Donald Trump overrasket alle da han ble valgt til president i USA. Verken meningsmålinger eller USA-eksperter klarte å forutse valgseieren til eiendomsmogulen og realitykjendisen.

Også norske medier har fått kritikk for at de ikke har klart å plukke opp strømningene i det amerikanske samfunnet som til slutt avgjorde valget. Torsdag måtte NRK stå til rette for sin dekning foran Kringkastingsrådet. Det har kommet inn 57 klager til rådet på NRKs dekning; 48 på NRK generelt og 9 klager på NRK Super. Klagerne mener dekningen har vært «så partisk at det nærmer seg en Monty Python-sketsj», «ensidig trakassering» og at den har gitt «gir et forvridd bilde av Donald Trump», ifølge rådets leder Per Edgar Kokkvold.

Utenrikssjef Knut Magnus Berge i NRK var på plass for å forsvare satsingen, som er den største utenrikssaken NRK noensinne har dekket.

- Dette har vært den største nyhetsbegivenheten i år og det er ingen tvil om at det har det også vært for oss. Vi har hatt flere folk i USA enn noen gang før, sier han.

Én av dem, Anders Tvegård, var også tilstede på Kringkastingsrådets møte. Korrespondentene var ifølge Berge innom mellom 10 og 20 delstater i løpet av valgkampen.

Les også: NRK måtte svare på kritikk mot «Pengepredikanten»

- En spektakulær kandidat
Knut Magnus Berge startet med å slå fast det åpenbare:

- Det er ingen tvil om at vi hadde mer dekning av Donald Trump enn av Hillary Clinton, sier han.

Det forklarer han på følgende måte:

- Vi hadde en spektakulær kandidat, som utmerket seg både med ganske ytterliggående politiske standpunkter og ikke minst tedde han seg på en måte som var svært uvanlig. Jeg minner om at han i hele denne perioden brukte kallenavn på alle sine motstandere, sier Berge.

Knut Magnus Berge i NRK argumenterer for at dekningen av Clinton har vært mer normal, mens dekningen av Trump skiller seg ut fordi han var en helt uvanlig presidentkandidat.

- Han hadde en tilnærming ingen har sett før som ropte på kritisk journalistikk. Han hadde også en rekke annerledes ytterliggående utfordrende utspill. Muren mot Mexico er mye omtalt, han sådde tvil om NATO, ønsket å skrote en rekke handelsavtaler og tok til orde for å fengsle sin motstander. Alt dette gjør han helt ulik alle kandidater vi har sett før. Det er ikke til å undres over at det var mye dekning, og mye kritisk dekning, av han.

Les også: NRK vant da seerne stemte med fjernkontrollen

Fikk også kritikk
NRK fikk stort sett ros for dekningen fra medlemmene i Kringkastingsrådet.

- Jeg vil takke NRK for valgdekningen. Jeg føler at her har vi virkelig fått valuta for lisenspengene. Jeg er dypt imponert over mengden og kvaliteten på det som har vært laget, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold mener den uvanlig store dekningen av Trump har vært på sin plass.

- Jeg har personlig ingen kritiske synspunkter på dekningen av Trump. NRK skal være politisk nøytral, men ikke nøytral hva gjelder rett og galt, sannhet og løgn, anstendighet og uanstendighet. Det er ikke tilfeldig at alle, både de to presidentene Bush, Mitt Romney og John McCain nektet å støtte Trump, sier Kokkvold.

- Dette er en helt uvanlig kandidat som drev mobbing og som må regne med at en kritisk presse fulgte han spesielt, legger han til.

Kokkvold mener imidlertid dekningen av Hillary Clinton fortjener kritikk.

- Jeg er helt sikker på at NRK underkommuniserte den alminnelige misnøyen mot Hillary Clinton. Hun var ikke en så normal kandidat som man har forsøkt å fremstille henne. Hun var elitekandidaten i en periode der amerikanerne mer enn noen gang rettet seg mot elitene, sier Kokkvold.

Det mener også Frp-politiker Finn Egil Holm.

- Det har vært noe politikk, men mest brød og sirkus, sier han.

- Det er et par forhold jeg synes ble for dårlig dekket. Et av dem er at Hillary Clinton er en historisk upopulær kandidat i USA. Det andre er hele debatten som har rast om hva eliten er. Det mener jeg også har blitt underkommunisert.

Har lært av meningsmålingssmell
Berge viser til at både det lekkede videopptaket av Trump, der han beskriver aggressiv seksuell adferd, og saken om at FBI ville se på Clintons e-poster på nytt, ble behørig dekket på tampen av valgkampen. Han avviser at NRK har vært en del av en ukritisk heiagjeng til Clinton.

- Da det var saker som var negative om Clinton, mener jeg vi tilnærmet oss dem også, både kritisk og med et omfang som matchet den tilsvarende dekningen av Trump, sier han.

NRK forholdt seg i hovedsak til Real Clear Politics for å fange opp hvilken vei meningsmålingene svingte i valgkampen, men brukte også Nate Silvers 538 flittig.

- Det har vi gjort fordi vi over tid har funnet at de har vært flinke til å treffe, sier Berge.

- Men det er ingen tvil om at Trump vant valget, det skjedde legitimt og det ble ikke fanget opp. Det er en viktig lærdom. Vi må være mer kritiske mot meningsmålinger, legger han til.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener man ikke må glemme nyansene i valgresultatet.

- Ja, nesten alle tok feil, men ser man på resultatene fikk Hillary Clinton to millioner stemmer mer enn Donald Trump. Dersom 0,2 prosent hadde stemt annerledes i i Pennsylavina, og 0,7 prosent i Florida, så hadde resultatet vært annerledes. Jeg sier ikke at man ikke skal reflektere over nyansene, men det er helt utrolig hvordan hele forklaringsmodellen endrer seg når det ender på den ene eller den andre måten. Det var flere nyanser her og et tett løp, og det må vi huske på når vi skal evaluere, sier han.