Etter folkeavstemningen torsdag er det klart at Storbritannia forlater EU og dermed skjedde det mange fryktet kom til å skje. Nyheten om Brexit er blitt tatt svært dårlig i mot på verdens børser og valutamarkeder og blant flere av statslederne i Europa.
Les også: - Brexit vil føre til børsfall verden over
- Dette er en stor endring i det som skjer rundt oss. Det kommer til å skape noen politiske utfordringer for Europa fremover, sa statsminister Erna Solberg til NRK etter nattens «Brexit».
Selv om det er på det økonomiske området man kanskje først vil merke konsekvensene av en britisk utmeldelse, er det et åpent spørmål om ikke dette også kan få konsekvenser på det kulturpolitiske og det mediepolitiske området.
Det sier kulturminister Linda Hoftstad Helleland til Kampanje.
- Vi har lange tradisjoner for å samarbeide godt med både EU og Storbritannia og det vil vi fortsette med. For Norge ligger vår tilknytning til EU fast gjennom EØS-avtalen. Men vi kan ikke se bort fra at noen av sakene vi jobber med vil kunne bli berørt av Brexit. Når, hvordan og i hvor stor utstrekning er det altfor tidlig å si noe om nå, sier Helleland.
Noen av de mediepolitiske områdene som kan bli berørte av en britisk utmeldelse er internasjonale lover og regler som går på hva det er lov å reklamere for og hva som ikke er lov. Dette kan være områder som mengde reklame, vannskilleproblematikk og bettingreklame. Andre områder er britenes egne regler for bettingreklame og reklame som retter seg mot barn.
Flere tv-kanaler som i dag retter seg mot det norske markedet, deriblant Discovery og MTGs kanaler, sender i dag fra Storbritannia og svarer derfor til det britiske regelverket på området. Denne ordningen kommer i stand og er beskyttest av et sentralt prinsipp i AMT-direktivet (direktivet for audiovisuell medietjenester, red. anm.) og går under navnet sendelandprinsippet. Alle EU-land og EØS-land beskyttes av denne ordningen.
Ordningen har vært utfordrende for de norske myndighetene og tilsyn som ønsker å gripe å inn mot kanaler som sender fra Storbritannia. Hva som eventuelt skjer når Storbritannia melder seg ut av EU er derfor høyst usikkert.
Helleland sier at det nå blir viktig med dialog med de involverte fremover.
- Det vil bli viktig med en aktiv dialog både med EU og Storbritannia fremover, sier Hoftstad Helleland.
Kommentér