«Skam»-seriens oppfordring til de voksne har lenge vært klar: La oss ha serien vår i i fred.

«Jeg tror de 50 årige-anmelderne er fornøyde, men Skam har helt klart mistet meg.» skrev en anonym 16-åring i Aftenposten.

Flere 15-åringer som NRK snakket med, mente også serien hadde forandret seg etter at de voksne hektet seg på serien som vant stort da tv-bransjen feiret seg selv på «Gullruten» tidligere i vår.

Nå har NRK, som står bak produksjonen av dramaserien om Nora og William, gjennomført en ny undersøkelse som viser at det ikke er så mange eldre som så på «Skam» likevel. Kun 16 prosent av seerne er over 40 år, mens 84 prosent er under 40 år. 62 prosent av seerne er under 30 år.

- Det er færre 40-åringer som ser på «Skam» enn det man fikk inntrykk av gjennom det offentlige ordskiftet. Et par uker i mai måned virket det som om det var like mange gamle som unge som så på serien, sier Håkon Lund Sørensen, medieanalytiker i NRK Analyse.

66 prosent av de mellom 15 og 19 år har sett den, og jo eldre en er, jo mindre er sjansen for at en har sett serien. Redaksjonssjef for TV i P3, Håkon Moslet, sier han tror problemet rundt voksne seere er skapt av media.

- Det har vært mange voksne stemmer som har tatt mye plass i mediebildet i løpet av forsommeren, i å snakke om og analysere «Skam». Og media er fullt av 40-åringer, så det er en myte som har blitt gjentatt og gjentatt, sier Moslet til egen nettside.

Hør Kampanjes podkast om Skam og Paradise Hotel her: