Filmbransjen har sine støtteordninger for markedsføring av norske filmer i utlandet. Tilsvarende finner vi innen musikk-industrien her hjemme. Det er nå på tide at man får øynene opp for støtte til internasjonal markedsføring av norsk tv-innhold.

Nylig opplevde vi tidenes tv-eksport når det gjelder underholdningsformater. Helnorske «The Stream» ble solgt som format fra TV 2, Monster og Little Hill til ingen ringere enn tv-nettverket NBC Universal i USA. Bak salget sto distributøren Nordic World. Det er nå klart at det norske tv-formatet vil dukke opp i beste sendetid på amerikansk tv i løpet av 2018.

Etterspørselen etter «The Stream» er ikke blitt mindre etter at det ble klart at formatet er solgt til USA og NBC Universal. Den siste uken var undertegnede på plass i Cannes hvor tv-bransjen møttes for å kjøpe og selge tv-innhold innen ulike kategorier. Flere store tv-markeder ønsker nå å kjøpe samme tv-format. Eksporten av «The Stream» er en fjær i hatten for norsk kreativitet og utvikling innen tv-faget.

I de senere årene har vi sett at formater og ferdigproduserte programmer og serier som «Lilyhammer» (NRK), «Dag» (TV 2), «Maniac» (TV 2), «Mammon» (NRK), «Tvillingsøstrene» (TV 2), «Neste sommer» (TVNorge), «Til bords med fienden» (TV 2) med flere er blitt eksportert til TV-giganter innen streaming og tradisjonell TV som BBC, NBC, Netflix, Travel Channel med flere. Vi er i ferd med å få endret tv-status – ja, vi er på vei oppover på listene.

Norsk tv setter internasjonal tv-dagsorden med jevne mellomrom, men vi har ennå litt igjen til vi er på nivå med våre svenske og danske venner. Vi ønsker å nå et nivå hvor vi kontinuerlig eksporterer formater og ferdigproduserte tv-programmer innen kategorier som underholdning, dokumentarer, serier etc. Ja, løfte oss opp i de øvre tv-divisjoner. Det er et stykke dit, men vi er på vei.

Norsk tv er dessverre ikke på dagsorden når det gjelder statlige midler for å gjøre norsk tv-innhold til en internasjonal eksportvare.

Mens filmbransjen årlig får sine midler for markedsføring av norsk film i det store utland, så har norsk musikk en tilsvarende ordning. For det holder ikke bare om å skape gode norske filmer samt norsk musikk av høy kvalitet. Produktene må også markedsføres for å nå større markeder.

Kulturdepartementet støtter ikke bare markedsføring av norsk film. Departementet bidrar også med millioner til internasjonale filmselskaper som ønsker å gjøre opptak i Norge. Bakgrunnen er at man ønsker å gjøre Norge attraktiv for innspillinger – samt markedsføre Norge blant annet som turistnasjon. Det hjelper å sette Norge på verdenskartet – med kulturopplevelser av ulike former.

Undertegnede er positiv til at norsk filmindustri får sine penger til markedsføring av norsk film. Også til det at utenlandske filmselskaper får støtte til å lage film i norske natur og i norske omgivelser. Positiv er jeg også til at musikkbransjen får midler til internasjonal markedsføring.

Både norsk film og norsk musikk av internasjonal høy kvalitet er med på å skape arbeidsplasser, styrke det faglige nivået på produktene samt ikke minst markedsføre Norge som reisemål og som industrinasjon. Også innspilling av internasjonal film i norske farvann kan være god markedsføring av Norge.

Men nå er det på tide at verdens mest benyttede mediekanal også får statlige midler for å markedsføre sitt tv-innhold utenfor landets grenser. For en ting er å skape gode produkter, enten det gjelder formater eller ferdigprodusert tv-innhold. En annen ting er å gjøre tv-tilbudet fra Norge kjent i den store verden. Og klarer man å eksportere flere norske tv-produkter til utlandet, så vil det kunne gi både flere arbeidsplasser og høyere faglig nivå på tv-innholdet som skapes i vårt lille land. Dette henger sammen.

Og norsk tv-industri skriker etter flere og større inntektsstrømmer. Dessuten kan man tillate seg å øke kvaliteten på tv-produktet dersom man får solgt produktet i andre markeder enn kun i det norske.

Det er derfor på tide at norske myndigheter begynner å ta den norske tv-industrien på alvor. Det skapes spennende tv-formater og tv-produksjoner av høy kvalitet her hjemme. Dersom vi lar det internasjonale tv-markedet få vite mer om hva som skjer i Norge, kan kvaliteten ytterligere utvikles.

På denne måten kan vi sette tv-dagsorden langt utenom Norges grenser.