Aller Media og Egmont har lenge rivalisert i magasinmarkedet, og det preger også konkurransen på nett. Klikk.no, som ble lansert med brask og bram i 2007,  har lenge vært størst, men i løpet av ett år har KK.no tettet gapet helt på mobil. I forrige uke var KK.no ifølge TNS Gallups mobilliste for første gang størst av de to konkurrentene med 139.257 unike brukere i snitt per dag.  Klikk.no hadde 134.897 unike brukere i snitt per dag (se bilde lengre nede i artikkelen). Også på desktop har KK tatt innpå Klikk.no, viser TNS Gallups toppliste.

Ansvarlig redaktør i KK.no og sjef for Aller Medias ambisiøse digitale kvinnesatsing, Gjyri Helén Werp, ble hentet fra erkekonkurrenten Egmont Publishing i 2008. Hun fryder seg over at KK.no vokser kraftig på nett.

- Eventyrlig vekst føles bra!
- Trafikkveksten kommer først og fremst som effekt av en langsiktig satsing hvor vi brukte hele 2015 på å utvikle neste versjon av KK.no. Å få en eventyrlig vekst av unike brukere på hele 43 prosent på mobil, føles bra! Men først og fremst handler det om mer og bedre innhold. Det jobbes hardt hver dag med å utvikle nettjournalistikken vår, hvor målet er å engasjere, gi mening, oppdatere og inspirere leserne våre innen livsstilsområder som helse, kosthold, trening, mat, mote og skjønnhet, i kombinasjon med solid featurejournalistikk og kommentarstoff. Med andre ord en miks av dybde og sterke historien og lettere inspirasjons- og underholdningssaker, sier Werp til Kampanje.

- Betyr det mye å bli større enn Egmonts Klikk.no?

- Vi har langt større ambisjoner enn dette. KK.no er Aller Medias digitale kvinnesatsing, og det er ingen hemmelighet at vi ønsker å ta en sterk posisjon i dette segmentet. Nå er vi Norges niende største nettsted, og er en av de virkelig få - jeg vil si den eneste merkevaren for kvinner i magasinbransjen - som har klart transformasjonen over i digitalt format med bærekraftig økonomi, sier Werp, som understreker at hun er lite opptatt av hva Klikk.no driver med.

 - Personlig skjeler jeg konsekvent aldri mot konkurrentene når jeg jobber med utviklingen av et produkt, men konsentrerer meg fullt og helt om å skape det universet jeg og redaksjonen min tror kvinner vil lese, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mobile first: - Dette grepet har vært avgjørende for å skape en best mulig brukeropplevelse på plattformen som er i størst vekst, sier Gjyri Helén Werp.

I januar skrev Kampanje at Aller Medias store, digitale kvinnesatsing, KK.no, fikk ny logo og design, ny strategi og revitalisert innhold.

- Først og fremst har vi mobiltilpasset KK.no. Dette grepet har vært avgjørende for å skape en best mulig brukeropplevelse på plattformen som er i størst vekst. Min visjon var å videreføre den gode magasinfølelsen fra papir over på digitale plattformer med et rent, estetisk design, sømløs flyt av saker i en uendelig feed, store bilder og færre, men store annonseformat som gir høy inscreen-verdi og god respons. Dette har lykkes, og faktisk gitt oss internasjonal oppmerksomhet, blant annet hos Google UK hvor KK.no nå har blitt et globalt «show case» der.

 Les også: KK blir ny på nett

Les også: Werp slutter som KK-redaktør

Slik er styrkeforholdet mellom Klikk.no og KK.no på mobil

 

 Avstanden har krympet helt: Denne tabellen viser utviklingen i styrkeforholdet mellom Klikk.no og KK.no på mobil det siste året.

- Har lagt om vår strategi
- Jeg er ikke overrasket over vår eller KKs trafikkutvikling, sier digitalredaktør Monica Lid i Egmont Publishing til Kampanje.

At KK.no har tatt igjen forspranget og ifølge TNS Gallups nettmåling Scores var større enn Klikk på mobil i forrige uke tar hun med knusende ro.

- Vi har helt bevisst lagt om vår digitalstrategi og jager ikke klikk på samme måte som før. Det betyr også at vi har endret vår betalstrategi i sosiale medier, hvor nettsteder som KK.no henter mange lesere. Sidevisninger alene er rett og slett ikke verdifulle i annonsemarkedet.  I fjerde kvartal så vi, i likhet med mange andre medier, en kraftig endring i det digitale annonsemarkedet. Dermed er det blitt enda viktigere å jobbe med verdiskapende trafikk, nå ut til våre målgrupper og befeste våre sterke posisjoner der. Og det begynner vi å bli skikkelig gode på, sier Lid til Kampanje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mener KK går i gamle spor: Monica Lid, digitalredaktør i Egmont Publishing, synes det virker som Aller Media-eide KK.no satser som en strategi som Klikk.no har forlatt.

