11. desember går Nobels Fredspriskonsert av stabelen på Telenor Arena. Konserten ble arrangert for første gang i 1994, og har blitt avholdt hvert år siden (med unntak av 1995). Sendingen distribueres både live og i opptak i en rekke land over hele kloden, og når mange hundre millioner husstander.

NRK har sendt konserten hvert år siden 1994, i snitt har 60 prosent av seerne siden 2000 vært over 50 år.

Nå ønsker arrangøren å nå et yngre publikum, og har derfor tatt flere grep.

- Hensikten med Nobels Fredspriskonsert er å forsterke budskapet om Nobels Fredspris og Nobels Fredspris vinner til et globalt publikum. Vi flyttet i fjor konserten til Telenor Arena for å gjøre den til en folkefest som «alle» kunne få ta del i, åpnet for gunstige familie- og barnebilletter, og har i år lansert Young Talent Act, forteller Dag Hvaring, pressekontakt for Nobel Fredspriskonsert.

Young Talent Act er fra og med 2016 en fast del av Nobels Fredspriskonsert . Målet er å bruke unge, internasjonale talenter med tyngde og musikalsk kraft til å engasjere de yngste for fredens sak. I år er det de populære tvillingbrødrene Marcus & Martinus som skal opptre på konserten. Marcus & Martinus blir en del av den tv-sendte konserten – og vil i tillegg holde en mini-konsert rett før det offisielle showet starter på Telenor Arena.

Saken fortsetter etter bildet.

Dag Hvaring i Warner Bros er pressekontakt for Nobels Fredspriskonsert. Foto: Warner Bros

Skal strømme konserten på Youtube
For andre år på rad skal konserten også strømmes på Youtube for å trekke et yngre og mer internasjonalt publikum.

 - De voksne generasjoner i store deler av verden har vokst opp med, og kjenner svært godt til, Nobels Fredspris og Nobels Fredspriskonsert. En av de viktigste årsakene er et forholdsvis homogent globalt mediebilde med aviser, radio og etter hvert regulære tv-sendinger på 50-tallet. Store deler av den industrialiserte verden har hatt konsistente lese, lytte og seermønster i mer enn tre generasjoner, sier Hvaring.

Han utdyper:

- I dag er dette totalt forandret. Den oppvoksende generasjon bruker ikke tid på aviser, radio eller TV, men henter fragmenter av informasjon fra et antall digitale mediekanaler og –flater. Å nå denne generasjonen, og sørge for at de vokser opp med kjennskap til Nobels Fredspris og at de bryr seg om og vil engasjere seg i fred, er en betydelig utfordring. Budskapene må formidles gjennom de kanaler og flater barn og unge benytter. I tillegg bør budskapene formidles av ambassadører og opinionsdannere som har barn og unges oppmerksomhet. Nobels Fredspriskonserten kan gjøre dette gjennom musikk og unge talenter som barn og unge lytter til.

Palestinsk-amerikansk programleder
Det er den palestinsk-amerikanske Youtube-profilen Haifa Beseisso som skal lede sendingen.

- Haifa fra Dubai er en up-and-coming Youtube-profil som passer perfekt inn i Nobelkonserten. Hun oppfordrer til fred og glede i videoene sine, er multikulturell og  umulig å ikke bli glad i. Hun har også tyngde til å lede sendingen, og presentere Nobelkonserten for et nytt publikum. 

I fjor var det Derek Muller, som står bak Veritasium-kanalen på YouTube, som var vert. Hvaring mener valg av vert er viktig for at budskapet formidles på riktig måte.

Det er den palestinsk-amerikanske Youtube-profilen Haifa Beseisso som skal lede Youtube-strømmingen av Nobels Fredspriskonsert.

- Å nå de yngre generasjonene, sørge for at de vokser opp med kjennskap til Nobels Fredspris og at de bryr seg om og vil engasjere seg i fred, er en betydelig oppgave. Budskapene må formidles gjennom de kanaler og flater barn og unge benytter. I tillegg bør budskapene formidles av ambassadører og opinionsdannere som har barn og unges oppmerksomhet.

Satser på å nå 15 millioner
I fjor var det omtrent 20.000 mennesker som så sendingen live. Langt flere har sett opptaket i etterkant – i løpet av 2016 har 15 millioner sett opptaket. Warner Bros forventer høyere tall på året sending.

- Selv om live-sendingen sendes på et ugunstig tidspunkt for enkelte land og kontinenter, for eksempel Colombia, USA og Asia, forventet vi en liten økning av live-seing, og en betydelig økning av views på kanalen i etterkant.

- Hvem er målgruppen for Youtube-sendingen?

- På Youtube har showet størst reach i segmentet 17-35 år, mens de lineære tv-seningene som årlig når mange hundre millioner seere har tradisjonelt noen høyre alderssegmenter.

Hvaring mener videre at Nord- og Sør Amerika, Europa, Asia/India er markeder som viser stor interesse for konserten på YouTube. 

Seertall på NRK svinger
Seertallet på Nobelkonserten svinger år for år, men nådde en topp i 2004 da 966.000 så på og i 2009 da 919.000 så på. I fjor var det 679.000 som fikk med seg konserten.

I snitt har 60 prosent av seerne siden 2000 vært over 50 år.

- Som vanlig for tv og NRK1, når man har mange seere må det være en del over 50 for å få det til, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

12 prosent av seerne på Nobelkonserten har vært under 30 år. 

Fakta om Nobels Fredspris

  • Prisen er omtalt som den mest prestisjefylte prisen i verden, og har hedret ikoner som Martin Luther King, Mor Teresa, Nelson Mandela, Mikhail Gorbachev, Desmond Tutu og en rekke andre bemerkelsesverdige personer og organisasjoner.
  • Nobels Fredspriskonsert har i 23 år blitt arrangert til ære for prisvinnerne.  
  • Nobels Fredspriskonsert arrangeres 11. desember i Telenor Arena. 
  • Konserten presenteres av Nobels Fredspris Forskning og Informasjon, og produseres av Warner Bros. og Gyro.
  • Arrangementet når i gjennomsnitt flere hundre millioner husstander verden over.