Marius Samuelsen vant den store «Idol»-finalen på fredag som den niende norske vinneren av konkurransen. Hele finalen hadde et snitt på 485.000 seere. Det ga en andel på 43,7 prosent blant alle seere over 12 år på en fredag der tv-kanalene hadde tøff konkurranse fra strålende sol over store deler av landet.

Årets finale er med god margin den minst sette i programmets historie. Forrige finale, som ble sendt i desember 2014, hadde et snitt på 595.000 seere. Sist gang «Idol» ble sendt på vårparten var i 2013, og da fulgte hele 879.000 med på finalen.

- Vi er godt fornøyd med årets sesong som har over 500.000 i snitt. Det viser «Idol» er et sterkt format på norsk tv. Vi var godt forberedt på at finaletallene ville påvirkes av det formidable sommerværet som har vært i Norge den siste uka og at seerne trolig ville trekke inn til «Idol» da vinneren ble kåret, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Kampanje.

Les også: Han blir TV 2s nye underholdningssjef

Siste del av finalen, som ble sendt etter nyhetene, hadde et snitt på 614.000 seere. Seertallet toppet seg på 641.000 da vinneren ble kåret. Hele sesongen har hatt et snitt på 520.000 seere og en andel på 32 prosent.

- Vi har ikke tatt noen avgjørelse på veien videre ennå, men et seertall på over en halv million lover godt for «Idol», sier Dahl.

Fredagens jubelscener fra «Idol»-finalen snudde raskt til seerstorm mot TV 2 etter at kanalen kuttet vinnerlåten for å gå til reklame. Dagbladet melder om sterke reaksjoner på avgjørelsen på TV 2s Facebook-side.

- Vi har fått en del tilbakemeldinger og det er selvfølgelig helt naturlig, men vi skal levere tolv minutter reklame hver time og det er viktig for en kommersiell kanal som TV 2. Det er alltid sånn med direktesendinger at de kan gå over tiden. Vi husker den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen, som gikk 45 minutter over tiden. Vi gikk noen minutter over. Vinnerlåten var jo tilgjengelig på TV2.ni ganske umiddelbart etter, sier Dahl.