Adblock – eller annonseblokkering – er et voksende problem for norske mediehus. 34 prosent av norske internettbrukere oppgir nå at de har tatt i bruk et annonseblokkeringsverktøy. Det viser ferske tall fra AudienceProject, som har gjort et dypdykk i annonseblokkering på tvers av de nordiske landene.

34 prosent er en økning fra tidligere, lignende undersøkelser. Mediavision rapporterte om en andel på 30 prosent i vår.

Andelen er også høyere enn i Danmark og Finland, der den er på henholdsvis 29 og 30 prosent, men lavere enn i Sverige, som «leder an» med hele 43 prosent. I Sverige har trenden også for alvor nådd kvinner og eldre målgrupper, i motsetning til de andre nordiske landene.

Les også: - Konkurrerer internt om å finne den beste adblockeren

Tror Norge tar igjen Sverige
Martin Kokholm i Audience Project sier til Kampanje at de forventer at Norge vil ta igjen Sverige innen et år.

- Vi forventer at Sverige vil sakke opp farten på grunn av anti-adblock-tiltak. På grunn av det, tror vi Norge vil ta igjen Sverige i løpet av neste år.

Trøsten er at bruken er mye høyere i USA. Der oppgir 52 prosent at de tar i bruk annonseblokkeringsverktøy.

- Vil vi etter hvert nå et tilsvarende nivå her?

- Det er lite sannsynlig. Det er store forskjeller mellom Norden og USA, og vi tror det vil være enklere å bekjempe adblockere i mindre markeder som Norden.

Les også: Ny rapport: 30 prosent bruker adblock i Norge

Mindre faktisk bruk
Én ting er imidlertid hva folk svarer når de blir spurt. AudienceProject har også undersøkt hvor mange sesjoner der annonseblokkering er i bruk. Svaret viser at det er et gap mellom hvor mange som oppgir å bruke adblock og hvor mange sesjoner som faktisk forstyrres. På desktop har analyseselskapet funnet at 19 prosent av sesjonene blokkeres i Norge. Det er en vekst på fire prosentpoeng fra første kvartal i år.

Audience Project har kartlagt faktisk bruk av adblock ved å legge inn en annonse i undersøkelsen med en sporingspixel som måler hvor mange ganger annonsen har blitt blokkert.

Andelen blokkerte sesjoner er den samme i Norge og Sverige, til tross for at flere oppgir at de blokkerer annonser i Sverige.

- Hvorfor er det sånn?

- Vi tror forsøkene på å bekjempe adblockere i Sverige gjør at flere har inaktive annonseblokkeringsverktøy, eller på andre måter ser på seg selv som adblockere, selv om verktøyet ikke nødvendigvis er aktiv på alle eller noen av brukerens plattformer for øyeblikket, sier Kokholm.

Fortsatt minimalt på mobil
På smarttelefon er antall blokkerte sesjoner på et mye lavere nivå. 13 prosent av norske brukere oppgir at de tar i bruk adblock på mobil, men bare i tre prosent av sesjonene klarte AudienceProject å spore annonseblokkeringsverktøy. Det er på samme nivå som i første kvartal i år.

- Det er litt paradoksalt at mindre skjermer med mobildatapakker nesten ikke har adblocking, men vi tror det er flere grunner til det. Blant annet er annonsene mindre forstyrrende og det er vanskeligere å installere adblockere. Dersom mediehus beholder dagens formater og avstår fra å skape merkbart dårligere brukeropplevelser, tror jeg ikke vi vil se adblocking på samme nivå som vi ser på datamaskiner i dag.

Over 8.000 har tatt del i undersøkelsen, som ble gjennomført i tredje og fjerde kvartal i år.