- Det har vært en nøye vurdering og en tankeprosess over tid. Men så går man like fullt på jobb. Men det siste halve året har vært veldig spesielt med tanke på min sønns sykdom. Det har vært et ekstremt krevende halvår. 

Mellomtittel
I redaksjonsklubben i Aller Media tar man tungt på nyheten om at Ellen Arnstad slutter. Der roser de innsatsen Arnstad har lagt inn i mediekonsernet.

- Det var med stor beklagelse vi mottok budskapet personlig fra Ellen i dag. Vi kan ikke annet enn å respektere valget hennes, men når det er sagt: Dette er et enormt tap for Aller Media som bedrift og for oss som jobber her, heter det i en uttalelse fra klubben, som ledes av Sonja Nordanger.

- For oss ansatte har Ellen vært en bauta i en tid med mye usikkerhet, omskiftninger og nedbemanninger. Hun har som leder, både i forhandlinger og i hverdag vist stor forståelse for at folk har gode betingelser, for arbeidsmiljøet og for den krevende omstillingen ansatte har måtte gjennomgå de siste årene. Vi har selvfølgelig hatt våre diskusjoner, men alltid med gjensidig respekt, fortsetter de i uttalelsen.

- Hun har vært viktig for oss som etisk pådriver, som en forkjemper for journalistikken og ikke minst for det mellommenneskelige på arbeidsplassen. For henne er innhold viktig, journalistikk er viktig, individet er viktig. I en tid hvor arbeidslivet brutaliseres og journalistikken trues, er ikke det nødvendigvis en selvfølge på norske mediearbeidsplasser.

- Aller Media doblet driftsresultatet i forrige regnskapsår. Konsernets printmedier, inkludert ukepressevirksomheten som Ellen har vært ansvarlig for, har i sterk grad bidratt til det gode resultatet. Vi kjenner Ellen som en som står på for oss og for våre publikasjoner. Som en av få kvinnelige medietopper har Ellen vært en stor inspirasjonskilde både internt og eksternt. Man skal lete lenge etter en leder med tilsvarende kvaliteter i Medie-Norge.

- Vi vil savne henne, men ønsker henne lykke til, avslutter klubben.

Hatt mange ulike roller
Hva hun skal gjøre fremover, har ikke Arnstad rukket å bestemme seg for, men hun håper å dra veksler på all kompetansen hun har bygget seg opp med i Aller. I tillegg til lederansvaret i Aller Media har Arnstad også vært styreleder i Grieg Media og hatt styreverv i Presseforbundet.

- Jeg har ansvaret for hele printporteføljen i Aller og har også lært meg bokbransjen å kjenne etter å ha hatt ansvaret for bokforlaget der vi ga nylig ga ut boken til Petter Stordalen. Jeg har derfor mange spennende tanker fremover og håper å kunne bruke alt jeg har lært om omstilling og endringsledelse, sier hun.

I løpet av karrieren har Arnstad vært med på gullalderen til Aller-forlaget - som nok hadde sitt høydepunkt da kjendisbladet Se og Hør hadde et opplag på 425.000 solgte eksemplarer ukentlig på starten av 2000-tallet. De siste årene har det vært større utfordringer med både kostnadskutt, nedbemanninger og for ikke lenge siden besluttet også Aller seg for å legge ned hennes egen bladbaby Henne.

- Jeg har jobbet med omstillinger og nedbemanninger som har gitt meg mye erfaring. Men det har også vært mye jobbing med innovasjon og produktutvikling. En ting er å jobbe med kostnader knyttet til markedsutviklingen, men vi har også jobbet med å finne nye inntekter og jeg er veldig stolt av teamet vårt som blant annet har vært med å drive frem vår eventsatsing som har vært veldig vellykket, sier hun.

- Er du helt ferdig med mediebransjen?

- Jeg har på ingen måte låst meg til noe. Jeg har jo min erfaring og lederkompetanse fra Aller, men har også tung lederkompetanse og hatt mange verv som en følge av jobben min i forlaget. Jeg er ekstremt takknemlig for alle disse vervene som har lært meg så mye.

Les også:  - Har vært et eventyr

Les også: Aller legger ned Henne

Les også: Arnstad får mer Aller-makt

Les også: Arnstad blir sjefredaktør i Se og Hør