NRK følger opp suksesserien «Nobel» med en ny storstasing i januar. Denne gangen vil handlingen foregå under osloborgernes føtter, nærmere bestemt i den nedlagte T-banestasjonen Valkyrie plass.

I serien «Valkyrien» spiller Sven Nordin legen Ravn som blir satt i en rekke etiske dilemmaer når den eneste redningen for hans dødssyke kone er at han går under jorden – og etablerer en illegal klinikk.

- Kjærlighet og frykt
Å gå under jorda har sin pris. Ravn må også behandle en rekke lyssky pasienter, som bringes inn av dommedagsfantasten Leif, for å finansiere behandlingen av kona. Leif (i Pål Sverre Hagens skikkelse) jobber i Beredskapsetaten i Oslo og er tilrettelegger for Ravns hemmelige klinikk. Han bringer etter hvert inn en del personer som av ymse årsaker ikke kan oppsøke det etablerte helsevesenet.

Ravn blir bedt om å ikke stille spørsmål, men det er opplagt at karakterene tilhører byens underverden.

– Hovedtemaene som tas opp i filmen er kontrasten mellom tradisjon og innovasjon, og mellom kjærlighet og frykt, sier produsent for NRK, Tone Rønning til NTB.

NRK står bak 60 prosent av finansieringen
Handlingen i serien, som har et budsjett på 63 millioner kroner, tar oss altså med til hovedstadens T-banenettverk. Rikskringkasteren har selv stått for 60 prosent av finansieringen.

T-banestasjonen Valkyrie plass, som ligger mellom Nasjonalteatret og Majorstuen stasjon i Oslo, har vært stengt siden 1985. Stasjonen ble bygget som følge av at en stor del av gateplanet raste ned under bygging av tunnelen gjennom sentrum i 1912, og med det gjorde plass til det som i dag omtales som en av Oslos to spøkelsesstasjoner.

I seriens opptakt jobber Ravn som kirurg på akutten. Men når legene nekter å gi kona behandling for livstruende sykdom, ettersom behandlingen så langt ikke er testet ut på mennesker, bryter han opp fra jobben. Han må iscenesette konas død for selv å kunne behandle henne – i Valkyrien.

Ifølge norrøn mytologi var valkyrier dødsvetter som ble sendt ut av Odin for å bestemme hvem som skulle falle i kamp.

Og det kan se ut til at Ravn blir nødt til å måtte ta noen valg på liv og død.

- Veldig annerledes enn det vi har gjort før
Leif, som på sin side tror at dommedag nærmer seg, forbereder seg på at samfunnet slik vi kjenner det skal kollapse.

– Vi er de siste dagers heldige. Vi tjener mer og vokser fortere enn alle som gikk før oss. Alt er nytt og alt er bedre enn det gamle. Og en dag er den siste dagen over, sier han i seriens trailer.

Legen og dommedagsfantasten må dermed stå side om side i møte med en rekke problemstillinger knyttet til den illegale klinikken. Blant annet får Ravns stedatter en anelse om at han har noe på gang, og hun er fast bestemt på å finne ut hva. Samtidig er Leif knyttet til et bankran som politiet begynner å nøste opp i.

– Dette er veldig annerledes enn det vi har gjort før. Det tar opp det gapet mellom grupperinger i samfunnet, som er veldig relevant i dag. Det dreier seg om hva som beveger seg rett under overflaten, sier Rønning.

Serien produseres av Tordenfilm as og er finansiert av NRK, Norsk filminstitutt, Nordisk Film & TV Fond, About Premium Content, Storyline Studios, Fridthjof Film og Tordenfilm.