I går var det siste runde av de innledende kampene i årets fotball-EM og seertallene så langt viser at det er dødt løp mellom TV 2 og NRK. Både snitt-tallene og fordelingen av de mest sette kampene viser at NRK og TV 2 begge skårer høyt under fotballmesterskapet i Frankrike.

TV 2 har et snitt på 400.000 seere på begge kanaler, mens tilsvarende tall for NRK er 409.000 seere. TV 2 sitter med den mest sette kampen med England mot Russland, som samlet 812.000 seere, mens den mest sette NRK-kampen er Slovakia mot England med 803.000 seere.

NRK har seks av de mest sette kampene, mens TV 2 har fire samtidig som den kommersielle tv-kanalen skal vise flere kamper fra det avgjørende cupspillet som starter opp til helgen. 

- Seertallene har vært gode og jeg tror både NRK og TV 2 skal være godt fornøyde så langt. Det er et nytt turneringsformat og en litt annerledes turnering enn vi har vært vant med og det er noe som også påvirker seertallene, men jeg vil si at vi har fått en god start. Nå gleder vi oss til cupspillet, sier fotballsjef Vegard Jansen Hagen i TV 2.

England på topp - Spania skuffer
At det er England som topper listen over de mest sette EM-kampene, overrasker ikke sportssjefen i TV 2.

- Nei, det er ingen overraskelse. Vi ser at interessen for engelsk fotball forplanter seg fra seriespill og til landslaget. Vi er et anglofilt fotballfolk, sier han.

Ved siden av England er det Sverige, Tyskland og Island som drar de største seermassene, mens den regjerende EM-mesteren Spania har vært skuffelsen så langt. 

- Vi hadde nok forventet noe høyere seertall fra et såpass merittert og populært landslag som Spania, sier Jansen Hagen.

Tror NRK får millionen først
Men selv om seertoppene i år var høyere enn i for fire år siden, må både NRK og TV 2 fortsatt vente på den berømmelige millionen. Den «rekorden» tror fotballsjefen i TV 2 at NRK får gleden av å sette.

- Jeg tror NRK tar den med England mot Island på mandag. Det var en ganske absurd situasjon der TV 2 på stillingen 1-1 ville fått Island mot Kroatia, men da islendingen kontret inn seiersmålet, kastet Island seg ikke bare i armene på England, men også i armene til NRK. Det var nok kake på desken i NRK i dag, sier Jansen Hagen.

Analysesjef i NRK, Kristian Tolonen, er enig i at tallene fra årets mesterskap har vært gode med tanke på at Norge ikke deltar.

- Det er kjempehøye tall og vi kryper i snitt opp mot 500.000 seere om vi holder oss til hovedkanalene NRK1 og TV 2. Det er utrolig kult, sier Kristian Tolonen i NRK til Kampanje. 

- Stort, sosialt og ungt event
Han sier videre at seertallene viser at fotball-EM også er et tv-event som treffer ungt og oppleves i fellesskap.

- En av fire seere er utenfor hjemmet og det betyr at dette er veldig sosialt. Folk ser EM sammen. I tillegg viser markedsandelen og den generelle strukturen at vi treffer de unge seerne med EM og for NRKs del har vi nesten ikke nettrating heller. Fotball-EM er et stort, sosialt og ungt event som skjer på den store skjermen live og kringkastet, sier Tolonen.

- Hvem vinner fotball-EM av NRK og TV 2?

- Begge. Seertallene er omtrent like, så dette er et gledelig samarbeid på alle måter, sier NRKs analysesjef.

Her ser du seertallene på de ti mest sette EM-kampene på NRK og TV 2:

Plassering Kamp Seertall Kanal
1.. England - Russland 812.000 TV 2
2. Slovakia - England 803.000 NRK1
3. Sverige - Belgia 787.000 NRK1
4. Tyskland - Ukraina 742.000 NRK1
5. Frankrike - Romania 727.000 TV 2
6. Tyskland - Polen 722.000 NRK1
7. Portugal - Island 715.000 TV 2
8. Frankrike - Albania 710.000 NRK1
9. Portugal - Østerrike 663.000 NRK1
10. Sveits - Frankrike 659.000 TV 2