Idet TV 2 slo av kameralyset for sin 24-årige satsing på norsk toppfotball søndag, steg pulsen et par hakk i hovedkvarteret til erkekonkurrenten Discovery Networks i Nydalen i Oslo. For nå starter kappløpet fram mot seriestart neste år. Fra og med sesongen 2017 til med 2022 er det Discovery som har alle rettigheter til Eliteserien og Obos-ligaen etter å ha feid TV 2 av banen i en ellevill rettighetskamp i fjor. Amerikanskeide Discovery la 2,4 milliarder kroner på bordet for rettighetene for seks sesonger, det dyreste rettighetskjøpet noensinne i Norge.

Les også: Jon Almaas kan bli sentral i TVNorges milliardsatsing på sport

- Vi har stor respekt for den jobben TV 2 har gjort gjennom en årrekke. De har behandlet norsk fotball på en god måte. Det er derfor store sko vi skal fylle, men vi har fått en del erfaring og selvtillit etter at vi kjøpte rettighetene til landslagets EM-kvalifisering for to år siden. Da var det en del skeptiske røster der ute, men ingen sa noe da vi kjøpte rettighetene til Tippeligaen og Obos-ligaen for et år siden. Folk opplever forhåpentligvis at vi kan å håndtere store rettigheter. Nå er det opp til oss å bevise det, sier sportsdirektør Jan-Erik Aalbu i Discovery til Kampanje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bruker store penger på sport

- Min oppgave er å sørge for best mulig innhold, så er det andre i Discovery som er ansvarlig for inntektene, sier sportsdirektør Jan-Erik Aalbu i Discovery.

Vil doble seertallene
Ambisjonene er høye i Discovery, som skal plassere kampene på både fri-tv og betal-tv. Det vil si kanaler som Eurosport NorgeMaxPremium og TVNorge.

- Målet er å doble seertallene per serierunde. Det skal vi oppnå ved å ha flere kamper på fri-tv per serierunde. Fire kamper per runde og det skal være de beste kampene. I tillegg skal vi utvikle nye produkter sammen med fotballen og VG, som «Derby-lørdag», «Supersøndag» og vi skal tilby et godt digitalt tilbud, sier Aalbu.

Han forteller at Discovery skrur sammen fotballproduktet på en helt annen måte enn det TV 2 har gjort de siste årene.

- Vi har en helt annen businessmodell enn det TV 2 har hatt de siste årene. TV 2 har flyttet mer av fotballen fra fri-tv til betal-tv, særlig det siste året hvor flere av de mest attraktive kampene er blitt lagt bak betalingsmur. Vi skal gjøre det motsatte under slagordet «Fotball til folket». Vi dobler antallet fri-tv-kamper per serierunde fra to til fire og vi skal ha mest attraktive kampene på de åpne kanalene. Det vil være den største forskjellen mellom vårt tilbud og det TV 2 har tilbudt seerne denne sesongen, sier Aalbu.

Les også: TV 2 om fotballtapet: - Vi er ikke bitre (abonnement)

Får ikke noe gratis av eierne
Discovery har bladd opp rekordsummen 400 millioner kroner per sesong for fotballrettighetene og i tillegg kommer produksjonskostnader på rundt 100 millioner per sesong etter det Kampanje kjenener til.

- Hvordan skal dere tjene penger på fotballen?

- Min oppgave er å sørge for best mulig innhold, så er det andre i Discovery som er ansvarlig for inntektene. Men det jeg kan si er at inntektene vil bestå av reklameinntekter, sponsorinntekter og distribusjonsinntekter. Vi har offensive og gode eiere, men vi får ikke kjøpt noen rettigheter hvis vi ikke lager gode forretningsmodeller. Dette er i de beste hender, sier Aalbu.

Les også: TV 2-eid selskap er ute av kampen om Discoverys 600 fotballmillioner

Les mer: Nå blir det kamp om Discoverys 600 fotball-millioner

Tror TV 2 vil prøve seg igjen
Discovery forsøkte også å vinne rettighetskampen om Premier League i 2015, men den duellen vant TV 2 og toppsjef Olav Sandnes ved å stable på beina et rekordbud på 1,8 milliarder kroner.

- Fortsetter dere jakten på rettighetene til Premier League og Champions League?

- Attraktive rettigheter er alltid interessant, men om vi kommer til å by på disse rettighetene kan jeg ikke si noe om. Jeg vet naturligvis at Champions League er til salgs i 2017 og jeg vet når perioden for Premier League løper ut, sier Aalbu, som rykket opp fra stillingen som sportssjef til sportsdirektør i januar i år.

Les mer: Opprykk for Aalbu i Discovery

- Tror du TV 2 vil prøve seg på et comeback i kampen om rettighetene til norsk fotball?

- Ja, absolutt! Det ville overraske meg om de ikke prøvde seg. De har hatt rettighetene til fotballen og de kommer til å savne rettighetene. Da TV 2 slo av lyset søndag, så tror jeg det var med blandede følelser, sier han.

