I den nye reklamekampanjen for Freia Melkesjokolade, «Ta den gode tiden tilbake», har sjokoladeprodusenten betalt flere bloggere for å være offline fra blogg og alle sosiale medier i fem dager.
Flere av dem som var med på prosjektet fikk ikke lov til å varsle lesere eller følgere på forhånd. Caroline Berg Eriksen (tidligere «Fotballfrue», red. anm.) er én av bloggerne som var med på kampanjen. Onsdag gjestet hun «God morgen Norge» på TV 2 for å snakke om reklamekampanjen.
TV 2 vinklet innlegget på det å være offline, og nevnte ikke i innledningen eller innslaget for øvrig at Berg Eriksen hadde logget av fordi hun var en del av Freias kampanje.
- Vi visste at Caroline Berg Eriksen var en del av en reklamekampanje. Vi var klar over samarbeidet, og dette kommer også frem i innslaget. I gårsdagens sending ble det nevnt av gjesten, og ikke av programlederen. Det kunne vært tydeliggjort av programleder, men det viktigste er at det ble nevnt, sier Sissel Randsborg, redaksjonsleder i «God morgen Norge» til Kampanje.
Les mer her: TV 2 fortalte ikke at Fotballfrue bloggpause var Freia-reklame
- Feil premisser
Det var programmets andre gjest, høyskolelektor ved BI, Cecilie Staude, som etter drøye tre og et halvt minutt påpekte at bloggeren hadde vært avlogget på grunn av en reklamekampanje.
- Det var overraskende at det ikke ble nevnt som et bakteppe for saken, det er kritikkverdig og gjør at det blir noe annet enn det man hadde forberedt seg på. Det blir meningsløst å diskutere at man er avlogget når den som har vært avlogget har fått betalt, sier Staude til Kampanje.
- Jeg opplevde at debatten om å logge av på nett tok utgangspunkt i feil premisser. Det burde kommet tydeligere frem at dette var et eksperiment knyttet opp til en kommersiell kampanje, det ville lagt føringer på samtalen på en helt annen måte. Jeg synes det var viktig å presisere at det var en kampanje så snart jeg fikk ordet.
- Synes du det er riktig at det var du som måtte opplyse seerne om at det var en kampanje?
- Jeg synes det burde vært en del av innledningen til saken, men da blir jo ikke saken så interessant. Hvis det hadde vært introen til saken, så hadde det vært en kommersiell sak og da hadde nok ikke TV 2 laget noe på den. Den vinklingen de valgte var den eneste vinklingen de journalistisk sett kunne ta, men likevel burde det vært opplyst. Årsaken til at vi satt der var en kommersiell kampanje. Det blir feil at en gjest skal opplyse det.
- Tok det for gitt
- Hvordan ble du briefet før sending?
- Vi hadde en samtale på telefon om saken og Freia var del av den samtalen. Jeg tok det derfor for gitt at dette ville være et sentralt bakgrunnsteppe, selv om det å være avlogget for å eventuelt «ta tiden tilbake» var i hovedfokus.
Staude sier det ikke er første gang hun ser at kommersielle budskap får spalteplass i mediene.
- TV 2 har et godt poeng når de sier at det er mange ulike aktører som er avsendere av saker til mediene i dag, men det er journalistenes oppgave å sørge for at saken blir fremstilt på en riktig måte og opplyse hvem som er avsender. Når saken blir fremstilt uten å nevne hovedpoenget blir det dårlig journalistisk håndverk.
Kommentér