Tilsynet med allmennkringkasterne for 2015 viser at både NRK, TV 2, P4 og Radio Norge i det store og hele ivaretar sine allmennkringkastingsforpliktelser. Det kommer frem i den årlige vurderingen av allmennkringkastingen i Norge.

- Allmennkringkastingsrapporten viser at NRK og de kommersielle aktørene samlet sett sørger for et bredt allmennkringkastingstilbud i Norge. Medietilsynet vil ikke reise tilsynssaker etter årets gjennomgang av allmennkringkastingsoppdragene, sier Tom Thoresen, direktør i Medietilsynet. 

Her kan du lese årets allmennkringkastingsrapport

Ifølge tilsynet hadde NRK et bredt innholdstilbud for alle aldersgrupper. NRK produserte blant annet nyskapende programkonsepter spesielt tilpasset unges mediebruk.  Også TV 2 får godkjent gjennom sin satsing på norsk drama og viste flere norske dramaproduksjoner. Kanalen hadde også et omfattende sports- og nyhetstilbud.

De norske radiokanalene P4 og Radio Norge har også krav på seg om programmer «av allmenn karakter og interesse» og tilsynet mener de to allmennkringkasterne på radiosiden oppfylte disse kravene i tillegg til at de får ros økningen i antall nyhetssendinger fra året før.

- Det er litt pekefinger
Selv om allmennkringkastingstilbudet i 2015 var godt, var det også enkelte mangler eller svakheter hos alle kringkasterne. NRK får påpakning for ikke å ha oppfylt kravet om 25 prosent innhold på nynorsk, mens TV 2 får kritikk for at kravet om 50 prosent norskspråklige programmer ikke oppnås.

- Det er veldig stor forskjell på kravene til de ulike kanalene. Vi reiser ingen tilsynssaker, men det er litt her og litt der vi peker på, sier direktør for konsesjon og tilsyn, Gudbrand Guthus, til Kampanje. 

- Så litt pekefinger til allmennkringkasterne? 

- Det er litt pekefinger, men vi går ikke lenger enn pekefingeren. Det er ikke så veldig langt unna kravene og vi ser at det gjøres tiltak for å forbedre seg. Det er hovedgrunnen til at det ikke reises saker, sier han.

Guthus sier han likevel er overrasket over at norskandelen til TV 2 faller. TV 2s norskandel i 2015 falt til 47,5 prosent, en nedgang på nesten seks prosentpoeng. Det til tross for mange store dramasatsinger som blant annet «Frikjent». 

- Det er litt overraskende at det ble slik. Det er litt spesielt, sier han, 

Når det gjelder radio etterlyser Medietilsynet mer programmer «for smale grupperinger». P4 hadde ikke egne programmer for smale grupper, og Radio Norge hadde i 2015, som i 2014, svakheter i oppfyllelsen av kravet om lokalisering utenfor Oslo.

- Allmennkringkasting i endring
Samtidig er det en kjent sak at allmennkringkastingen i Norge kommer til å bli mindre kravspesifikk i årene som kommer først og fremst gjennom den nye midlertidig avtalen om  kommersiell kringkasting og overgangen til DAB på radio.  Også for NRK har det vært gjennomført en bred gjennomgang av NRKs oppdrag med påfølgende forslag til endringer, og det skal tas stilling til framtidig finansieringsmodell for den offentlige allmennkringkasteren.

- Noe av det som er interessant er at mange av kravene til allmennkringkasting faller bort som blant annet norskandelen til TV 2.  I den nye midlertidige avtalen for kommersiell allmennkringkasting som er lyst ut er ingen forpliktelser på overordnet nivå. Det eneste er jo kravet om egenproduserte nyheter for lokalisering i Bergen kan vanskelig kalles allmennkringkasting, sier Guthus.

Selv om vakthunden i Fredrikstad ikke skal mene så mye om utviklingen og de politiske beslutningene på området, sier Guthus at det er tilsynets oppgave «å jobbe for en sterk allmennkringkasting i Norge.»

- Vi har NRK som en sterk allmennkringkaster samtidig som kommersiell allmennkringkasting har vært et nyttig supplement for å få et bredt tilbud. Nå faller imidlertid kravene bort på kommersiell radio, i hvert fall slik det ser ut nå, og det legge heller ikke opp til noen krav om allmennkringkasterprofil på tv i den midlertidige avtalen.  

- Å vurdere allmennkringkasting fremover blir en enkel jobb fremover?

- Vi skal gjøre en vurdering for inneværende år og NRK vil fortsatt være stort. Men for den kommersielle allmennkringkastingen vil mye falle bort slik det ser ut nå, sier han.