- Løper ikke etter klikkene hele tiden
Egmonts digitalredaktør mener Aller Medias KK.no tenker slik Egmont gjorde med Klikk.no før.

- Vi har valgt en annen retning, mens KK.no ser ut til å satse slik vi gjorde tidligere. Jeg vet ikke nøyaktig hvor mye trafikk de kjøper på Facebook og hvor mye de henter via sine samarbeidspartnere, men vi har konkludert med at denne modellen ikke er bærekraftig. Selvsagt er det gøy å ha høye tall, men det som virkelig teller er å ha relevant trafikk. Det viktigste for oss nå er at vi leverer god og relevant journalistikk for riktige målgrupper. Som en med journalisthjerte må jeg si at det er deilig å ha fullt fokus på journalistikken og ikke løpe etter klikkene hele tiden, sier hun

- Vi kjøper kun en liten andel trafikk
KK-sjef Gjyri Helén Werp avviser at de kjøper masse trafikk på Facebook.

- Vi har en veldig konservativ holdning til boosting på Facebook. Vi kjøper kun en liten andel trafikk. Av totalen er dette forsvinnende lite. Det lille vi bruker er kun til eksperimentering for å raskere skaffe oss erfaring med hva som fungerer bra eller dårlig. Vårt fokus er å bygge organisk trafikk, og vi ser at vi treffer godt med de viktigste historiene våre. Dette inspirerer til kontinuerlig å jobbe med den gode journalistikken vår. Vi har selvfølgelig distribusjonstrafikk fra de andre Aller-nettstedene, men dette er tosidig; KK.no driver også trafikk til eksempelvis sol.no, db.no, seoghør.no og dinside.no, sier hun.

Monica Lid mener det ikke spiller noen rolle om Klikk.no eller KK.no er størst på topplistene.

- Vi betrakter egentlig ikke KK.no som en konkurrent, selv om et flertall av våre lesere også er kvinner. Klikk.no satser på forbrukerjournalistikk, med særlig vekt på bolig, helse, foreldre og mat, mens KK.no fremstår som et rendyrket kvinnenettsted. Tidligere, da vi styrte etter TNS Gallups topplister, så vi heller på Aftenposten som en slags konkurrent vi knivet med på størrelse, sier hun.

Hun påpeker også at TNS Gallups Scores-statistikk har vist for lave tall enkelte uker.

- Vi har gjort noen oppdateringer de siste månedene som har ført til problemer med enkelte script. Derfor er også tallene på TNS Gallups lister ikke vært helt korrekte enkelte uker. For å være helt ærlig så styrer vi etter andre måleverktøy enn Scores. Hvilke lesere vi når frem til, og hvordan er det viktigste for oss, sier Lid.

- Aller Medias nettsteder tjener penger
Werp lar seg ikke provosere av at Egmont neglisjerer KKs sterke vekst. I stedet kommer hun med et lite stikk.

- At Klikk.no har valgt å endre strategi, ser vi tydelig på tallene. Som Norges største nettsted for kvinner selger KK.no kun målgruppe, og vi ser at denne strategien gir god avkastning, gode priser og ikke minst god effekt for annonsørene.  Ellers jobber vi med flere initiativer for å skape lojalitet i målgruppen først og fremst gjennom CRM-aktiviteter som nyhetsbrev og personalisering, men også gjennom tett samarbeid med KK på papir, KK-mila og andre eventer, sier hun.

Werp forteller at Aller Medias nettsatsing er lønnsom.

- Alle nettstedene i Aller Media tjener penger. Også KK.no. Det er mange år siden seriøse nettsteder tapte penger. Når det er sagt, merker vi også nedgang i display-markedet, men har utviklet flere nye native content- annonseformater som har vist seg å være attraktive hos annonsørene, sier hun.

 KK.no er en egen rendyrket digital redaksjon som består av ni årsverk.

- Vi har nettjournalister med spisskompetanse innen helse, kosthold, mote, skjønnhet, sex, samliv og underholdning i tillegg til solide allround-journalister, forteller Werp.        

Hør Allers kvinnegeneral Ingrid Skogrand snakke om KKs digitalomstilling i Kampanjes podkast her: