Modern Times Group (MTG) er blant Nordens største mediekonsern og eier TV3, Viasat4, betal-tv-plattformen Viasat og P4 i Norge. Nå vurderer angivelig MTG ifølge det svenske medienettstedet Resumé å selge sine tradisjonelle tv-kanaler i Norden, de såkalte fri-tv-kanalene.. Det vil si TV3 og Viasat 4 i Norge.

MTG skal ha gått ut med et prospekt til flere potensielle kjøpere i vår og prospektet skal fortsatt være ute i markedet. Da skal mediekonsernet har tilbudt MTG TV for en ukjent sum. Prospektet skal ifølge Resumé omfatte samtlige fri-kanaler i Norden. Et mulig salg skal ikke omfatte betal-tv-kanalene, Viaplay eller de digitale tilvekstselskapene i MTGx.

- Rykter og spekulasjoner kommenterer vi aldri, sier MTGs kommunikasjonssjef Jessica Sjöberg til Resumé.

Kuttet stort
MTG har det siste året investert tungt i kjøp av rettigheter og selskaper innen e-sport. Samtidig har MTG kuttet pengebruken på programsatsingene i de tradisjonelle kanalene. MTG TV gjennomførte også nedskjæringer i fjor for å øke lønnsomheten. Kuttene omfattet også Norge.

Les også: Rønningen rydder i MTG

Konsernsjef Jørgen Madsen Lindemann i MTG omtale kuttene i 2015 som  «smertefulle, men nødvendige». Nedskjæringene ga en effekt på rundt 600 millioner svenske kroner i år. 

- Vi har gjennomført betydelige endringer i konsernet i 2015, som en del av vår reise fra å være en tradisjonell kringkaster til å bli et bredt digitalt underholdningsselskap. Dette har vi gjort på toppen av det solide fundamentet i vår kjernevirksomhet, som vi har styrket ytterligere ved å legge til mer sport-, serie- og film-innhold, investere i våre tekniske plattformer, og legge til nye kanaler og tjenester, sa Lindemann i en resultatmelding om fjerde kvartal 2015.

Les også: Sommer-OL satte fart i MTG-salget

Selger tv
Tidligere i år solgte MTG sine aksjer i russiske CTC Media og konsernet kvittet seg nylig med sin fri-tv-virksomhet i Afrika. Salg av MTGs tsjekkiske tv-selskap skal også være på trappene. Bulgaria og Baltikum står ifølge Resumé videre for tur.

Sist gang det ble solgt et stort antall tv-kanaler på det nordiske markedet, var for fire år siden da amerikanske Discovery bladde opp rundt ti milliarder kroner for en rekke nordiske tv-kanaler i TVNorge-familien. Prisen tilsvarte ti ganger resultatet den gangen. 

Hvilke prisforventninger MTG sitter med er ikke kjent, men dersom svenskene håper på noe av det samme, vil det si en pris på seks-syv milliarder kroner. I 2015 gikk MTGs fri-tv-kanaler med et overskudd på 667 millioner svenske kroner. 

Les også: Discovery kjøper TVNorge

Vokser på børsen
Det er heller ikke godt å vite hvem som eventuelt kunne være fristet til å legge et visst antall milliarder kroner på bordet for å kjøpe MTGs tv-kanaler, utover de sedvanlige private equity-selskapene og de allerede eksisterende aktørene på det nordiske tv-markedet. Det er Discovery, Bonnier og Egmont. 

MTG som konsern har i dag en markedsverdi på drøye 18 milliarder svenske kroner og aksjen har utviklet seg svært positivt det siste året med en oppgang på rundt 25 prosent.