2016 er blitt året der den digitale transformasjonen for alvor har rammet tv-bransjen. Alle de store kommersielle tv-konsernene har gjennomført eller skal gjennomføre betydelige kutt, i TV 2 skal det kuttes så mye som 350 millioner kroner, og nå sprer kuttene seg til produksjonsbransjen.

Som Kampanje tidligere har skrevet har Rubicon TV slanket staben sin betydelig. Nylig ble det kjent at også Nordisk Film og TV må nedbemanne med omkring halve staben.

Les mer: «71 grader Nord»-produsent må slanke staben

Les også: Rubicon slanker staben i tøffere tv-tider

- Bra med generasjonsskifte
NRK P3s redaksjonssjef tv og «Skam»-ansvarlig, Håkon Moslet, mener omstillingen kan være positiv for bransjen på lang sikt.

- Tv-bransjen er preget av mye gammel tankegods. Det er brutalt å si, men kanskje er det bra at det kommer et generasjonsskifte i produksjonsbransjen og at man får inn folk som i mye større grad har den digitale tankegangen i blodet. Det har vært en voldsom reproduksjon av gamle ideer i tv-bransjen. Det er et paradoks at det er i huset fra 1934 på Marienlyst at mye av nyskapingen skjer, sier Moslet.

Fredag gjestet han Kampanjes podkast Kampanjecast, der han møtte MTG TVs programdirektør Andreas Bakka Hjertø.

Moslet viser til at P3 har vunnet prisen for årets nyskaping på Gullruten de siste tre årene, sist med «Skam».

- Jeg synes ikke det er spesielt rart at dere vinner innovasjonsprisen. Hvis en kanal som NRK ikke hadde gjort det, hadde det vært et problem med de ressursene og mulighetene dere har, svarer Bakka Hjertø, som gjestet podkasten for å snakke om hvordan de samler et ungt publikum på nett med «Paradise Hotel».

- Jeg forstår veldig godt hvorfor, vi er veldig flinke, sier Moslet.

- Og dere har veldig mye penger, svarer Bakka Hjertø.

- Vil ha flere timer
MTG-direktøren tror ikke totalinvesteringene til tv-kanalene hos produksjonsbransjen har gått betydelig ned.

- Men vi vil ha flere timer ut av innholdet på flere plattformer. Da må man bemanne annerledes. For vår del, hvis programmene ikke når en kommersiell målgruppe, så har det ikke livets rett, sier han.

- Hvilket innhold er det som forsvinner i overgangen fra lineær-tv til strømme-tv?

- Hvis man snur på det, så ser vi  at drama går utrolig bra, også digitalt. Det er helt sikkert en sjanger det vil produseres mer av, sier Moslet.

- Tradisjonelle magasinprogrammer har nesten forsvunnet fra tv. Hva som skjer med nyheter er helt åpent. Der er ikke tv lenger førstekilden.

Hør podkasten her, og husk at du som alltid kan abonnere på og høre alle episodene av Kampanjecast på iTunes,  Acast eller andre steder du finner podkaster. Kampanjecast produseres av Rubicon for Kampanje.