Nylig skrev Kampanje om matbloggeren Ina Johnsen, som er lei av at journalister og andre aktører spør om å gjenbruke innholdet hennes gratis. Johnsen er blogger på fulltid, og driver bloggen Mat på bordet som er tilknyttet nettverket United Influencers. Hun har 4-5000 unike brukere daglig.

Les mer: - Det har utviklet seg en ukultur mellom bloggere og journalister 

Klikk.no er et av flere nettsteder som flittig deler oppskrifter fra bloggere. Didtalredaktør i Egmont og redaktør for Klikk.no, Monica Lid, sier nettstedet er opptatt av å ha ryddige avtaler på plass med alle bloggerne.

- Det er nok flere som prøver å skaffe seg rimelig innhold, men jeg tror ikke noen av de etablerte mediene ønsker det. Vi har inngått skriftlige avtaler med alle bloggerne som leverer innhold til oss.

Klikk: - Alle får kompensasjon
Lid sier at Klikk både bestiller oppskrifter, eller gjenbruker stoff fra bloggernes side.

- Får alle bloggerne som er tilknyttet dere penger?

- Alle som leverer til oss har en avtale om kompensasjon. Vi har forsøkt én løsning hvor avtalen var å drive trafikk til bloggen, men det var ikke hensiktsmessig for verken henne eller oss så den avtalen opphørte. Helt fra konseptutviklingen av nye blogger i Egmont-sfæren har vi vært opptatt av at innhold skal betales for. Jeg forstår svært godt Ina, men problemstillingen har så vidt jeg vet ikke vært oppe hos våre bloggere.

Lid sier at det er en større utfordring at noen bloggere leverer innlegg som inneholder skjulte kommersielle bindinger.

- Du ser innimellom at det er bloggere som ikke forstår rollen de har, og at de leverer samme sak både kommersielt og redaksjonelt, så der har vi også en opprydningsjobb å gjøre. Det har hendt at bloggere har fått honorar fra en sponsor, laget en oppskrift på vegne av denne, og solgt den til oss uten å gi beskjed om at de har fått penger fra en sponsor.

- Vi må sørge for at bloggerne ikke har laget en oppskrift som inneholder is fordi de har inngått en avtale med Diplom eller Hennig Olsen. Det er viktig for oss å sikre at alt stoff er bindingsfritt. 

Får støtte av bloggkollegaer
Johnsen får støtte av bloggkollegaer, blant annet Norges største matblogger Trine Sandberg.

- Jeg syns Inas innlegg er bra skrevet, og veldig relevant i forhold til hvordan flere av oss matbloggere opplever situasjonen, sier Sandberg til Kampanje.

Sandberg sier at hun sender tilbud dersom noen spør om å bruke innholdet hennes gratis.

- Jeg får som regel svar tilbake om at saken dessverre ikke har noe budsjett, og at de da heller kommer til å kontakte en annen matblogger. Det hender imidlertid at jeg gir fra meg oppskrifter og bilder til ideelle organisasjoner som ønsker det i forbindelse med et konkret prosjekt, hvis jeg synes det er et ok prosjekt å støtte. Og selvsagt så deler jeg oppskrifter og bilder dersom det er i tilknytning til et intervju eller lignende.


Svarer alle: Norges største matblogger, Trine Sandberg, svarer på alle forespørsler hun får. - Når jeg får henvendelser om stoffbruk svarer jeg alltid med et tilbud, sier hun. Foto: Gry Traaen

- Hva tenker du om å dele oppskrifter og bilder vederlagsfritt?

- Oppskriftene og matbildene mine er nå blitt mitt levebrød, og jeg har derfor fokus på egen blogg og kokebokprosjekter, og er ikke interessert i å jobbe gratis for store kommersielle aktører. Jeg tror ikke at folk flest skjønner hvor mye arbeid som ligger bak hver enkelt bloggpost. 

Hun utdyper:

- Når man er tidlig i bloggkarrieren blir man nok kjempehappy for at andre aktører ser en og ønsker å benytte ens oppskrifter. Slik opplevde jeg det selv, og jeg ser at det kan være en motivasjonsfaktor for ferske bloggere. På den tiden fikk man alltid en direkte link inn til bloggen, og en positiv effekt i form av økte besøkstall.

Selv om avtalen har vært klar mellom Sandberg og tredjeparter, har hun opplevd at dette har blitt brutt ved at oppskriftene deles flere steder enn avtalt.

- Jeg har opplevd flere tilfeller av at oppskriftene mine legges i oppskriftsbaser, uten at dette var avtalt i utgangspunktet, og uten link til min blogg. Jeg har de siste årene vært veldig bevisst på at jeg ønsker at mine oppskrifter skal leses på min blogg eller mine kokebøker, og gir derfor sjelden fra meg eller selger oppskrifter.

- Må betale
Julie Ilona Balas bak matbloggen Julies matblogg stiller seg bak både Johnsen og Sandberg. Hun deler noen ganger bilder dersom det linkes direkte til oppskriften på bloggen hennes. 

- De som ønsker å dele både bilde og hele oppskriften må de betale for det. Jeg gir ikke bort stoffet mitt vederlagsfritt mot «trafikk til bloggen».

Balas lever av å skrive bøker, lage oppskrifter og sitt eget cateringfirma Chikus catering. Hun tar oppdrag fra kommersielle aktører, men merker da alltid innlegg dersom de legges ut på hennes blogg. Hun lager også innlegg som brukes i aktørens kanaler. 


Passer på å merkeJulie Ilona Balas driver bloggen Julie matblogg, og har skrevet flere kokebøker. Hun tar også oppdrag fra kommersielle aktører, men merker alltid. Foto: Anne Valeur

- Når en aktør engasjerer meg for å utvikle oppskrifter for dem er det som regel aktøren som står som avsender av innholdet og jeg får ingen kreditering. 

Man har sett eksempler på at toppbloggerne taper på å ikke følge samme praksis som Johnsen, Sandberg og Balas. 

Matblogger Ida Gran Jansen og mat- og livsstilsblogger Vibeke Klemetsen ble tidligere i år vraket fra den gjeve kåringen Vixen blog awards fordi de ikke merket innlegg godt nok.

Jansen merket ikke tydelig nok at hun var ambassadør for Melange, og Klemetsen merket ikke godt nok at hun var sponset av et supematmerke.