Slik blir kampoppsettet
Eurosport Norge, som Discovery vil gjøre til et sterk tv-merkevare i Norge, skal sende et stort antall kamper . Hver lørdag blir det «Derby-lørdag» på Eurosport. Her blir det oppgjør mellom rivalene i Eliteserien, som for eksempel Vålerenga-Lillestrøm og Rosenborg-Molde. Seks søndager i året blir det «Supersøndag». Da starter første kamp klokken 15.00 med lokaloppgjør fra de lavere divisjoner, senere på kvelden er det storoppgjør på TVNorge klokken 20.00 (se kampoppsett nederst i saken).

«Supercupen» blir Discoverys første spark på ballen neste år. Det er to av de mest kjente klubbene i norsk fotballhistorie som barker sammen, én uke før seriestart: Rosenborg-Brann.

«Fotballgallaen» blir fotballens store festkveld på senhøsten. Da skal Discovery-kanalenes underholdningsavdeling og humorister i samarbeid med Fotball-Norge feire sesongen og hylle de aller beste.

- Vil være på lag med Fotball-Norge
TV 2 hadde tidvis et meget anstrengt forhold til toppene i norsk fotball. Det skar seg helt i 2011 da TV 2 mistet rettighetene til C More, uten å bli invitert til forhandlingsbordet. Sportsdirektør Jan-Erik Aalbu forteller at Discovery vil skape tette og nære bånd til norsk fotball.

 - Vi skal være på lag med Fotball-Norge. Vi har ingen egne nyhets- og sportssendinger, vi skal ikke jakte på tabloide overskrifter, så vi er ingen farlig partner for fotballfamilien. Vårt mål er at flere skal snakke fotballen opp, vi kan ikke fortsette med å snakke fotballen ned. Norsk fotball er like viktig som Premier League er i England. Det er ikke et eneste produkt i Norge, enten vi snakker lokalt eller nasjonalt, som er viktigere enn fotballen, sier han.

- VG var en viktig faktor
VG-samarbeidet blir svært viktig de kommende sesongene.

- Vi gleder oss til å samarbeide med VG. Vi tror VG var en viktig faktor da vårt bud ble akseptert. 2,4 milliarder kroner spilte også en viktig rolle, naturligvis, men VG med sine kanaler og Discovery med sine midler, gjør at vi sammen kan satse mer på fotballen fra og med neste år.  VG skal lage nyhetsbulletiner som skal gå hver dag gjennom uken og det blir også mye mer trykk og mer tilstedeværelse i klubbene. Vi kommer til å samarbeide med VGs profiler og de kommer til å samarbeide med våre. Samarbeidet er fortsatt i støpeskjeen og det gjenstår fortsatt en del før alt er avklart, forteller Discovery-toppen.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Allierer seg med VG:

Discovery-sjef Harald Strømme (i midten) la 2,4 milliarder kroner på bordet for rettighetene til Eliteserien og Obos-ligaen for seks sesonger. Størrelsen på budet og alliansen med VG og Torry Pedersen ble svært viktig i budkampen med TV 2. Foto: NTB Scanpix.

Massiv markedsføring
Discovery har helt bevisst ventet med å bruke de finansielle musklene på markedsføringen av sitt nye fotballprodukt til TV 2 var ferdig med sitt ute på gressmatta. Nå er ventetiden over. Store reklamekampanjer er på trappene.

- Det blir massivt. Vi skal jobbe tett og godt med VG på flere flater i byggingen av fotballproduktet. Det blir en stor markedsføringskampanje og den starter fra og med nå til og med seriestart. Jeg har sagt internt at vår viktigste serierunde blir den førsteserierunden 1. april.  Da vil vi for første gang vise tv-seerne hvordan vi skal servere norsk fotball.  Vi tror at med den markedsføringskraften vi skal legge inn nå og framover, så vil det også føre til økte seertall for vårt øvrige sportsinnhold, sier Aalbu. 

SLIK BLIR KAMPOPPSETTET FOR EN NORMALRUNDE PÅ TV:

Derby-lørdag 

Tid Kamptype Divisjon Kanal
18.00 Derbylørdag Eliteserien Eurosport

Søndager

Tid Kamptype Divisjon Kanal
15.00 Seriekamp Obos-ligaen Eurosport
18.00 Seriekamp Eliteserien Eurosport
18.00 4 seriekamper Eliteserien Premium
18.00 6 seriekamper Obos-ligaen Premium
20.00 Hovedkamp Eliteserien Eurosport
22.00 Magasinet   Eurosport

I tillegg sender Max eliteseriekamp klokken 19.00 mandager og det blir Obos-liga-kamp hver tirsdag klokken 19.00 på Eurosport.

SUPERRUNDEN MED DERBYLØRDAG OG SUPERSØNDAG  (seks ganger per sesong): 

Derbylørdagen ser slik ut: 

Tid Kamptype Divisjon Kanal
18.00 Derbylørdag Eliteserien Eurosport

Supsersøndagen ser slik ut: 

Tid Kamptype Divisjon Kanal
15.00 Breddefotball Lavere divisjoner Eurosport
18.00 Toppkamp Eliteserien Eurosport
18.00 4 seriekamper Eliteserien Premium
18.00 6 seriekamper Obos-ligaen Premium
20.00 Storoppgjør Eliteserien TVNorge

I tillegg sender Max eliteseriekamp klokken 19.00 mandager og det blir Obos-liga-kamp hver tirsdag klokken 19.00 på Eurosport.