Matblogger Ina-Janine Johnsen står bak bloggen Mat på bordet, som daglig deler oppskrifter i flere sjangre. I januar fikk hun den gjeve utmerkelsen «Årets matblogger» under Vixen blog awards 2015.
Johnsen får stadig henvendelser fra journalister og andre aktører som ønsker å dele bildene og oppskriftene hennes vederlagsfritt. Det syns ikke Johnsen er greit, og nylig skrev hun innlegget Kjære journalist, hvor hun snakker ut til alle som vil bruker materialet hennes uten å betale for det.
I innlegget heter det blant annet:
Så hyggelig at du synes at mine oppskrifter/ bilder er så fine at du kunne tenke deg å publisere de i ###magasin, ###nettsted, ###oppskriftssamling. Jeg tar det som et kompliment og en bekreftelse på at du synes mitt arbeid er av høy nok standard til å kunne erstatte arbeid du ellers ville ha betalt for. Og der kommer vi til kjernen av problemet med din henvendelse, for det er faktisk et problem at du ber meg å gi deg tilgang og bruksrett til mitt arbeid uten noen som helst form for kompensasjon.
- Det var en henvendelse for mye i samme sjangeren som fikk meg til å skrive innlegget. Jeg er med i en intern Facebook-side for matbloggere, og i den deler vi forespørsler fra journalister og andre. Da jeg la ut henvendelsen jeg fikk forrige uke var det mange reaksjoner fra bloggerne, sier Johnsen til Kampanje.
Matbloggeren sendte sitt standardsvar til journalisten, nemlig at det som forespurt var forbundet med et honorar.
- I tillegg til å svare journalisten skrev jeg blogginnlegget, for det vil aldri ta slutt om vi ikke forteller om dette på en større plattform. Det var også en praktisk motivasjon bak, i fremtiden kan jeg bare vise til dette når folk spør om de kan bruke stoffet mitt vederlagsfritt.
- Det har utviklet seg en ukultur
Johnsen er blogg på fulltid, er tilknyttet nettverket United Influencers, og har mellom 4-5000 unike brukere daglig. Hun syns ikke det er rettferdig at andre skal tjene penger på det hun bruker arbeidsdagen sin på.
- Journalisten som fikk det til å renne litt over spurte om å få et høyoppløselig bilde og en oppskrift, men kunne ikke garantere link til bloggen min. Det syns jeg ikke er godt nok. Det er flere bloggere som har delt innlegget mitt og delt positive kommentarer. Det var også en journalist som kommenterte under blogginnlegget mitt, men jeg opplever at vedkommende og andre journalister ikke forstår problemstillingen, nemlig at det er jeg som har rettighetene til mitt arbeid.
Johnsen sier praksisen kan ha utviklet seg fordi mange bloggere har vært «for greie», og at det derfor har utviklet seg en ukultur.
- Forespørsel om stoffgjenbrukt er ikke unikt blant matbloggere, det skjer med bloggere i alle sjangre. Mange har nok delt gratis, og derfor har det utviklet seg en ukultur hvor journalister tror at det er vanlig praksis at bloggere deler gratis.
- Hvor mange forespørsler tror du at du har fått fra journalister og andre aktører?
- Jeg har holdt på i 7 år, jeg får færre og færre, men det er kanskje fordi jeg er kjent og etablert og har sagt fra nok ganger. Når det er sagt vet jeg at det skjer daglig at matbloggere får henvendelser. Journalistene spør og spør til de får napp et eller annet sted.
Har også delt uten vederlag
Matbloggeren sier det har hendt at hun har delt bilder eller oppskrifter vederlagsfritt.
- Det kommer helt an på hvem som spør og hvordan, men det må være en avtale som er gunstig for begge i bunnen. Det er viktig at henvendelsen er åpen for dialog, men det opplever jeg at de ofte ikke er. Når det gjelder henvendelsen jeg fikk sist spurte journalisten om å få tilsendt et høyoppløselig bilde og kopiere oppskriften uten at bloggen kanskje ble nevnt, da er det for mye som er feil.
- I hvilke situasjoner deler du uten vederlag?
- For en stund tilbake hadde VG seksjonen lesernes VG helt nederst på nettsiden. Det var ekstremt trafikkdrivende om du fikk en oppskrift der. En gang ble min oppskrift delt, og trafikken gikk da direkte til min side, da er det greit. Jeg har også delt oppskrifter og bilder i forbindelse med de to kokebøkene jeg har gitt ut.
- Syns du det er forskjell på journalister og kommersielle aktører?
- En henvendelse er en henvendelse, jeg ser på avsenderen og hva slags muligheter som finnes innenfor forespørselen. Dersom jeg skjønner at noen har sendt ut forespørsel all-mass, og ikke gjort en jobb med å undersøke hvem jeg er og hvordan jeg jobber, da blir jeg irritert.
- Mange journalister mener nok at de hjelper deg ved å linke til bloggen, hva syns du om det argumentet?
- Enhver blogger må ta stilling til hvordan de ønsker å dele sitt arbeid. Det er stor forskjell på det VG gjorde med lesernes VG, og det jeg fikk forespørsel om nå. VG har en stor lesermasse og måten de presenterte bloggerens innlegg på lesernes VG var svært trafikkdrivende. Så ja, det stemmer at journalister hjelper bloggere om det er gjort på riktig måte.
- Kunne du nådd like bredt uten å bli nevnt i mediene, tror du?
- Det er usikkert, det vet jeg ikke. Jeg har nok fått en del drahjelp gjennom tiden, men da har stoffet blitt presentert på riktig måte.
Kommentér